Milli tank Altay‘ın seri üretimi ve motor gelişimine ilişkin açılan ihale süreci sonunda BMC‘yle sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alındı. Altay’ın seri üretimine BMC‘nin dışında Otokar ve FNSS talip olmuştu.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yapılan duyuruda,  ” Modern tank ihtiyacımıza cevap vermek üzere geliştirilmiş Altay tankının 250 adedinin seri üretim işi ve Altay tankına milli güç grubu geliştirilmesi işi için İcra Komitesinde alınan kararla BMC A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlanacak ”bilgisini paylaştı.

BMC‘nin hisselerinin %51’si Ethem Sancak’a, diğer %49’si ise Katar Silahlı Kuvvetleri’ne ait.

ALTAY TANKI İKİ FARKLI KONFİGÜRASYONDA ÜRETİLECEK

Ankara’da 5 Kasım’da gerçekleşen Dördüncü Kara Sistemleri Seminerinde bir sunum yapan Kara Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Raci YALÇIN, sözleşmeyi yakın dönemde imzalamayı umduklarını belirterek üretilen ilk 250 adedin T1 ve T2 olarak iki farklı konfigürasyonda üretileceğini söyledi.

Edindiğimiz bilgiler ışığında seri üretim fazında ilk 40 adet ALTAY tankının T1 konfigürasyonunda diğer üretimlerin ise T2 konfigürasyonunda olması hedeflendiğini belirten Yalçın, ” T1 konfigürasyonu üretimlerinde PV-1 ve PV-2 konfigürasyonu temel alınacak ancak bir dizi ilave kabiliyetleri de ( arttırılmış koruma kabiliyeti gibi vs.) bünyesinde barındıracak. T2 ise bambaşka bir tank konfigürasyonun da olacak. Bu konfigürasyon da insansız kule gibi kabiliyetlerin yer alması hedefleniyor.” diye konuştu.

Koç Holding’in savunma sanayii şirketi Otokar, 1 milyar dolar tutarında yatırım yaparak iki prototip hazırlamıştı, fakat ihaleyi kazanamadığı açıklandı.

Altay Tankı’nda motor imalini Albayrak Grubu üstlenmişti, motor Avusturya’dan getirilecekti. Avusturya’nın ambargo koyması üzerine bu proje gerçekleşemedi.

Uzun vadede tedarik edilecek tank sayısının bini bulması öngörülüyor. Böylece envanterdeki tanklar büyük ölçüde yenilenmiş olacak. Yaklaşık 20 yıla yayılan projenin ekonomik büyüklüğünün 25-30 milyar doları bulması bekleniyor.

“ALTAY TANKININ İHALE SÜRECİ” 

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) , Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu modern ana muharebe tankının özgün tasarım ve milli imkanlarla tedarik edilmesi için açtığı ihale sonucunda ana yüklenici olarak Otokar’ı seçti.

Otokar ile Rotem (Kore) arasında imzalanan (SSM-Otokar arasında çeşitli eklemelerle yaklaşık 700m$ değerinde olan Altay Prototip Geliştirme Kalifikasyon anlaşması dahilinde) TS&AP (Teknik destek ve yardım anlaşması) kapsamında Rotem (şimdiki Hyundai Rotem) Otokara K2 Black Panther blue printini ve Alt sistem(Aselsan)-Zırh(Roketsan) kitlerinin-Namlunun (MKE) teknolojilerini sınırsız kullanım hakkı ile verdi.

Dönem I ve Dönem II olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan projenin bininci dönemi, 2008 yılında imzalanan 495 milyon dolar değerindeki sözleşme kapsamında Ocak 2009’da fiili olarak başladı.

Dönem I olarak adlandırılan bölüm, “Konsept Tasarım”“Detaylı Tasarım”“Prototip Geliştirme ve Kalifikasyon” olmak üzere üç aşamadan oluşuyor. Konsept ve detaylı tasarım aşaması sonrası ortaya PV1 ve PV2 olarak adlandırılan iki prototip araç çıkmıştır. Kalifikasyon ve kabul aşamasında testler 2015 ortalarında PV1 ve PV2 prototipleri üzerinde başlamış, şubat 2017’de sona ererek onaylanmıştır.

PV1 hareket kabiliyeti, performans ve zorlu hava koşullarında dayanım testleri için 10.000 km yol kat ederken, PV2 atış performans testleri için kullanılan prototip araç olmuştur. Prototipler üzerinde testler devam ederken, seri üretim için vakit kaybetmek istemeyen SSM 2015 yılı bitmeden seri üretim için Teklife Çağrı Dosyası (TÇD) da yayımlamıştır.

