Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim devam ederken İngiltere HMS Echo adlı hidrografik araştırma gemisini Karadenize gönderdi.Ukrayna’yı ziyaret eden İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, “HMS Echo gemisinin burada olmasının sebebi Ukrayna ile dayanışma içinde olduğumuzu, Kiev’in yalnız olmadığını göstermek” dedi.

Williamson, Ukraynalı mevkidaşı Stepan Poltorak ile HMS Echo’nun demirlediği Karadeniz kıyısındaki Odessa’da bir araya geldi.

İngiliz bakan “Aynı zamanda Odessa gibi limanlara seyrüsefer özgürlüğü ve donanmaların Karadeniz’de seyredebilmesi amacıyla gelebildiğimizi göstermeyi amaçladık. Burası Rusya’nın denizi değil, burası uluslararası sular” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Savunma Bakanı Poltorak, İngiltere’nin Rus saldırısı karşısında son 4 yıldır Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine büyük destek verdiğini ve değerli bir ortak olduğunu söyledi.

Moskova ile Ukrayna arasındaki ilişkiler, Rusya’nın Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhak etmesi sebebiyle 2014’ten itibaren kriz durumunda.

Son olarak Kasım ayında Karadeniz’de Kerç Boğazı yakınlarında Ru savaş gemileri, Ukrayna savaş gemilerine kara suları ihlal ettiği iddiasıyla silahlı müdahelede bulunmuştu. Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait 3 geminin 24 personeli gözaltına alınmıştı.

HMS ECHO (H87)

HMS Echo (H87) Kraliyet Donanmasına 2002 yılında katılan iki çok rollü hidrografik / oşinografik araştırma gemisinin ilkidir.Kız kardeşi HMS Enterprise ile birlikte, Echo sınıfı araştırma gemileridir. Devon’daki Appledore Shipbuilders tarafından inşaa edilen gemiler, denizaltı veya amfibi operasyonları desteklemek ve araştırma yapmak amacıyla tasarlandı.

Gemi 2004 yılından bu yana Basra körfezi ,Uzak Doğu, Akdeniz, Kızıldeniz ve Hint okyanusunda çeşitli çalışmalar yaptı. Mart 2014 yılında kaybolan Malezya Havayolları uçağı için yapılan arama operasyonuna katıldı.

Askeri oşinografik ve veri toplama çalışmalarını yürütmek için geliştirilen gemiler, çoklu grup sonarı ile donatılmıştır.Ayrıca gemiler, operasyonel gemi sistemlerindeki hataları tespit etmek için termografik görüntüleme teknolojisi ile donatılmıştır.

Geminin toplam uzunluğu 90 metre, genişliği 16 metre, ağırlığı 3 bin 740 tondur. Maksimum hızı 15kt dır. Normal seyirde 48 personel alabilen gemi 72 kişiye standart konaklama imkanı sağlayabiliyor. Acil durumlarda 81 personel gemide görev yapabiliyor.

Kaynak: Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here