ABD Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu, “2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” (NDAA) tasarısını 2’ye karşı 25 oyla kabul etti. Tasarıda Türkiye’nin S-400 alması halinde F-35 programından çıkarılmasını öngören bir madde de yer alıyor.

Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump savunma bütçesi için beklenenin üzerinde bir rakam olan 750 milyar dolar talep etmişti. Senato komisyonunda onaylanan tasarı da bu miktarı karşılıyor.

Tasarıda, ” Savunma ve Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Rusya Federasyonu’ndan S-400 hava ve füze savunma sistemi alımını kabul etmediğini doğrulamadıkça ve bunu ileride de yapmayacağı yönünde güvenilir güvenceler sunmadıkça, Türkiye topraklarına F-35 uçakları ya da ilgili ekipman ve fikri mülkiyetin transferi için fon ayrılmasının yasaklandığı..” ifadeleri yer alıyor.

Gelecek haftalarda da Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde Silahlı Hizmetler Komisyonu, savunma bütçesi tasarısının kendi hazırladığı versiyonunu açıklayacak. NDAA’in yasalaşması için Kongre’nin iki kanadında da ortak bir metin üzerinde uzlaşılarak kabul edilmesi gerekiyor. Senato’da Temsilciler Meclisi’ndeki durumun aksine Cumhuriyetçiler çoğunlukta bulunuyor.

Savunma Bakanlığı’nın politikaları ve bütçesi üzerinde belirleyici öneme sahip NDAA, Kongre’nin her yıl geçirdiği ve yasalaştırdığı birkaç tasarıdan biri konumunda bulunuyor. Yarım yüzyıldan uzun süredir her yıl yasalaşan bir düzenleme olduğu için Kongre üyeleri bunu geniş yelpazede politika adımları için bir araç olarak kullanıyor.

Savunma Bütçesi 94 adet Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçağı almasına izin veriyor.Lockheed firması, ABD ordusu ve 10 başka ülke için F-35’ler üretiyor. Bunlar arasında Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Avustralya, İtalya, Norveç, Hollanda, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Belçika da var.

Tasarı, beşinci nesil F-35 savaş uçaklarının inşası için birlikte çalışan ülkeler grubundan Türkiye’nin çıkartılmasını öngörüyor.

Ayrıca tasarının Senato versiyonu, sekiz F-15X savaş uçağı alımına yetki tanıyor. Mevcut 234 jetten oluşan filonun yaşlandığı ve bu nedenle işletiminin daha maliyetli hale geldiği belirtiliyor. Uçak yapım şirketi Boeing’in savunma kolunun ABD Hava Kuvvetleri için 80 ya da daha fazla uçak imal edebileceği kaydediliyor.

NDAA ayrıca, ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı bir Uzay Gücü kurulmasını içeriyor.

Tasarıdaki bir diğer düzenleme de, Suriye’deki gözaltı merkezlerinde tutulan yabancı savaşçıların ve IŞİD destekçilerinin durumuyla ilgilenmek için bir özel temsilci seçilmesini içeriyor.

Kaynak: Ajanslar, VOA,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here