ABD Hava Kuvvetleri’nin eskiyen tanker filosunun yerine alan Boeing firmasının KC-46 Pegasus tanker uçaklarının bir çok sorun ile tedarik edilmesi tartışmalara sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde ABD Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral David Goldfein yaptığı açıklamada, Boeing’in “derin sorunları” olduğunu ve “günlük operasyonlar” için henüz uygun olmadığını itiraf etti.

Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan bombardıman uçakları, savaş uçakları, keşif ve kargo uçakları yakıt ikmali için tanker uçaklarını sürekli talep ediyor. Şu an Pentagon bu görevler için elinde bulunan 450 yakın KC-135 ve KC-10 uçaklarından kurulu filolarına güveniyor. Fakat bu uçakların bazıları 60 yaşının üzerinde, Hava Kuvvetleri bu uçakları değiştirmek istiyor.

Yolsuzluk ve kötü kararlar sebebiyle Hava Kuvvetleri’nin 20 yıl sonra işe yaramayan pahalı bir uçak satın almaya mecbur bırakıldığı değerlendiriliyor.

Bir hava kuvvetleri generali yeni tanker uçaklarının 3 yıl daha yurtdışında görev yapamacağını iddia etti.Bu durum daha az tanker uçağıyla aynı görevleri yapma durumunda kalınacağı, hava kuvvetlerinin bu açığı kapatmak için özel sektörden kiralama yapmak mecburiyetinde kalacağı belirtiliyor.

Pentagon 2020 bütçesinde 15 adet KC-46 Pegasus için 2.85 milyar dolar ayırdı.Bu kaynağın serbest bırakılmasıyla görev yapan 29 tanker uçağı bu yıl envanter dışına çıkarılacak.

Boeing firması uçuş test programı ve sertifikalandırma sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle ilk uçağın teslimatını sürekli ertelemek zorunda kaldı. Nihayet ilk Boeing KC-46 Pegasus stratejik nakliye ve tanker uçağı, 25 Ocak 2019’da Kansas’ın McConnell Üssü’nde düzenlenen tören ile Hava Kuvvetlerine teslim edildi.

Teslimatın ardından ABD Hava Kuvvetleri Mart 2019’da KC-46 tanker uçakların teslimatını askıya aldığını duyurdu.Uçaklarda ‘oturmamış parçalar ve yabancı metal kalıntıları unutulduğu’ için böyle bir karar alındığı belirtildi.

Uçaklarda meydana gelen bazı problemlerin çözümü için geçen yıl Boeing ile ABD Hava Kuvvetleri arasında görüşmeler olmuştu. İkmal bomu kamerasında güneş ışığı kaynaklı parlama sorunu ve ikmal drogueın’daki tasarım hatası sebebiyle ikmal yapan uçağın ikmal haznesinde çıkmalar yaşanmıştı.

Boeing fiması, ABD Hava Kuvvetleri’ne 179 adet KC-46 Pegasus stratejik nakliye ve tanker uçağı teslim etmeyi, dünya çapında ise yaklaşık 400 adet satmayı planlıyor.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e tahmini 2,4 Milyar dolarlık maliyetle 8 adet KC-46 Hava yakıt ikmal tanker uçağı satışına onay verdiğini açıklamıştı.İsrail uçağın ilk uluslararası müşterisi olacak.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e tahmini 2,4 milyar dolar değerinde 8 adet KC-46 uçağı ve ilgili ekipmanın satışına onay verilmesine karar verdi.” ifadesi kullanıldı.

Askeri uzmanlar tanker uçağı piyasasında sert pazar mücadelesine sahne olacağını belirtiyor. Geçtiğimiz aylarda dünyanın en büyük savunma firması Lockheed Martin, Airbus firmasıyla havada yakıt ikmali çalışmalarında ortak hareket etmek için anlaşma imzaladı.

Lockheed Martin ve Airbus, Pentagona yeni yakıt ikmali uçağı geliştirmek istiyor ve Boeing’in KC-46 tanker uçağını atlayarak yeni uçak yapmayı planlıyor.

Firma yetkilileri, Boeing’in planlanan 179 KC-46 tankeri teslim etmesinin  ardından Hava Kuvvetleri’nin satın almayı planladığı uçaklara odaklandıklarını söyledi.

KC-46 Pegasus uçağının ilk uçuşunu Eylül 2015’te gerçekleştirdi. Altı adet test amaçlı üretilen uçak 3 bin 800 uçuş saati ile B-52, F-18, A-10,C-17, KC-10, KC-135, KC-46, F-15E ve F-16 uçaklarına 4 milyar pounddan fazla yakıt ikmali yaptı.

Uçak yakıt ikmaline ek olarak güçlendirilmiş kargo güvertesine ve kargo kapısına sahiptir. Güverte zemini çeşitli görev konfigürasyonlarına izin veren koltuk rayları ve kargo taşıma sistemi içerir. Uçak çeşitli kombinasyonlarda paletlenmiş kargo ve hasta aeromedikal ekipmanı taşımaya imkan sağlar.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Boeing’in KC-46 tankeri programına temel aldığı 767-2C uçak konfigürasyonun da yapılan değişimleri onayladı. KC-46 tankerinin temel tasarımının güvenli olduğunu kabul etti.

KC-46 uçakları 104 yolcu, 54 hasta, 18 palet yük alırken, KC-135 Stratotanker ise 53 yolcu, 44 hasta, 6 palet yük alabiliyor. KC-46 dakikada 1.200 galon yakıt aktarırken, KC-135 ise dakikada 900 galon aktarmaktadır.


Kaynak: NBC, Ajanslar, Boeing,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here