İsrail, Gazze’de AP ve Al Jazeera’nın ofislerinin bulunduğu 12 katlı binayı hava saldırısıyla vurdu. Hamas’ın roket atışları sonucu ise bir İsrailli hayatını kaybetti. ABD, arabuluculuk için devreye girdi.

İsrail cumartesi günü gerçekleştirdiği hava saldırısında Gazze’de bulunan ve ABD merkezli The Associated Press (AP) haber ajansı ile Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının da içinde bulunduğu 12 katlı binayı hedef aldı. AP, binanın tamamen yıkıldığını ve yıkılmanın ardından devasa bir toz bulutu oluştuğunu aktardı. Binada uluslararası medya kuruluşlarının yanı sıra ofis ve evlerin olduğu da kaydedildi. AP’nin aktardığı bilgiye göre, İsrail ordusu binayı vurmadan yaklaşık bir saat önce binanın tahliye edilmesi için uyarıda bulundu.

Saldırı sonrası açıklama yapan İsrail ordusu sözcüsü, İsrail ordusunun binayı vurduğunu teyit etti. Binayı boşaltmaları için saldırı öncesinde uyarıda bulunduklarını belirten sözcü, insanlara “binayı boşaltmaları için yeterli zaman tanıdıklarını” söyledi. Sözcü aynı zamanda vurulan binada “Hamas askeri istihbaratı” bulunduğunu ifade etti.  

İsrail Ordusu uluslararası basına yanıltıcı açıklama yaptı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne kara operasyonu başlattığını ve İsrail askerlerinin Gazze’ye girdiğini duyurmasının ardından İsrail basını Gazze’nin herhangi bir yerine şu ana kadar İsrail askeri girmediği belirtilmişti.

Haaretz gazetesi, İsrail ordusu, iç kaos nedeniyle Gazze’deki askeri harekatı sona erdirebilir haberini paylaştı.

İsrail’in Gazze’ye tanklarla girdiğine dair dünyanın önde gelen medya kuruluşları ve ajansları arka arkaya son dakika bilgileri geçmeye başladı.

Tüm dünyada manşet haber olarak yayınlanan bu gelişme, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmada büyük bir tırmanış olarak tanımlandı.Ancak hemen akabinde önce çelişkili haberler gelmeye başladı ve akabinde de aynı medya kuruluşları haberlerini geri çekmeye başladılar.

Konuyla ilgili olarak İsrail’in liberal eğilimli gazetesi Haaretz’in konuştuğu yabancı gazeteciler, İsrail Ordu (IDF) Sözcüsü Birimi’nin kendilerini bu konuda yanılttığını, ancak daha sonra bu yanıltıcı bilgilerden dolayı kendilerinden özür dilendiğini yazıyor.

İsrail haber kuruluşlarının askeri muhabirleri yorum ve onay için IDF’ye ulaştığında, “Hayır, Gazze’ye kara saldırısı yok” şeklinde çok farklı bir cevap aldılar: Bu durumun sosyal medyada kafa karışıklığına yol açtığını yazan Haaretz, yabancı muhabirler, IDF’den alıntı yaparak, devam eden bir kara saldırısı olduğunu yazarken, İsrailli muhabirler de ordudan alıntı yaparak bunun tersini dile getirdi.

Haaretz gazetesi kafa karışıklığının bir çeviri hatasından kaynaklanmış olabileceği yönündeki iddialara da şüpheyle yaklaşıyor ve IDF’nin Gazze’de olduklarını açıkça dile getirdiğini belirtiyor.

Haaretz, “Cuma sabahı, uluslararası medya kuruluşları haberlerini geri çekmek zorunda kaldıktan sonra, ordunun uluslararası sözcüsü IDF Yarbay Jonathan Conricus, yabancı muhabirlere bir mesaj göndererek onları yanılttığı için özür diledi. Conricus gazetecilere bunun bir kaza olduğunu söyledi ve bunun tüm sorumluluğunu üstlendi ve bu tür hataların savaş sisi içinde gerçekleştiğini söyledi” diye yazıyor. Ancak Haaretz’in konuştuğu bazı gazeteciler bu düzeltmeyi sorgularken, doğrulama mesajının bir saatten fazla, bazı durumlarda ise iki tam saat sürdüğünü belirttiler.

