NATO’nun Trident Juncture-2018 tatbikatında kaza yapıp sığ kayalarda batan Norveç donanmasına ait Nansen sınıfı fırkateyni HNoMS Helge Ingstad (F313) mavna vinçler ile su yüzeyine çıkarıldı.

Gemi hava durumuna göre mavnalara bağlanarak battığı bölgenin 28 km uzağındaki rüzgarlara kapalı daha sakin Hanøytangen bölgesindeki limana yüzdürülerek çekilecek.

Geminin Hanøytangen yüzdürülebilmesi için fırkateynin içindeki suyun bir kısmının boşaltılması gerekiyor. Norveç donanması personeli gemiye girerek su pompalamaya başladı.Ayrıca personel GoPro kameralarıyla gemideki koşulları belgeliyor.Video materyalleri Norveç polisi ve Norveç Kaza Araştırma Kuruluna teslim edilecek.

Su boşaltıldıktan sonra Fırkateyn adları “Gulliver” ve “Rambiz” olan iki mavnaya bağlanacak. Mavnalara bağlanan fırkateyn çekiciler vasıtasıyla çarpışma bölgesinden Hanøytangen’deki yeni alana çekilecek. Çekmenin ne zaman başlayacağına henüz karar verilmedi.

Çekme sırasında çevreye zarar verilmemesi için bazı önlemler alınacak. Petrol sızıntısını engellemek için Norveç Kıyı İdaresi ne ait tutma bomları olan gemiler yan yana seyir yapacak.

Gemi Hanøytangen bölgesine çekildikten sonra tamamen kaldırılacak daha sonra Bergen’deki Haakonsvern Deniz Üssü’ne taşınacak.

Kaynak: Forsvaret

Nansen sınıfı fırkateyni HNoMS Helge Ingstad yüzeye çıkarılmasında çalışan Norveç dalgıçlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here