ABD Hava Kuvvetleri, şimdiye kadar geliştirilen en sofistike çift motorlu uçağı olarak kabul edilen yeni varyant F-15EX savaş uçaklarından 100 adet daha sipariş vermeye hazırlanıyor. Uluslararası piyasada İsrail, Katar, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yeni versiyon F-15EX uçağı ile ilgilendikleri belirtildi.

Boeing tarafından geliştirilen yeni varyant F-15EX savaş uçağı, menzil, uçuş performansı, bakım kolaylığı ve savaşa hazırlık oranlarıyla rakibi Lockheed Martin F-35A’ya göre önemli avantajlara sahiptir.

Hava Muharebe Komutanı General Mike Holmes, F-15EX savaş uçağının fabrika hattından iner inmez ‘savaşmaya hazır’ olduğunu söyledi. Buda F-15EX’i acil muharebe savaş uçağı ihtiyacı olan ülkeler için büyük bir cazibe merkezi haline getiriyor.General Holmes, F-35 savaş uçağının yüksek yoğunluktaki savaş ortamına hala hazır olmaktan çok uzak olduğunuda sözlerine ekledi.

F-15EX savaş uçağının F-35 uçaklarındaki görünmezlik yeteneklerine sahip olmasada, iki uçak dünyasının en gelişmiş aviyoniklerine, durumsal farkındalık, elektronik harp kabiliyetine ve ağ merkezli savaş yeteneklerine sahiptir.Uluslararası piyasalarda İsrail, Katar, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yeni versiyon F-15EX uçağı ile ilgilenmektedir.

İSRAİL

İsrail Boeing’in F-15A savaş uçaklarını satın alan ilk ülkedir; ilk satın alınan F-15A platformları dahil bugüne kadar üç farklı varyantı kullanan tek ülke İsraildir. Boeing yetkilileri, İsrail’in 25 adet F-15EX savaş uçağı satın almak istediğini, mevcut 25 adet F-15I jeti içinde güncelleme talebinde bulunduğunu belirtti.

İsrail’in elinde bulunan F-15I savaş uçakları Güney Kore’nin F-15K, Singapur’un F-15SG uçaklarına göre daha düşük yeteneklere sahip.Boeing firması, İsrail’in F-15I savaş uçaklarını, yeni kokpit ekranları, AESA radarları ve IRST’lerin entegrasyonu, yeni elektronik harp suitleri ile önümüzdeki yıldan itibaren güncellemeye başlayacak.

İsrail Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-15I savaş uçakları havadan yakıt ikmali yapmadan İran topraklarındaki hedefleri vurabilen tek savaş uçağıdır.

KATAR

Katar, Boeing firmasıyla 2017 yılında 12 milyar dolarlık 36 adet F-15QA tipi savaş uçağı alımı için anlaşma imzaladı. Katar Hava Kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturan hafif ve daha az yeteneklere sahip Fransız uçaklarına göre yeni F-15QA Katar Hava Kuvvetleri’ne büyük hava savaşı yetenekleri kazandıracaktır.

Boeingin F-15EX uçakları üretim bandına girerken Katar’ın satın aldığı F-15QA uçağının eski versiyon özellikleriyle satın almasının mümkün olmadığı belirtildi. Katar büyük ihtimalle F-15EX uçaklarının bir çok özelliğini sahip olmak isteyecektir.

HİNDİSTAN

Boeing firması, Hindistan’ın açtığı MMRCA ihalesine katılarak F-15FX’i pazarlamak istemişti. Fakat Hint Hava Kuvvetleri’nin istediği uçağa göre daha ağır ve yüksek operasyonel maliyeti sebebiyle ihalede Boeing’in kazanması düşük görünüyordu.

Hindistan Pandemi (COVID-19) ve ekonomik sıkıntalar sebebiyle 110 uçağı kapsayan MMRCA ihalesini iptal etti.

Hindistan Hava Kuvvetleri bugüne kadar hiç bir Amerikan yapımı bir savaş uçağı işletmemişti.Hava Kuvveti’nin envanterinde Fransız, yerli yapım, İngiliz ve Rus uçakları bulunduğundan benzersiz bakım altyapıları ve mühimmat türleri mevcut.Bu kadar çeşitli savaş uçağını çalıştıran Hindistan, Amerikan savaş uçağını da işletebileceği ön görülüyor.

Rusya, Hindistan Hükümetine F-15EX uçağının satın alma maliyetinin küçük bir kısmına, Hava Kuvvetleri envanterinde kullanılan Su-30MKI, savaş uçaklarını güncellemeyi (4+ nesil) teklif ediyor. Bu teklifin arasında yeni nesil Su-57 savaş uçağıda bulunuyor.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) geçmişte F-15EX savaş uçakları için potansiyel bir müşteri olarak hiç gündeme gelmemişti. Fakat Basra Körfezi’ndeki son gelişmeler ve güç eğilimlerindeki değişmeler, BAE’nın Boeing için potansiyel müşteri olarak ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Suudi Arabistan’ın F-15 savaş uçaklarına sahip olması ve Katar’ın F-15QA savaş uçakları siparişi, Umman’ın Eurofighters uçaklarını alması BAE Hava Kuvvetleri’ni bölgede orta ağırlık sınıfı uçaktan yoksun bir güç olarak öne çıkarttı. İran’ın BM Ambargosu’nun kaldırılması ile Rus yapımı Su-30SM hatta SU-57 platformlarını satın alma olasılığı Dubai yönetimini endişelendiriyor.

BAE 1990 yılarında Rus yapımı SU-27 savaş uçaklarına ilgi duymuştu. Son dönemlerde SU-57 uçakları da gündeme gelmişti. Fakat Batı’nın bastırmasıyla bu planlardan vazgeçen BAE yönetimi, şu anda iki alternatif F-15EX ve F-35A savaş uçakları üzerinde duruyor. Geçtiğimiz günlerde ABD hükümeti, Lockheed Martin şirketinin ürettiği 50 adet F-35 savaş uçağını 10 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri’ne satma planını Kongre’ye bildirdiğini açıklamıştı. ABD’de yapılan başkanlık seçiminin ardından Trump’un kaybetmesi, Biden’ın başkan olması bu durumu nasıl etkileyeceği belirsiz. Eğer ABD yönetimi F-35 uçaklarını red etmesi halinde Boeing’in F15EX savaş uçağı öne çıkacaktır.

Kaynak: militarywatchmagazine, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here