Gazete, sosyal medya paylaşımlarından ordunun uluslararası gazetecileri kullanarak Hamas militanlarını örgütün yeraltı tünel ağına çekmeyi ve akabinde de bu ağları hedef almayı amaçladığını yazıyor.

13 MAYIS

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 27’si çocuk, 11’i kadın olmak üzere 103 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında can kaybının 27’si çocuk, 11’i kadın olmak üzere 103’e, yaralı sayısının ise 580’e yükseldiğini açıkladı.

İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin orta ve güney kesimlerinde iki evi bombaladığı bildirildi. Yıkılan evlerin çevresindeki binaların da bombardımandan büyük hasar gördüğü belirtildi.

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Beric Mülteci Kampı ile güneydeki Rafah kentinde iki evi hedef aldı. 

Tanıklar, bombalanan evlerin tamamen yıkıldığını, sivil savunma ekiplerinin enkaz altında canlı aradıklarını, şehit çıkmasından endişe edildiğini söyledi. 

Yıkılan evlerin çevresindeki binaların da bombardımandan büyük hasar gördüğü belirtildi. 

İsrail 7000 yedek askeri göreve çağırdı

İsrail ordusu, 7000 yedek askerin göreve çağrıldığını, muharip birliklerde izinlerin iptal edildiğini açıkladı.

Times of Israel gazetesi, ordu sözcüsü Hidai Zilberman’a dayandırdığı haberinde, yedek askerlerin yaklaşık yarısının hava savunması, topçu birlikleri ve sağlık ekiplerinde görev alacağını duyurdu.

İsrail ordusu bu sabah kara harekatı için hazırlık amacıyla Gazze Şeridi sınırına tank ve kara birlikleri göndermeye başladı.

İsrail medyası: Hamas İsrail’e ‘kamikaze İHA’ları’ gönderiyor

İsrail medyası, Hamas’ın İsrail’e “intihar İHA’ları göndermeye başladığı”na dair haberler geçiyor.

Kamikaze İHA’ları olarak da adlandırılan ve patlayıcılarla yüklü bu insansız hava araçları, uçuruldukları bölge üzerinde bir süre dolaşıp hedef seçiyor ve hızla saldırıyor.

The Times of Israel gazetesi İsrail ordusunun yayınladığı bir videoya yer verdi. Videonun, bir jetin intihar İHA’sını imha ettiği görüntüler içerdiği belirtiliyor.

Gazete, İsrail ordusunun şimdiye dek Hamas’ın gönderdiği tüm kamikaze İHA’larını imha ettiğini yazıyor.

Ayrıca Hamas’ın Twitter hesabında, dün Gazze açıklarında denizdeki doğal gaz tesislerini, bugün ise Gazze yakınlarındaki askeri hedefleri hedef alacak şekilde ‘Şihab’ adlı İHA’ların yeni silah olarak kullanıldığını duyurduğu belirtiliyor.

Hamas’ın askeri kolu El Kasım Tugayları da İHA’ların fırlatılışını gösteren bir video paylaştı.

12 MAYIS

İsrail’in başkenti Tel Aviv’e 130’dan fazla füze fırlatıldı

Iron Dome’ ( Demir Kubbe) füze önleme sistemi Tel Aviv yönüne gelen onlarca füzeyi engellemeye çalıyor.

İsrail’in başkenti Tel Aviv’e düzenlenen roket saldırısında ilk belirlemelere göre Rishon Lezion’da 1 kişi hayatını kaybetti, Holon’da ise az 6 kişi yaralandı.

Hamas’tan yapılan açıklamada Tel Aviv’in 130’dan fazla roket ile hedef alındığı duyuruldu.İsrail merkezli Kanal 12, roket saldırıları nedeniyle 1 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Holon semtinde 3 sivil yaralandı. Aynı zamanda Ben Grion havalimanındaki tüm uçuşların durduğu açıklandı.

