Çin Hava Kuvvetlerine (PLA) ait nükleer bomba kapasitesi bulunan uzun menzilli stratejik H-6K uçaklarının, Güney Çin Denizinde bulunan yapay adalara ilk defa indiği açıklandı.

Reuters’in haberine göre, H-6K nükleer yetenekli bombardıman uçaklarının eğitim tatbikatı amacıyla yapay adalara kalkış ve iniş yaptığı belirtildi. Tatbikatın amacının bölgede her an hava saldırısına hazırlık olduğu açılanırken, adalara kalkış ve iniş yapan birçok bombardıman uçağının olduğu kaydedildi.

H-6K  Stratejik bombardıman uçakları ilk Woody adasına (Çin’in Yongxing Adası olarak anılır) ait 2,700 metre (8,900 ft) uzunluğundaki piste indi. PLA’nın Donanma Hava Kuvvetleri unsurlarının bulunduğu askeri hava limanında, Chengdu J-10AH, Shenyang J, 11BH, Xian JH-7A veya Sukhoi Su-30MK2 tipi uçaklar bulunuyor.

Havalimanında dört adet hangar, bir radar navigasyon istasyonu ve dört büyük yakıt tankı bulunuyor. Yongxing hava limanı savaş uçaklarına yakıt ikmali için ileri bir dağıtım üssü olarak hizmet verebilmektedir.

H-6K STRATEJİK BOMBARDIMAN UÇAKLARI 

Xian H-6, Sovyetler Birliği yapımı Tupolev Tu-16 çift motorlu jet bombardıman uçağının lisanslı kopyasıdır. Nükleer silah taşıma kapasitesine sahip son modeli H-6K, 2011’de Çin ordusunda hizmete girdi.

Uzmanların verdiği rakamlara göre, hali hazırda Çin Hava Kuvvetleri, 4 alay, 80 adet H-6K stratejik bombardıman uçağına sahip. 6-7 bin kilometre menzile sahip bu uçakların toplamda 480 Cruise füzesi taşıyabildiği belirtiliyor.

H-6K bombardıman uçakları 12 tona kadar yük taşıyabiliyor. Uçak YJ-12 süpersonik anti-gemi füzeleri ve CJ-20 subsonik havadan-karaya füzesi taşıyabilir.

ABD istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde, H-6K bombardıman uçaklarının havadan atılabilen CH-AS-X-13 balistik füzeleri taşıdığı belirtildi. Bu füzelerin 1.900 mil menzile sahip, iki aşamalı katı yakıtlı bir balistik füze olduğu aktarıldı.

Çin, havadan havaya yakıt ikmali kabiliyetine sahip H-6N olarak bilinen yeni varyantın uçuş testlerine devam ettiği söyleniyor. Havada yakıt ikmali yapılabilen ve nükleer yetenekli bir bombardıman uçağına sahip olan Çin’in mütevazi nükleer kabiliyetini önemli ölçüde geliştirdiği belirtiliyor.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE DÜNYA GEMİ TRAFİĞİNİN ÜÇTE BİRİ GERÇEKLEŞİYOR

Bölgede zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelindeki deniz trafiğinin üçte biri de bu bölgede gerçekleşiyor.

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.

Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.

Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

Kaynak: Ajanslar, Defpost, DefenseNews

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here