TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Bozdoğan Görüş İçi Hava Hava Füzesi uçaktan atışlı testte hedefi başarıyla vurdu. BOZDOĞAN füzesi Türk hava kuvvetlerinde kullanılan Amerikan AIM-9X Sidewinder füzesinin muadili olacak.

GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen BOZDOĞAN Görüş İçi Hava Hava Füzesiyle, 7 Nisan’da Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı dört F-16 uçağı ve 10. Tanker Üs Komutanlığına bağlı tanker uçak koordinesinde bir atış testi yapıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki 401’inci Test Filo’ya ait bir F-16 savaş uçağından ateşlenen Bozdoğan, TUSAŞ ŞİMŞEK Hedef Uçağı’nı doğrudan vuruş ile imha etti.

Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi Bozdoğan’ın 2022’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine girmesi hedefleniyor.

Hava Kuvvetleri’nin talebi üzerine, kısa menzil (Görüş İçi), IIR (Kızılötesi görüntüleme arayıcı başlık) güdümlü Gökdoğan füzesinin adı “Bozdoğan” oldu. AR (aktif radar) güdümlü, BVR (Görüş ötesi menzilli), orta menzilli havadan-havaya, Bozdoğan’ın yeni ismi ise “Gökdoğan” oldu.Her iki füze “Göktuğ” havadan-havaya füze ailesini oluşturuyor.

IIR güdümlü BOZDOĞAN füzesi Türk hava kuvvetlerinde kullanılan Amerikan AIM-9X Sidewinder füzesinin muadili. AR (Aktif Radar) güdümlü “Gökdoğan” füzesi ise Hava Kuvvetlerinde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesini muadili.

Öncelikli olarak F-16 uçaklarına entegrasyonu planlanan Bozdoğan ve Gökdoğan, muharip uçak, büyük gövdeli uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı kullanılabilecek. Akıncı, Aksungur gibi SİHA’ların mühimmatları arasına da girmesi planlanan Bozdoğan ve Gökdoğan, milli muharip uçağın da önemli silahlarından biri olacak.

Kısa menzilli ( Görüş içi ) füzeler 40-50 km’ye kadar düz uçuş menzilli olan füzelerdir.Bunlar uçak motoru veya motorun ve yüzeyinin hava sürtünmesi ile oluşturduğu ısıyı takip ederek uçağı takip eder. Bunların güncel versiyonları ise IIR yani kızılötesi görüntüleme teknolojisi ile uçağı bir bütün olarak tam bir şekil olarak algılar. ABD yapımı AIM-9X Sidewinder ( NATO AA füzesidir) hava kuvvetlerimizin de şu an kullandığı iki füzeden biridir. BOZDOĞAN füzesi Kısa menzilli ( Görüş içi ) özelliğe sahip olacaktır. Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleyicili arayıcı başlıklı (IIR) Görüş İçi Hava-Hava Füzesi olan Bozdoğan, 140 kilogram ağırlığa sahip ve 4 Mach hıza ulaşabiliyor.Füzenin menzili 25+ kilometre olacaktır.

Orta menzilli Hava-Hava füzeleri ise genelde 70-80 km yani 100 km altında düz uçuş menzili olan füzelerdir. Görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır pilot göremediği sadece radarda gördüğü uçağa radar kilidi ile füze gönderir. Genelde Aktif radar (AR) güdümlüdürler. GÖKDOĞAN füzesi Orta Menzilli özelliğe sahip olacaktır.

Genelde 100 km ve üzeri menzilli füzeler LRAAM olarak sınıflandırılmaktadır.Daha çok AWACS, kargo uçakları, tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti çok düşük, stratejik ancak aynı zamanda muharebe sahasının çok dışında uçan uçakları vurmak için geliştirilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here