Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, hükümet karşıtı gösterilerin ardından Pazartesi günü istifa etti. Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, 15 yıllık iktidarı sona eren Başbakan, istifasının yanı sıra ülkeyi de terk etti.
Bangladeş ordu komutanı General Waker-uz-Zaman, istifa haberinin, protestocuların başbakanın başkent Dakka’daki resmi konutunu basmasının ardından geldiğini açıkladı. Görüntülerde, Hasina’nın evinin yakınındaki araçlardan alevlerin yükseldiği ve polisin mahalleye doğru akın eden kalabalığı kontrol altına alamadığı görülüyor.
Bangladeş’te günlerdir devam eden ve şiddet olaylarına sahne olan kamuda kontenjan protestoları ve hükümet karşıtı gösterilerde en az 91 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.
Yaygın huzursuzluk, hükümeti hafta sonu ülke çapında süresiz sokağa çıkma yasağı uygulamaya sevk etti. Bu arada, insan hakları grupları yetkilileri protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçladı.
Hasina’nın istifasının ardından, ordunun geçici bir hükümet kuracağını açıklayan General Waker-uz-Zaman, öğrencilere “barışı korumaları ve bize yardım etmeleri” çağrısında bulundu.
General Waker-uz-Zaman, “Talepleriniz ne olursa olsun yerine getireceğiz ve ulusa barışı geri getireceğiz. Lütfen bu konuda bize yardımcı olun, şiddetten uzak durun” dedi. “Asker kimseye ateş etmeyecek, polis kimseye ateş etmeyecek, ben emir verdim” diye ekledi.
Protestocular, haziran ayının sonunda kamuda kontenjan sistemini sona erdirmeyi amaçlayan öğrenciler tarafından barışçıl bir şekilde başlatmıştı. Ancak Dhaka Üniversitesi’nde göstericiler ile polis ve hükümet yanlısı aktivistler arasında çatışmaların ardından protestolar şiddetlendi.
Şiddet olayları devam ederken Başbakan Hasina, protestoya katılanların artık ‘öğrenci’ olarak görülmeyeceğini, hepsine birer ‘suçluymuş’ gibi muamele edileceğini ve “halkın demir elleriyle” protestoculara karşılık verileceğini söylemişti. Hasina’nın sözleri tepki çekmiş ve protestocuların istifa çağrılarını tetiklemişti.
Hükümet, sokak olaylarının önünü alabilmek için pazar gününden çarşamba gününe kadar üç günlük tatil ilan etti. Ayrıca Facebook ve WhatsApp dahil tüm sosyal medya platformlarına erişim kısıtlanırken, mobil internet ağı askıya alındı.
Başbakan Hasina Hindistan’a Kaçtı
Uluslararası ajanslara konuşan Bangladeş ordu kaynakları, konutundan kaçan Hasina’nın ülkeden ayrıldığını söyledi. AFP’nin haberine göre, Hasina’ya yakın kaynaklar Bangladeş Başbakanı’nın helikopterle kaçtığını belirtti. Hint ve Bangladeş medyası, Hasina’nın Hindistan’a gittiğini iddia etti. Yeni Delhi merkezli CNN-News18, Hasina’yı taşıyan helikopterin Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Agartala kentine indiğini bildirdi. Haberde, Hindistan’ın Hasina’ya güvenli geçiş sağlayacağı öne sürüldü.
Bangladeş’te 15 yıldır iktidarda olan 76 yaşındaki Hasina, geçen Ocak ayında bir kez daha başbakan seçilmişti. Ancak bu seçimler, adil ve özgür olmadığı gerekçesiyle muhalefet tarafından boykot edilmişti.
Hasina döneminde Bangladeş ekonomik açıdan gelişirken, ülkedeki siyasi tutukluların ve insan hakları ihlallerinin sayısı da artmıştı.