Güney Çin Denizi’ndeki yapay adalara Çin’in uzun menzilli füzeler yerleştirdiği bildirildi. ABD’nin istihbarat raporları, Çin’in son 30 gün içerisinde Güney Çin Denizi’ndeki üslerin üçünde gemisavar seyir (Cruise) füzeleri ve karadan havaya füze sistemleri kurduğunu aktardı.

ABD basını, Çin’in, Vietnam ve Filipinler ile tartışmalı olduğu Güney Çin Denizi’ndeki üç adaya füzeler konuşlandırdığını ve böylece egemenlik iddiasını güçlendirdiğini bildirdi.

CNBC‘nin ABD istihbarat raporlarına dayandırdığı haberde, Çin’in HQ-9 karadan- havaya Hava Savunma Füzeleri ve YJ-12 süpersonik anti-gemi füzelerini sessizce yapay adalara yerleştirdiğini yazdı.

8-YJ-12
YJ-12 süpersonik anti-gemi füzeleri

Geçen ay Wall Street Journal çıkan haber yorumda, Çin ordusunun Güney Çin Denizi’ndeki uluslararası hava sahasında faaliyet gösteren ABD Donanması uçaklarını sıkıştırmak için adalara Elektronik Harp ekipmanlarını yerleştirdiğini yazmıştı.

Bu bilgiler doğrulanırsa, Güney Çin Denizi’ni çevreleyen ülkeler ile Çin arasındaki gerilim yeniden artacak.

Basında çıkan haberlere göre, füzelerin 160 ve 295 deniz mili aralığında yapay adalara  yerleştirildiği, Çin’in yapay adaları stratejik olarak yüksek değerde gördüğü belirtildi. Yapay adalar deniz tabanından çıkan kumlar ile inşaa edildi. Adalar hava limanlarına, askeri tesislere, altyapıya ve gemi yanaşma alanlarına ev sahipliği yapıyor.

NÜKLEER KAPASİTELİ H-6K BOMBARDIMAN UÇAKLARI İLK KEZ YAPAY ADALARA İNİŞ YAPTI 

Çin Hava Kuvvetlerine (PLA) ait nükleer bomba kapasitesi bulunan uzun menzilli stratejik H-6K uçaklarının, Güney Çin Denizinde bulunan yapay adalara ilk defa indiği açıklandı.

Reuters’in haberine göre, H-6K nükleer yetenekli bombardıman uçaklarının eğitim tatbikatı amacıyla yapay adalara kalkış ve iniş yaptığı belirtildi. Tatbikatın amacının bölgede her an hava saldırısına hazırlık olduğu açılanırken, adalara kalkış ve iniş yapan birçok bombardıman uçağının olduğu kaydedildi.

H-6K  Stratejik bombardıman uçakları ilk Woody adasına (Çin’in Yongxing Adası olarak anılır) ait 2,700 metre (8,900 ft) uzunluğundaki piste indi. PLA’nın Donanma Hava Kuvvetleri unsurlarının bulunduğu askeri hava limanında, Chengdu J-10AH, Shenyang J, 11BH, Xian JH-7A veya Sukhoi Su-30MK2 tipi uçaklar bulunuyor.

Havalimanında dört adet hangar, bir radar navigasyon istasyonu ve dört büyük yakıt tankı bulunuyor. Yongxing hava limanı savaş uçaklarına yakıt ikmali için ileri bir dağıtım üssü olarak hizmet verebilmektedir.

BEYAZ SARAY UYARDI 

Beyaz Saray, Çin’in Güney Çin Denizi’ni silahlandırmasının sonuçları konusunda uyarıldığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Çin’in Güney Çin Denizi’ni silahlandırdığının farkındayız. Çin’e bu konudaki kaygılarımızı ilettik ve bunun yakın dönemde ve uzun dönemde sonuçları olacağı konusunda onları uyardık” şeklinde konuştu.