Gazze’den Tel Aviv’e atılan füzelerden biri bir otobüse isabet etti.

Iron Dome’ ( Demir Kubbe) füze önleme sistemi Tel Aviv yönüne gelen onlarca füzeyi engellemeye çalıyor.Iron Dome kısa menzilli roketler (70 km,ye kadar) topçu roketleri gibi asimetrik tehditleri çok hızlı bir şeklide tespit edip cevap verebilmektedir. Ayrıca sistem uçak, helikopter, İHA ve PGM gibi hava hedeflerinede karşı hava savunması yapmaktadır. İsrail’in çok katmanlı hava ve füze savunma şemsiyesinin son katmanında görev yapmaktadır.

Topçu roketi ve çok kısa menzilli balistik füzeler nispeten alçak irtifadan ve sadece 5-6 dakika gibi hatta daha kısa sürelerde uçtuklarından Iron Dome lokal radar ile hedefi tespit eder sahaya yayılmış bataryalar 7/24 atışa hazır şekilde tamamen otomatik hedefe atış yapar. Atış komuta kontrol merkezinin en uygun bataryasından asla insan inisiyatifine bırakılmadan ( ki buna zaman da yoktur) otomatik olarak gerçekleştirilir.

İsrail-Filistin gerilimi: İsrail hava saldırısında 10’u çocuk 30 kişi hayatını kaybetti

İsrail polisi ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs’de Mescid-i Aksa’da yaşanan olayların ardından gerilim Gazze Şeridi’ne taşındı. Filistin Sağlık Bakanlığı,“Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 10’u çocuk olmak üzere 30’a yükseldi, 203 kişi yaralandı.” dedi.

İsrail güvenlik güçlerinin Kudüs’teki Şeyh Cerrah ve Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından Batı Kudüs ve İsrail’in güneyine atılan roketlerin sorumluluğunu Hamas üstlendi.

Gazze Şeridi’nden Batı Kudüs ve İsrail’in güneyine roket atılmasıyla birlikte İsrail’de sığınaklara inmeye çağıran sirenler çaldı.

Roket saldırılarının ardından Gazze sınırına yeni bir yığılma başlatan İsrail ordusu, ‘olası bir tırmanışa hazırlık çabalarına odaklanmak için büyük bir tatbikatı bir günlüğüne askıya aldığını’ da açıkladı. İsrail’in güneyinde yetkililer, Gazze sınırında yaşayanları bir sonraki duyuruya kadar evlerinde ve sığınakların yakınında kalmaya çağırdı, yarın okulların açılmayacağını duyurdu.

Doğu Kudüs’teki olaylarda yüzlerce kişi yaralandı; Tansiyon artırıyor

Doğu Kudüs’te Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 300’den fazla kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil olarak toplanıyor.

İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs’te pazartesi sabahı çıkan olaylarda yüzlerce kişi yaralandı. Filistinli doktorların verdiği bilgilere göre, Kudüs Günü Yürüyüşü öncesinde çıkan olaylarda 300’den fazla kişi yaralandı. 

Filistin Kızılay örgütünden yapılan açıklamada, 215 kişinin yaralandığı, dördünün durumunun ağır olduğu belirtildi. Hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısının da 150’den fazla olduğu kaydedildi.

Filistinliler, gösterinin sonrasında fanatik Yahudilerin baskın yapmasını önlemek için Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya başladı.

Sabah namazını Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde yer alan Mescid-i Aksa’da kılan binlerce Filistinli, namazın ardından Mescid-i Aksa’nın avlusunda tekbirler getirerek gösteri düzenledi. Filistinliler, gösterinin sonrasında fanatik Yahudilerin baskın yapmasını önlemek için Mescid-i Aksa’da nöbet tutmaya başladı.

Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisi, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. Emniyet yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre, olaylarda dokuz polis memuru da yaralandı.

