Almanya’nın Hava Savunmasında Yeni Güç: IRIS-T SLM

0
38
Federal Şansölye Olaf Scholz ve Savunma Bakanı Boris Pistorius Çarşamba günü Todendorf askeri üssünde Iris-T sisteminin teslim törenine katıldı.

Ukrayna’da başarısını kanıtlayan yeni IRIS-T SLM hava savunma sistemi Alman Ordusuna teslim edildi. 

Çarşamba günü Schleswig-Holstein eyaletinin Todendorf şehrinde, Hava Savunma Füze Grubu 61’de hizmete giren IRIS-T SLM, insansız hava araçları, savaş uçakları, helikopterler ve seyir füzelerine karşı Almanya ve Avrupa’nın hava savunmasındaki yetenek boşluğunu kapatmayı hedefliyor.

IRIS-T SLM, dünyanın en modern hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Nüfus yoğun bölgeler, binalar ve tesisleri korumak amacıyla kullanılır. Yüksek ateş gücü ve 360 derece koruma sağlayan sistem, 40 kilometre menzilde ve 20 kilometre irtifada birden fazla hedefe aynı anda ateş edebilir. 

Alman Hava Kuvvetleri’nden bir sözcü, sistemin hizmete girmesini “bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi ve “Bu, yüzyılın başından bu yana tedarik edilen ilk sistem ve artık burada” dedi.

Ukrayna’da Yüksek Başarı Oranı

Berlin’den dört adet IRIS-T SLM alan Kiev, bu sistemin başarısını överek, Başkan Volodymyr Zelensky tarafından “mükemmel” olarak nitelendirilmiştir. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko ise bu sistemin binlerce insanın hayatını kurtardığını söyledi. 

Alman üretici Diehl Defence, sistemin yüzde 100’e yakın isabet oranına sahip olduğunu belirtiyor. Almanya, Ukrayna’ya daha kısa menzilli IRIS-T SLS sistemleri de tedarik etti. Gelecekte ise sekiz IRIS-T SLM ve dokuz IRIS-T SLS teslim edilmesi planlanıyor.

Rusya’nın Ukrayna şehirlerine yönelik yıkıcı hava saldırıları, etkili hava savunmasının önemini yeniden gündeme taşıdı. Eleştirmenler Almanya’nın bu alandaki çalışmalarının yetersizliğini vurgularken, Şansölye Olaf Scholz, IRIS-T’nin satın alınmasını Rusya’nın silahlanmasına karşı gerekli bir adım olarak değerlendirdi.

Geçen yıl Haziran ayında Federal Meclis Bütçe Komisyonu, altı adet IRIS-T SLM ateşleme ünitesinin satın alınmasını onayladı. Sistemin maliyetinin 950 milyon euro olduğu tahmin ediliyor ve ödemeler Alman ordusu’nun özel fonlarından karşılanacak. Seri teslimatın 2025’in sonundan itibaren yapılması ve altı sistemin de 2027’ye kadar Almanya’da faaliyete geçmesi planlanıyor.

IRIS-T’nin Avrupa Hava Savunmasındaki Gelecek Rolü

IRIS-T ateşleme birimi, birkaç fırlatıcı, ateş kontrol merkezi ve radar biriminden oluşur. Hızlı operasyonel hazırlığı ve yüksek hareket kabiliyeti ile dikkat çeken sistem, savaş alanında hızla kurulup sökülebilir. Düşman radar tarafından tespit edildiğinde hızlı tepki vermek büyük önem taşır.

RIS-T, Almanya’nın başlattığı Avrupa Hava Kalkanı projesinde de kritik bir rol oynayacak. İnsansız hava araçları, seyir füzeleri ve helikopterlere karşı kısa ve yakın menzilli koruma sağlayacak. Bu proje, Avrupa’nın hava savunmasındaki önemli boşluğu kapatmayı amaçlıyor.

Alman silahlı kuvvetlerinde kullanılan Amerikan yapımı Patriot sistemi, balistik füzelere karşı savunma sağlarken, IRIS-T, insansız hava araçlarına ve seyir füzelerine karşı koruma sağlayacak. Hava Savunma Füze Grubu 61’in komutanı Yarbay Daniel Reif, bu iki sistemin birbiriyle tamamlayıcı nitelikte olduğunu belirtti.

Almanya son zamanlarda hava savunma çabalarını önemli ölçüde arttırdı. Daha fazla Patriot sistemi tedarik etmenin yanı sıra Berlin gelecekte İsrail’in Arrow 3 savunma sistemiyle de donanmak istiyor. Bu sistem dünya atmosferi dışında 100 kilometre yükseklikteki balistik füzelerle mücadele edebiliyor. Yarbay Reif, Iris-T, Patriot ve Arrow 3 ile Almanya’nın gelecekte neredeyse tüm tehdit spektrumunu kapsayacağını söyledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here