ABD Savaş Uçakları Yapay Zeka Kullanacak, GPS Olmadan Yön Bulacak, İt Dalaşı yapabilecek 

0
93

Geçtiğimiz günlerde Kaliforniya’da ABD Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16 savaş uçağı, birbirine karşı gerçekleştirilen bir it dalaşında karşı karşıya geldi. Uçaklardan biri pilot tarafından, diğeri ise yapay zeka kullanılarak (güvenlik pilotu da yer aldı) uçuruldu. Ayrıca bir C-17 kargo uçağı da GPS kullanmadan, yapay zeka ile yön bularak uçuşunu tamamladı.

Hava Kuvvetleri’ne ait yapay zeka destekli (VISTA) bir F-16 savaş uçağı ve pilot tarafından kontrol edilen diğer F-16, 300 metre (1000 fit) mesafede it dalaşı manevraları gerçekleştirdi.

Yapay zeka ile kontrol edilen F-16 Vista, Hava Kuvvetleri tarafından eğitilirken geliştirilen önemli güvenlik önlemlerine sahip. Hala geliştirme aşamasında olan yapay zekanın uçağı tehlikeye atacak manevralar yapmasını engelleyen mekanik sınırlamalar bulunuyor. Testler sırasında uçakta, acil durumlarda kontrolü yapay zekadan devralabilen bir güvenlik pilotu da yer alıyor.

Algoritma bir uçuş sırasında öğrenemez, bu nedenle her seferinde yalnızca önceden uçuşlardan oluşturduğu veri ve kural setlerini kullanır. Yeni bir uçuş sona erdiğinde, algoritma bir simülatöre geri aktarılır ve burada uçuş sırasında toplanan yeni verilerle beslenerek öğrenir, yeni kural setleri oluşturur ve performansını geliştirir.

Yapay zeka, verileri analiz etmek için kullandığı süper bilgisayar hızı ve ardından bu yeni kural setlerini simülatörde uçurarak en verimli uçuş ve manevra yapma yollarını bulma hızı sayesinde it dalaşı tatbikatlarında bazı pilotları geride bırakmayı başardı.

Hava Kuvvetleri, geliştirilmekte olan yapay zekanın bir versiyonunun, General Atomics ve Anduril tarafından geliştirilen 1000 adetlik insansız savaş uçağı filosunun beyni olarak hizmet verebileceğini umuyor.

GPS Olmadan Yapay Zeka ile Yön Bulma

GPS’in devre dışı kalması durumunda uçakların yön bulmasında yapay zekadan yararlanılması planlanıyor. Şu anda bir C-17 nakliye uçağında sistem test ediliyor.

Yetkililer, yapay zekanın uçuş sırasında hangi sinyalleri görmezden gelip hangilerini takip edeceğini öğrendiğini ve sonuçların “oldukça etkileyici” olduğunu söyledi. Bu sayede, GPS’in devre dışı bırakıldığı ortamlarda faaliyet gösterme yeteneği kazanılmış olacak.

Yapay zeka şimdiye kadar sadece C-17 üzerinde test edildi. Diğer uçak türleri de test edilecek ve sistem başarılı olursa, GPS’in devre dışı kalması durumunda orduya alternatif bir operasyon yeteneği kazandırmış olacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here