‘ATMACA’ Deniz seyir füzesi ‘Kınalıada’ korvetinden başarıyla fırlatıldı

0
1406

Türkiye’nin ilk milli deniz seyir füzesi ATMACA TCG KINALIADA (F-514) korvetinden başarıyla fırlatıldı. ATMACA füzesi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanımda olan ‘Harpoon’ füzelerinin yerini alacak.

Roketsan tarafından geliştirilip üretilen deniz seyir füzesi ATMACA Deniz Kuvvetleri’ne yeni katılan MİLGEM platformlarından TCG KINALIADA (F-514) korvetine entegre edilmişti. Deniz Sistemleri Semineri’nde konuşan DzKK DPO Albay Erkan ÜLKÜ, TCG KINALIADA Korvetinde iskele tarafında 4 adet ATMACA, sancak tarafında ise 4 adet Harpoon (Blok II) Satıhtan Satha Güdümlü Mermilerinin bulunduğunu söylemişti.

Test Atış videosunu Twitter hesabından paylaşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir,” Milli gemimizden ilk defa milli füze atışı gerçekleştirdik. Roketsan tarafından geliştirilip üretilen, ilk milli deniz seyir füzemiz ATMACA, TCG Kınalıada gemisinden başarıyla fırlatıldı.ATMACA’nın 2020 ikinci yarısında envantere girmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ATMACA füzesi Harp başlığı olmadan sabit konumdaki ağ tipi bir yüzer hedefe (turuncu renkli nesne) isabet kaydetti. Füze Gemilerin Yakın Hava Savunma Sistemlerine (CIWS) karşı sathından 5-10m irtifada ve sağa doğu manevra yaparak hedefine ulaştı. ATMACA’nın gelecekteki testlerinde harp başlıklı atış yapılması planlanmaktadır.

Harpoon’ füzelerinin yerine alacak olan Atamaca füzesinin ilk resmi adımı 2009 yılında yapılan anlaşamayla başlamıştı.Yerli füze Atmaca projesinde Roketsan, Aselsan ve ArMerKom (Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi) beraber çalıştı.

Füzelerin motorlarının ithal olması kararlaştırıldı ve Fransa’nın Exocet füzelerinde kullanılan TR-40 motorlarının modifikasyona uğramış modeli ATMACA füzelerine entegre edildi. Füzelerin ‘Harpoon’ Blok-II sistemi özelliklerine sahip olması, hatta geliştirilecek yeni teknolojiler ile daha üstün özelliklere sahip olması planlandı.Normalde 340 km. menzile ulaşabilecek şekilde geliştiren TR-40 modeli motorların uluslararası anlaşmalar sebebiyle 200 + km olan modeli ihraç edilmiştir. Bu sebeple motoru ithal edilen ATMACA füzesinin şimdilik menzilinin 200+ (250) km olduğu açıklanmıştır.Uzmanlar ATAMACA füzesinin bu menzille kalmayıp, yapılan çalışmalar ile 300 ve 500 km menzile ulaşabileceğini belirtmektedir.

ATMACA uçuşu sırasında hedef güncelleme, yeni hedef tanımlama ve görev iptal kabiliyetlerini gelişmiş ve modern veri linki sayesinde yapabiliyor. Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS), Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre kullanarak seyreden ve üç boyutlu görev planlama ile en verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları mevcut.

Deniz yüzeyine 3 metre mesafede uçarak düşman gemilerini imha edebilecek kabiliyete sahip olan ATMACA füzesinin menzili 200+ km, uzunluğu 4,8 m, ağırlığı 800 kg, harp başlığı ağırlığı ise 250 kilogramdır.

ATMACA deniz seyir füzesinin seri üretim sözleşmesi Kasım 2018’de SSB ile Roketsan arasında imzalanmıştı. Savunma Sanayi Başkanı Demir’in sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,”Yerli ATMACA füzemizin seri üretim sözleşmesini imzaladık. Milli gemilerimiz, milli gemi savar füzemiz ile vuracak.” İfadelerini kullanmıştı.

Son testlerin ardından proje Düşük Yoğunluklu Seri Üretim (LRIP) Fazı çalışmaları ile devam edecek. Takvime göre (LRIP) Fazı 2019 yılında başlanılması ve 2022 yılında tamamlanması bekleniyor. İlk olarak TCG KINALIADA (F-514) entegre edilen ATMACA füze sistemi için ilave füze üretimi planlanırken, asıl üretim 2023 ikinci yarısında DzKK hizmetine girmesi beklenen TCG İstanbul Fırkateyni (F-515) için yapılacak.

ATMACA Faz-II Projesinin de 2019 yılında başlaması bekleniyor.Projede ATMACA Blok II Güdümlü Mermisinde daha gelişmiş bir çift modlu RF+IIR tipi bir arayıcı başlık ve Sualtından atış kabiliyeti olması planlanıyor.

KAYNAK: SSB, ROKETSAN, Ajanslar, defenceturkey,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here