Yayımlanan TÇD, sözleşme gereği bu dökümanı almaya tek yetkili şirket olan Otokar tarafından alınmış, 250 adet Altay’ın seri üretimi ve bunların entegre lojistik destek faaliyetlerini kapsayan teklifini 18 Ocak 2016’da SSM’ye sunmuştur.

Değerlendirme sonrası kabul görmeyen teklifin yenilenmesi işlenmesi üzerine teklifini revize eden Otokar, BAFO (Best And Final Offer/ En İyi ve Son Teklif)’ni 29 Ağustos 2016’da SSM’ye sunmuş ancak değerlendirme sonrası yine uygun bulunmamıştır.

Bunun üzerine Otokar tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’na yapılan açıklamada, “SSM tarafından şirketimize bugün tebliğ edilen yazıda teklifin idari, mali ve teknik tüm yönleri ile değerlendirildiği ancak fiyat başta olmak üzere sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamaması nedeniyle teklifin uygun bulunmayarak ihtiyacın ihale yöntemiyle karşılanmasına karar verildiği bildirilmiştir.” denilmişti.  Ana yüklenici olarak 100’ü aşkın şirketle çalışan Otokar’ın sunduğu teklifteki fiyatın %70’ni alt yüklenicilerin belirlediği idda edildi.

Proje hakkında Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir tarafından yapılan son açıklama da ise, tankı hattan çıkaracak şirketin projedeki payının yüzde 20’nin altında olduğu söylendi. Bu da alt yüklenici payı aşağı yukarı %80 oranında demek. (“Dönem II” için geçerli)

İhtiyacın ihale yöntemiyle karşılanması yolunun seçilmesi üzerine, Altay Ana Muharebe Tankı (AMT) seri üretimi projesi kapsamında 250 adeti kesin, 250 adeti opsiyon olmak üzere 500 adet Altay tankı üretimi için 2017 yılında ihale açılmıştı.

16 Kasım 2017’de sona erecek teklif verme süresi dahilinde Otokar, BMC (RBSS) ve FNSS ihale için teklifini vermişti. İhaleye katılan şirketlerden Otokar, Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK)’nın ihtiyacı 250 adet Altay’ın imalatına ek olarak; ihracat potansiyeli, mayın temizleme, kurtarıcı, istihkam tankı gibi türev ve tamamlayıcı araç ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak, yıllık uygun bir kapasite planlamasını da yapmış ve Milli Savunma Bakanlığından Üretim İzin Belgesi almıştı.

Müsteşarlık tarafından değerlendirmeler devam ederken açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Teklifler verildi. Şu anda değerlendirilmesi yapılıyor. Birçok kriter var. O çerçevede en uygun teklifi kim vermişse ihaleyi o alacak. Öyle herhangi bir kişinin, grubun dışlanması diye bir şey söz konusu olamaz. Bunlar zaten açık yapılıyor, tankın seri üretimine 2019 yılının sonu, 2020’nin başında geçeceğiz.” demişti.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 2017-2021 yılı stratejik planında, ilk 15 ALTAY ana muharebe tankının 2020 yılında hizmete gireceği, 2021’de ise 20 tankın teslim edileceği bilgisi yer alıyor. Sonuç olarak İhaleye katılan üç şirketin de ilk teklifi kabul görmedi ve revize edilmesi istendi. Bunun için 8 Şubat 2018 tarihinde BAFO’larını SSM’ye sunsalarda müsteşarlık üç şirketten de ikinci bir BAFO sunumu istedi.

C4Defence’nin haberine göre ikinci BAFO’lar Mart 2018 tarihinde sunulurken, SSM, Teklife Çağrı Dosyası’nda zorunlu alt yüklenici olarak belirlenen firmalar ile ayrı bir fiyat pazarlığı gerçekleştirerek ihaleye katılan firmaların teklifinde fiyat dağılım ağacı oluşturdu.

Son BAFO sonrası değerlendirmelerini tamamlayan Savunma Sanayii Müsteşarlığı, sosyal medya hesaplarından yaptığı yazılı açıklamada, “Modern tank ihtiyacımıza cevap vermek üzere geliştirilmiş Altay tankının 250 adedinin seri üretim işi ve Altay tankına milli güç grubu geliştirilmesi işi için İcra Komitesinde alınan kararla BMC A.Ş. ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.” denildi.