CNBC, Çin’in füzeleri Vietnam’ın doğusunda ve Filipinlerin batısındaki Spratly Adaları’nda konuşlandırdığını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, bu konudaki sorulara cevap vermedi. Çunying, “Çin’in ulusal toprakları savunmak için gerekli tesisler de dahil olmak üzere Spratlys takımadalarının yapılan barışçıl inşa, Çin’in egemenliğini ve güvenliğini güvence altına almayı amaçlıyor. Bu egemenliği ihlal etme niyetinde olmayanlar endişelenmemeli” şeklinde konuştu.

HQ-9 UZUN MENZİLLİ HAVA SAVUNMA FÜZESİ

HQ-9 uzun menzilli hava savunma füze sistemi, Elektronik donanımı S-300 PMU2 (Rus), güdüm sistemi ise ASTER-30 B1 (Fransa/İtalya) ve PAC-3 (ABD) gibi G Band Aktif Arayıcı başlıkla donatılmış bir füzedir.

Füze sistemi 360 derece erken uyarı amaçlı arama kabiliyeti olsa da 120 derecelik bir angajmana sahip. Bu sebeple tek bir batarya yerine farklı yönlere bakan bataryalardan oluşuyor.Menzili 200 km. olan HQ-9, 180 kg savaş başlığı taşıyabiliyor, en fazla 4.2 Mach hıza erişebiliyor.

Çin ordusunda standart bir füze tugayında şu şekilde teşkilatlanmaktadır: 1 Komuta 6 Kontrol aracı,6 takip 6 arama radarı (HT-233), her biri 4 füze taşına 48 lançerden oluşan 192 adet füze. Ayrıca haberleşme, güç kaynağı ve destek araçları.

E7CXFVQ6EZFU3LX6C6FUHMIQAE
HQ-9 Uzun Menzilli Hava Savunma Füzesi’nin adaların durumuna göre menzilini gösteren harita 

JY-12 GEMİZ SAVAR FÜZESİ

Çin’in YJ-12 Anti Gemi Füzesi yapay adalara konuşlandığında, Vietnam’ın güney sahillerini içine alırken, Malezya’nın Sabah eyaletini ve Filipinler’deki Palawan Adasını menzil içine almaktadır.

Batı’nın varlığını ancak 2013’te keşfettiği Çin’in sesten hızlı anti gemi füzesi YJ-12 (Kartal Vuruşu), yüksek irtifadan atıldığında sesten 3,2 kat daha hızlı uçabiliyor ve 400 kilometre menzili sahip.

 

RTMGQNSEM5FOBPOUKJHH65TFEQ
YJ-12 Gemi Savar Füzesi’nin menzilini gösteren harita.

 

H-6K STRATEJİK BOMBARDIMAN UÇAKLARI 

Xian H-6, Sovyetler Birliği yapımı Tupolev Tu-16 çift motorlu jet bombardıman uçağının lisanslı kopyasıdır. Nükleer silah taşıma kapasitesine sahip son modeli H-6K, 2011’de Çin ordusunda hizmete girdi.

Uzmanların verdiği rakamlara göre, hali hazırda Çin Hava Kuvvetleri, 4 alay, 80 adet H-6K stratejik bombardıman uçağına sahip. 6-7 bin kilometre menzile sahip bu uçakların toplamda 480 Cruise füzesi taşıyabildiği belirtiliyor.

H-6K bombardıman uçakları 12 tona kadar yük taşıyabiliyor. Uçak YJ-12 süpersonik anti-gemi füzeleri ve CJ-20 subsonik havadan-karaya füzesi taşıyabilir.

GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE DÜNYA GEMİ TRAFİĞİNİN ÜÇTE BİRİ GERÇEKLEŞİYOR

Bölgede zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının olduğu tahmin ediliyor. Dünya genelindeki deniz trafiğinin üçte biri de bu bölgede gerçekleşiyor.

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.

Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.

Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

KAYNAK: Defensenews, Ajanslar, Şarkul Avsat, BBC,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here