NATO ve müttefikleri BALTOPS2019 tatbikatında yeni bir amfibi komuta ve kontrol (C2) yapısını test etti. Bu yapı birden fazla amfibi unsuru daha büyük ve karmaşık amfibi işlemleri desteklemek için geliştiriliyor.

NATO Amfibi Liderler Seferi Sempozyumu (NALES) tarafından geliştirilen yeni yapı ilk defa BALTOPS2019 tatbikatında test edildi. NATO, müttefik deniz kuvveti ve birden fazla Amfibi Görev Grubu (ATG) arasında çalışacak yeni komuta yapısı tasarlıyordu. Bu yapı ilk defa BALTOPS2019 tatbikatında değerlendirildi.

Yeni Amfibi konseptinde farklı kabiliyetlere sahip unsurlar amfibi harekatta kullanılarak ortak bir güç oluşturuluyor. Yeni komuta yapısı ile farklı bayraklar altında çalışan bir amfibik güç ortaya çıkıyor.

Örneğin denizaltı saldırlarına karşı Fransız Donanması’nın denizaltı karşıtı fırkateynleri, mayın savaşı için İngiliz Kraliyet Donanması’nın mayın savaş grubu, Amfibi harekat ve Hava desteği içi İspanyola Donanması’nın Amfibi Hücum gemisi gibi sınırlı güçlerin bir araya gelmesi etkin bir amfibik harekat icra edilebiliyor.

Baltık Denizi’nde düzenlenen tatbikata beş amfibi platform katıldı. ABD Donanması’ndan Whidbey Adası sınıfı USS Fort McHenry (LSD-43), İngiltere Kraliyet Donanması’ndan amfibi taşıma gemisi HMS Albion (L-14) ve Bay sınıfı rıhtımlı çıkarma gemisi Lyme Bay (L3007) LSD, İspanyol Donanması’nın Amfibi Hücum gemisi ESPS Juan Carlos I (L-61), Polonya Donanması Projesi 767 Lublin sınıfı ORP Gniezno tank çıkarma gemisi amfibi harekat düzenledi.

Bu platformlarda ABD Deniz Piyadeleri (USMC), Kraliyet Deniz Kuvvetleri, İspanyol Deniz Kuvvetleri ve Romanya deniz piyade kuvvetleri yer aldı.

İspanya Deniz Piyadeleri’nin Amfibi harekatı Türkiye’de inşaa edilen TCG Anadolu Amfibi Hücum gemisinin benzeri Juan Carlos’dan (L61) gerçekleştirildi.

‘Juan Carlos’ Amfibi Hücum gemisinde bulunan İspanya Deniz Piyadeleri Letonya’nın Lilaste plajına çıkarma harekatı düzenledi.

İspanya Deniz Piyadeleri Lilaste plajına çıkarma harekatı düzenledi.

Ayrıca gemi tabanlı taktik havacılık faliyetleri Juan Carlos’ Amfibi Hücum gemisinde bulunan Harrier AV-8B uçakları ile gerçekleştirdi.

Tatbikatta ‘Mayın Harbi’nde (MIW) yeni teknolojileri kullanma fırsatı oldu.Özellikle Kıyı Muharebe Gemisi (LCS) ‘de kullanılan mayın görev modülleri etkin bir şekilde kullanıldı. Bu teknolojilerin ciddi getirisi olduğu anlaşıldı.

ABD Donanması Avrupa bölgesinde Baltık Denizi’nde gerçekleşen BALTOPS-2019 tatbikatında ilk kez Havadan Lazer Mayın Algılama Sistemi (ALMDS) ve Havadan Mayın Nötralizasyon Sistemini (AMNS) kullandı.

Lazer Mayın Algılama Sistemi Deniz helikopteri MH-60S Sea Hawk helikopterlerine entegre edilerek kullanılıyor. ALMDS sistemi mayın olması ihtimal bölgeye harici bir tübe yerleştirilmiş darbeli lazer ışığı verilerek mayın tespiti yapıyor.

MH-60S Sea Hawk helikopterlerine entegre edilen ALMDS sistemi operatörü

Bu sistem sayesinde helikopter deniz üzerinde durarak daldırma ekipmanı deniz suyuna indirmesine gerek kalmıyor. Sistem gece ve gündüz her türlü hava şartlarında çalışabiliyor.

TÜRKİYE ‘TCG GÖKOVA FIRKATEYNİ’ İLE BALTOPS 2019’A KATILDI

Türkiye tatbikata NATO Daimi Deniz Görev Grubu-1 (SNGM-1) görev yapan Türk Deniz Kuvvetleri Fırkateyni TCG GÖKOVA (F-496) katılıyor. TCG GÖKOVA ve Kraliyet Donanması Tip 23 fırkateyni HMS WESTMİNSTER (F-217) ortak lojistiği desteklemek amacıyla askeri teçhizat taşıyan sivil kargo gemiye başarılı eskortluk görevi gerçekleştirmişti.

Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı sosyal medya hesabından BALTOPS 2019 tatbikatına katılan TCG Gökova fırkateynin Alaman Deniz Kuvvetleri ikmal gemisinden yakıt ikmal fotoğraflarını paylaşmıştı.

Kaynak: NATO, Janes, MSB, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here