İhaleye katılan üç şirketin ortaklık payına bakacak olursak; •OTOKAR: %100 Türk sermayeli, •BMC %51 Türk, %49 Katar Emirliği sermayeli, (Seri üretimi gerçekleştirecek “Rheinmetall BMC Savunma Sanayii” (RBSS) şirketi+ortaklık payı: BMC [%51] – Rheinmetall [%39] – Etika Strategi [%10]) •FNSS: %51 Türk, %49 İngiltere sermayeli dir.

Altay Ana Muharebe Tankı tüm fikri, sınai ve lisans haklarıyla Milli Savunma Bakanlığına ait “milli” bir platformdur. Projede, Ana yüklenici olarak prototip araç geliştiren Otokar dışında, Ana alt ve al yüklenici olarak Aselsan, Roketsan ve MKE de görev almıştır.

Aselsan, tankta yer alan atış kontrol sistemi, elektro optik sistemler ve birçok elektronik sistemin geliştirilmesi ve entegrasyonunundan sorumlu olmuştur. Bunun yanında Altay tankında da kullanılacak olan ‘AKKOR, aktif koruma sistemi’ geliştirmektedir.

Roketsan, 2008 yılında Altay projesi Zırh Sistemleri alt yüklenicisi olarak görevlendirilmiş, pasif kompozit ve reaktif zırh sistemlerinin geliştirilmesine yönelik sözleşme imzalamıştır.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ROKETSAN arasında imzalanarak 2009’da yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda Roketsan, Güney Kore Hyundai Rotem‘den sağladığı teknoloji transferi ile yeni nesil bilinmeyen tip Modüler Zırh Paketi geliştirmektedir.

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Altay’da kullanılan 120mm 55 kalibre (L55) ana silahı yine Hyundai Rotem’den sağlanan teknoloji transferi ile geliştirmiştir.

Altay Ana Muharebe Tankı Önemli Detaylar ise şöyledir:  Tahmini Proje Maliyeti: 7 milyar (€)euro, 8,40 milyar ($)dolar, Proje Ekonomik Büyüklüğü: Uzun vadede 25-30 milyar ($)doları bulması bekleniyor. Planlanan Üretim: 250’si kesin 250’si opsiyon 500 tank. (Uzun vadede 1.000 tank)

Altay Ana Muharebe Tankı’nın PV1-PV2 dışında başka prototip araç üretilmedi. Tüm testler için bu iki araç kullanıldı.

“BMC  SAVUNMA SANAYİ A.Ş. “

BMC Firması ilk üretimine 1975 yılında dizel motor ile başladı. Firma bugün 1.000 askeri araç üretibilen kapasiteye ulaşmıştır.

Firmanın en önemli ürünü KİRPİ-I MRAP zırhlı tekerlikli aracıdır. Mayın/balistik korumalı araç olan KİRPİ, 2011 yılından bu yana 1,443 adet üretildi. TSK’nın envanterinde Güney Doğu operasyonlarında, Afrin ve Fırat Kalkanı harekatlarında yoğun bir şekilde kullanıldı.

BMC Firması, KİRPİ-II‘nin testleri ve tasarımını bitirdi. Aracın süspansiyon sistem ve dış zırhı, kompozit malzemeden oluşacak. Kompozit zırhı yerli bir firma tarafından üretiliyor, fakat zırh çeliği ve saçı dış firmadan ithal ediliyor.BMC Jandarma Genel Komutanlığı için 700 adet VURAN TTZA (Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar ) üretiyor.Teslimatların 2018’de başladığı belirtildi. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü için üretilen AMAZON  TTZA’ların teslimatı devam ediyor.Halen 2 bin’e yakın taktik araç ve zırhlı kabin kamyonun TSK teslim aşamasına geldiği belirtiliyor.

BMC Firmasında halen 2.228 personel çalışmasını sürüdürmekte. Son bir yıl içersinde bin 200 personel yeni personel alımı yapıldı. Bu personelin 300’ü ARGE mühendisi olarak görev yapıyor.BMC Pınarbaşı tesisleri yenileme ve geliştirme çalışmaları devam ediyor. Tesislerin yenilenmesi için 82 milyon dolar yatırım yapılacak, toplam yatırım miktarı 150 milyon dolara ulaşacak.

Rheinmetall BMC Savunma Sanayi A.Ş., ALTAY Ana Muharebe Tankı ve  Leopard 2A4 modernizasyon ihalelerini aldı.Alman savunma şirketi Rheinmetall, BMC ile anlaşma yaparak Türkiye’de Alman üretimi Leopard 2A4  tanklarının modernizasyonu ve yerli-milli tank üretimi için ortak çalışacak.

