ABD Ordusu, Deniz Kuvvetleri unsurlarında kullanılan SM-6 yüzey hava füzesi ve alçaktan uçan Tomahawk füzesini kara tabanlı Orta Menzil Kapasiteli füze olarak seçtiğini bildirdi. Pentagon, Raytheon yapımı iki füzenin kara tabanlı topçu entegrasyonu için Lockheed Martin ile 339 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

Pentagon, Orta Menzil Kapasiteli (MRC-yaklaşık 1.600 km) tek bir füze seçmek yerine yüksek irtifa uçan SM-6 ve ses altı alçaktan uçan Tomahawk füze sistemini seçti. Raytheon tarafından üretilen iki füzeyi, mobil araçlara ve tam işlevli topçu bataryasına entegre etmek için Lockheed Martin ile 339 milyon dolarlık anlaşma imzalandı.

Tomahawk seyir füzesi uzun menzilli saldırılarda Reagan döneminden bu yana kullanılıyor. İlk 1991 yılında üretilen füze bugüne kadar yaklaşık 2 binde fazla hedefe ateşlendi.Kara tabanlı, havadan fırlatılan ve anti-gemi versiyonları bulunan Tomahawk füzesi, Soğuk Savaş döneminde nükleer başlık taşıyordu, Soğuk Savaşın bitmesiyle nükleer başlık taşıyan füzeler emekliye ayrıldı.Bugün ise konvansiyonel savaş başlığı taşıyan yeni versiyon Tomahawak füzeleri, savaş gemileri, denizaltılar ve uçaklardan fırlatılarak sabit kara hedeflerini vurmak için kullanılıyor.

Son yıllarda Çin Donanmasının hızlı büyümesi Pentagon’u yeni bir gemi karşıtı model olan ‘Maritime Strike Tomahawk’ (MSM) füzesini satın almaya yöneltti. Pentagon, Deniz Piyadeleri’nin Pasifik adalarında gemi katili bu füzeler ile dolu ileri karakollar oluşturma planı ile ilgileniyor.

Deniz unsurlarında kullanılan SM-6 füzesinin kara tabanlı olması için başlangıçta füzeye entegre yer tabanlı atış kontrol ve fırlatma sistemi geliştirilecek.Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkacak prototipler ile testler yapılacak.Füze sisteminin 2023 yılından itibaren sahada olması planlanıyor.

Römorka monteli MARK 41VLS dikey fırlatıcıdan TOMAHAWK füzesinin test amaçlı fırlatılması.

Donamanın envanterinde bulunan SM-6 füzelerinin birincil yönü ‘savunma’; yaklaşan düşman uçakları ve füzeleri havada vurmak için dizayn edildi. SM-6 füzeleri kara ve deniz yüzeyindeki hedefleri vurma kapasitesine sahip. Fakat donanmanın elinde bulunan SM-6 füzeleri yaklaşık 299 mil (466 km) menzile kadar etkili oluyor. ABD ordusu ise Orta Menzilli yaklaşık 1.000 mil (1.600 km ) daha uzun menzile sahip füze istiyor.

Bu sebeple ABD ordusu SM-6’nın kuzeni olan SM-3 Blok IIA balistik füze önleyicisinde kullanılan özelliklerden daha gelişmiş bir versiyonu SM-6 Blok 1B’de kullanmayı düşünüyor. Bu yeni versiyon hala geliştirme aşamasında; füzenin menzili yüzlerce mil genişletilecek ve kinetik performansı önemli derecede arttırılacak. Mevcut SM-6 füzeleri maksimum 3.5 Mach hıza çıkabilirken, yeni versiyonun hipersonik hızlara, yani 5 Mach’ın üzerine çıkacağı belirtiliyor.

Ordu yetkililerinin tartıştığı bir konuda, kara tabanlı SM-6’ların uçaklar ve seyir füzeleri gibi hava soluyan tehditlere ve son aşamadaki balistik füzelere karşı etkili olan kabiliyetinden ne kadar yararlanıp yararlanamayacağıdır. Ordunun elinde böylesine çift rollü bir sistemi mümkün kılmak için mükemmel şekilde çalışan entegre bir hava savunma mimarisi bulunuyor.

Pentagon neden hem SM-6 hem de Tomahawk füze sistemlerini seçti ? Bunun iki cevabı var. Biri maliyet diğeride taktiksel. Tomahawk füzelerinin her biri 1.4 milyon dolar, gemi karşıtı varyant ise 2,5 milyon dolar. Mevcut SM-6 modeli ise yaklaşık 5 milyon dolar. Yeni geliştirilen SM-6 Blok 1B ise şüphesiz daha pahallıya mal olacak. Bu da ABD ordusunun daha fazla Tomahawk satın almasına sebep olacak. SM-6 Blok 1B pahallı olduğundan zor ve yüksek öncelikli hedeflerde kullanılması için ayrılacaktır.

Diğer bir sebep ise taktiksel, Tomahawk nispeten alçak irtifada radara yakalanmadan yavaş uçacak, SM-6 Blok1B ise yüksekten ve hızlı seyir uçuşu gerçekleştirecek. Hava savunma sistemleri tarafından füzelerden biri düşürülse bile diğerinin hedefine ulaşma ihtimali artacaktır.

ABD Donanması tarafında kullanılan SM-6 füzeleri çok rollü yeni yeteneklerin eklenmesi ile uçak, seyir füzeleri gibi hava soluyan hedefleri ve uçuşun son safhalarında gelen balistik füzeleri vurabilecek. En önemli özelliğide savaş uçakları ve üçüncü taraf silah platformlarını telemetri verileriyle ağ sistemine bağlanabilecek, fırlatma sistemi sensörlerin menzilinin dışındaki hedefleri vurabilecek.

F-35 savaş uçağıyla bağlantılı SM-6 füzesi, alçaktan uçan hedefi orta menzilden imha etti.

Bu geliştirme sonucunda SM-6 Block IB füzesi, DDG-1000 Zumwalt sınıfı destroyerlerin tamamında, şu anda resmi olarak SM-6 planlaması yapılmasada yeni donanamaya katılacak FFG (X) fırkateynlerinde, SM-6 Block IB’nın öncelikli olarak kullanılması planlanan Flight III Arleigh Burke sınıfı destroyerlerinde kullanılması bekleniyor.

Yeni SM-6 füzelerinin devreye girmesi ile AEGIS sınıfı destroyerlerin hava ve balistik füze savunmasında önemli yetenekler kazanacağı öngörülüyor.Yakın zamana kadar AEGIS sınıfı muhripler ve kruvazörler balistik füze savunmasını ve hava savunma görevini aynı anda gerçekleştiremiyordu.

İlk SM-6 füzeleri SM-2ER Blok IV Standart Füze’nin gövdesi ve AIM-120C AMRAAM havadan havaya füzesi arayıcısından tasarlandı. ABD Donanmasında 2013 yılında bu yana hizmette olan füze, yeni özellikler eklenerek geliştirilmeye devam ediliyor.

ABD ordusu Orta Menzilli füze yeteneği kısa vadede acil ihtiyaç olarak görülmektedir. Uzun vadede ise Orta Menzil için yeni bir silah geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Kaynak: Ajanslar, US Navy, The Drive

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here