Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 12.sortide hedefi 12’den vurdu.
ANKA-3 insansız savaş uçağı, ASELSAN tarafından geliştirilen AF500 Elektro Optik Kamera ve ROKETSAN Teber-82 Güdüm Kiti kullanılarak hedefi başarılı bir şekilde vurdu.
TUSAŞ yaptığı açıklamada, “Türk savunma sanayiinin gururu olan millî mühendislik harikası insansız savaş uçağımız ANKA-3, ilk atış testini başarıyla tamamladı. @aselsan AF500 Elektro Optik Kamera takılı ANKA-3’ün gerçekleştirdiği test, @roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile yapıldı. ANKA-3’ün testlerde sergilediği üstün performans, ülkemizin operasyonel yeteneklerine ve savunma kapasitesine gelecekte büyük katkılar sağlayacağının göstergesidir. Türkiye Yüzyılı’nda hızla gelişen savunma sanayiimize gece gündüz demeden hizmet etmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
ANKA-3, mühimmatlı ilk uçuşunu 2 Eylül 2024’te başarıyla tamamladı.
ANKA-3’ün operasyonel olarak ciddi bir taşıma kapasitesi bulunmaktadır. Yüksek hızda uçabilen ANKA-3, 44 bin fit yüksekliğe çıkabilir ve 40 bin fit irtifada görev yapabilir. Toplam uzunluğu 9,5 metre, kanat açıklığı ise 12,5 metredir. Havada kalış süresi 10 saat, seyir hızı 250 knot, azami seyir hızı ise 425 knot’tur.
ANKA-3’te biri gövde altında, ikisi dahili ve kanat altlarında ikişer olmak üzere toplam 7 silah istasyonu bulunacaktır. Dahili silah istasyonu, bir adet Mark 83 sınıfı silah taşıyabilir veya hacmine göre daha küçük mühimmatlar barındırabilir. Kanat altındaki ilk büyük istasyonlarda SOM-J ve Mark 83 sınıfı silahlar taşınabilirken, kanat dışındaki istasyonlarda daha küçük silahlar taşınabilir. Bu sayede ANKA-3, geniş bir silah taşıma kapasitesine sahiptir.
265 kilogram ağırlığındaki Mk-82 bombası, TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN tarafından geliştirilen GÖZDE kiti sayesinde lazer güdümlü bir füze haline getirilebilmektedir. Bu dönüştürme, mühimmatın hassas vuruş kabiliyetini önemli ölçüde artırmaktadır.