Çin Ulusal Uzay Yönetimi (CNSA), bu sabah Zhurong gezgin uzay aracının başarılı şekilde Mars’a indiğini açıkladı. Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Zhurong’un adını taşıyan gezgin, Temmuz 2020’de yola çıkmış ve 7 ayda Mars’a ulaşmış, yörüngeye oturması ise 3 ayı bulmuştu.

Çin Ulusal Uzay Yönetiminden (CNSA) yapılan açıklamada, bu sabah Zhurong’dan telemetri sinyalinin alındığı ve gezginin başarılı şekilde Mars’a indiği bildirildi. Araç inişi sırasında koruyucu kapsül, paraşüt ve roket platformunun bir kombinasyonunu kullandı.Çin, altı tekerlekli Zhurong robotu gezegenin kuzey yarım küresinde bulunan Ütopya Krateri’ndeki bir düzlüğe indirdi.

Güneş panellerini açmak ve Dünya’ya bir sinyal göndermek 17 dakika sürdü. Dünya’nın Mars’a mevcut mesafesi 320 milyon km’dir, bu da radyo mesajlarının Dünya’ya ulaşmasının yaklaşık 17 dakika sürdüğü anlamına gelir.

Kızıl Gezegen’e varan uzay aracı, yeryüzünün ve atmosferin yapısını inceleyecek, gezegende eski dönemlerden kalma yaşam izlerini arayacak.Katlanan güneş panellerinden enerji alacak araç bölgenin zemin ve hemen altındaki seviyedeki jeolojisini inceleyecek.Uzun bir direğin üzerinde yer alan beş kamera fotoğraf çekecek ve yön bulmaya yardımcı olacak.Beş ayrı enstrüman ise kayaların mineral yapısını inceleyecek ve su buzu arayacak.

Çinli bilim insanları aracı en az 90 gün kullanmayı umuyor. Kızıl Gezegen’de bugüne kadar sadece ABD uzun süre işlevsel kalan uzay araçlarına sahip olabildi.

ÇİN UZAY PROGRAMI

Çin ilk kez 1967 yılında Devlet Başkanı Mao Zedung ve Başbakan Zu Enlai döneminde insanlı uzay yolculuğu yapma kararı aldı.

ABD’nin Gemini mekiğinden kopya edilerek 1970’lerde yapılan Shuguang uzay aracı başarısız oldu. Ülke ardından Rusya’nın Soyuz mekiğini örnek alan Shenzhou mekiğini geliştirerek yıllar sonra hedefine ulaşabildi.

Çinli taykonot Yang Liwei, 15 Ekim 2003’te Shenzhou 5 mekiğiyle uzayda 21 saat uçarak ülkesinin ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştirdi.

Ülke, 2011’de Rusya iş birliğinde Mars’a uydu yollamaya teşebbüs etmiş ancak uydu Dünya yörüngesine ulaşamadan atmosferde yanarak tahrip olmuştu. 2019’da Chang’e-4 robotik aracını Ay’ın karanlık yüzüne indiren Çin, bunu başarabilen ilk ülke oldu.

Bugün ABD ve Rusya dışında insanlı uzay yolculuğu yapabilme kapasitesine ve tecrübesine sahip tek ülke konumunda bulunan Çin’in kendine yeterli bir uzay programı geliştirme konusunda katettiği mesafe dikkati çekiyor.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here