Leopard 2A4 modernizasyon Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından tahsis edilen bir tesiste devam ediyor.Leopard  tankalarının 81 adetinin zırh ve atış kontrol sistemleri yanileniyor. BMC POWER, Motor ve Kontrol Teknolojileri, Sabiha Gökçen Tekno park içinde faliyet gösteriyor. Kara ve Deniz platformlarına güç grubu tasarımı ve üretimi yapacak. ALTAY Ana Muharebe Tankı ve YN-ZMA’ların motorlarını üretecek.

MSB Bakanı Nurettin Canikli, Altay Tankının üretimi ile ilgili olarak ‘’Tank seri üretimine 2019 sonu veya 2020 başında başlayacağız” diye açıklamada bulunmuştu, açıklanan teslim tarihi gelmesine rağmen hala ALTAY tankında seri üretime geçilemedi. OTOKAR, Altay Tankının seri üretimini de yapacağı düşüncesi ile MTU firması ile opsiyonlu olarak Altay Tankının prototipinde kullandığı MTU tank motoru ve MTU Renk transmisyonu için 250 adet motor ve transmisyon alımı konusunda bir ön görüşme yapmıştı. İhaleyin kazanan BMC firması, Alman Daimler-Chrysler otomotiv grubunun ağır motor birimi olan MTU görüşür, fakat görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanır. BMC tank motoru için Güney Kore ile yaptığı görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanır. Güney Kore tank motorunun önemli bir parçası olan şanzımanını Almanların RENK firması üretmektedir. BMC, Güney Afrika ile yapılan görüşmelerde bir sonuç alamaz..

“ADINI KURTULUŞ SAVAŞI 5.SÜVARİ KOMUTANI FAHRETTİN ALTAY’DAN ALIYOR”

ALTAY Türkiye’nin özgün tasarım ürünü üçüncü nesil+ ana muharebe tankıdır.Türkiye’nin en büyük kara platform projesi kapsamında geliştirilen ALTAY, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelecek ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanmıştır.

Milli Tank Altay’ın ana proje yöneticisi olan Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. ile teknik destek sağlayıcısı Güney Kore Rotem firması, tankın tasarımı, gelişmesi, prototip, test ve sertifika gibi tüm aşamalarını gerçekleştirdi.

Adını Kurtuluş Savaşı 5. Süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay’ dan alan tankın projelendirilmesine 2009 yılında başlanmıştır. İlk iki prototipi ise 15 Kasım 2012′ de tanıtılmıştır.

Altay’ın ana silahı ise Güney Kore firması olan Hyundai Rotem ile yapılan teknoloji transferi sonucu Makine ve Kimya Endüstrisi kurumu tarafından üretilecektir. 3 km atış menzili bulunan silah, 120 mm’ lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilen tank bu yönden de oldukça güçlü bir teknolojiye sahiptir.

4 kişilik mürettebatın bulunacağı tankın bilgisayar sistemi ise Aselsan tarafından üretilmektedir. Tankın elektromanyetik silahlarla elektronik sistemlerin sekteye uğramasını engelleyecek teknoloji de tankta kullanılmıştır. Keskin manevra yeteneğine sahip olan tankın muharebe ağırlığının 65 ton olacağı düşünülmektedir.

ALTAY tankının teknik özellikleri şöyledir:

•Mürettebat: 4 kişi (Sürücü, Doldurucu, Nişancı, Komutan)

•Nükleer ve Kimyasal Tehdit Algılama Sistemi

•Şoför Ön ve Arka Gündüz /Termal Kameralar

•4 m Derin Sulardan Geçiş Kabiliyeti

•360˚ Durumsal Farkındalık Sistemi

•Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz setsiz (L55)

•Ana Silah Besleme: Elle

•Koaksiyel Silah: 7,62mm

•UKSS: (12,7mm / 7,62mm MT / 40mm BA)

•Ağırlık: 61 ton

•Tek Depo Menzil: 450 km

•Seri Üretim Tarihi: 2019 yılı sonu, 2020 başı. (İlk tankın 18 ay sonra hattan çıkması hedefleniyor.)

•Üretici Şirket Proje Payı: %20’nin altında

•Motor: MTU MT-883 Ka-501CR (1.100kW / 1.496bg) V12 tip dizel motor

•Transmisyon: RENK HSWL 295TM otomatik transmisyon

Kaynak: SSM, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here