ABD Ordusunun 2020 mali yılı bütçesinde, İki batarya ‘Demir Kubbe’ hava savunma sistemi ve Kısa Menzilli Mobil Hava Savunma sistemi MSHORAD’ın alınması için fon ayrıldığı açıklandı.

ABD Ordusunun Haber Servisine göre, ABD ordusu Genelkurmay başkan yardımcısı Orgeneral F. F. Pasquarette G-8 zirvesinde katıldığı seminerde Pentagon’un bütçe açıklamasının ardından Hava ve Füze Savunma sistemleri hakkında bilgi verdi.

Pasquarette, dört ABD ordusu Modernizasyon (AMD) planı kapsamında FY20 bütçesinde 1.35 milyar dolar ayrıldığını, dört programın finanse edilmesi için 2019 bütçesinden yüzde 65’lik artış olacağını söyledi.

‘MSHORAD Strykers’ Kısa Menzilli Mobil Hava Savunma sisteminin iki farklı versiyonun olacağını belirten Orgeneral F. F. Pasquarette, ” iki farklı platformumuz olacak.Biri silahlı ve füzeli diğeri ise lazerli…” dedi.

Gelecek yıl orduya katılması planlanan ‘MSHORAD Strykers’ sistemi dört Stinger füzesi diğer tarafında iki Hellfire füzesi, merkezde 30mm’lik bir otomatik top ve makineli tüfek olacak.

MSHORAD Strykers’ın diğer versiyonunda 50 kilowatt’lık lazer silahı olması planlanırken 2024 yılından itibaren orduda aktif olacağı belirtildi.

ABD Ordusu Kısa Menzilli Mobil Hava Savunma sistemini Stryker savaş aracının üzerinde geliştirme kararı vermişti ve Leonardo DRS aracının seçildiği açıklanmıştı. Kısa Menzilli Mobil Hava Savunma sistemi için Raytheon, Boeing, General Dynamics ve Saab gibi firmaların platformları değerlendiriliyor.

ABD Ordusu İsrail’in Demir Kubbe Hava Savunma Sistemini roket ve seyir füzelerine karşı kullanılmasını deneyecek ve değerlendirecek. İki bataryanın alınması gündemde bunun için 250 milyon dolardan fazla bütçeden talepte bulunulacak.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, anlaşmanın “İsrail için büyük bir başarı olduğunu” söyledi. ‘Demir Kubbe’nin İsrailli üreticisi Rafael Advanced Defense Systems anlaşmayı detay vermeden onayladı. ABD firması Raytheon’da İsrail sisteminin bazı parçalarını tedarik ediyor.

Demir Kubbe 5 km ile 70 km arasında gelişen Katyuşa tarzı roketlere ve havan mermilerine karşı şehirlerin savunulmasında kullanılıyor. İsrailli yetkililere göre sistem yüzde 90 başarı oranına sahip.

Kaynak: Ajanslar, Reuters,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here