Hafta sonunda gerginlik arttı

İsrailli güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa çevresinde Cuma akşamı başlayan gerginlik Pazar gecesi de devam etti.

Pazar gecesi çıkan olaylarda Filistinli göstericilerin polise taş ve şişe attığı ve polisin de ses bombası ve toplumsal olaylara müdahale aracı (Toma) ile müdahale ettiği belirtildi. Filistinli doktorların verdiği bilgilere göre en az 14 gösterici yaralandı.

Cuma gününden bu yana devam eden gösterilerde çıkan olaylarda 300’den fazla kişi yaralandı. İsrail Yüsek Mahkemesi’nin Şeyh Cerrah mahallesindeki tahliyelerle ilgili Pazartesi günü karar vermesi bekleniyordu. Ancak çıkan olayların ardından mahkeme kararı ertelediğini duyurmuştu. 

Mescid-i Aksa’dan İslam dünyasına yardım çağrısı

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer El-Kisvani, Harem-i Şerif’in hoparlörlerinden İslam dünyasına yardım çağrısı yaptı.

“Nerede Selahaddinler?” diye haykıran Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer El-Kisvani, Mescid-i Aksa’nın büyük bir saldırı altında olduğunu vurguladı.

Şeyh Kisvani, “Fanatik Yahudiler, bedenlerimizi çiğnemeden Harem’e giremezler.” dedi.

İsrail polislerinin Harem-i Şerif’in hürmetini ihlal ettiğini belirten Şeyh Kisvani, İslam dünyasına hitaben, “Nerede onurunuz?” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Öğle ezanının ardından Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu için salalar okunacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Adapazarı ilçesindeki Orhan Camisi önünde düzenlediği basın açıklamasında, işgalci terör devleti İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yönelik en çirkin teşebbüsün içerisinde olduğunu söyledi.

Aziz Türk milletinin bugün olduğu gibi bundan sonra da Kudüs davasına sahip çıkmaya devam edeceğini vurgulayan Erbaş, “Bugün inşallah öğle ezanının ardından ülkemizdeki tüm camilerimizden, tüm minarelerimizde Mescid-i Aksa’nın kurtuluşu ve zalimlerin zulmünün son bulması için salalar okunacak ve dualar edilecektir.” diye konuştu.

ABD endişesini dile getirdi

ABD Doğu Kudüs’te çıkan olaylarla ilgili “çok endişeli” olduğunu açıkladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrailli mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD’nin endişelerini aktardı.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Sullivan’ın İsrail’den “Kudüs Günü anmalarında suküneti sağlamak için gerekli tedbirleri almasını” istediğini kaydetti. 

Kudüs Günü İsrail’in kutsal mekanların bulunduğu Eski Şehri de içine alan Doğu Kudüs’ü 1967 yılında işgal etmesini kutlamak için yapılıyor. Ancak her yıl yapılan anma törenleri provakatif olarak algılanıyor. Törenler sırasında polis eşliğinde İsrail milliyetçilerinin katıldığı geçit töreni Eski Şehir’in Şam Kapısı’ndan başlıyor, Müslüman Mahallesi’nin içinden geçerek Ağlama Duvarı’nda son buluyor.

Ordu Radyosu’na açıklama yapan eski bir savunma yetkilisi olan Amos Gilad geçit töreninin bu yıl iptal edilmesi ya da Şam kapısı’ndan uzak tutulması gerektiğini söyledi. 

BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Doğu Kudüs’te artan şiddet olayları üzerine Pazartesi günü acil olarak toplanma kararı aldığı bildirildi.

Times of Israel gazetesinin haberine göre Konsey, Tunus’un talebi üzerine kapalı kapılar ardında toplanacak.

İsrail ve Filistin arasında Kudüs’ün statüsü konusundaki gerginlik çok eskilere dayanıyor. İsrail 1967 yılındaki savaş sonrasında işgal ettiği Doğu Kudüs dahil kentin tamamını başkenti olarak görüyor. Filistinliler ise Doğu Kudüs’ü başkentleri olarak görüyor.

KAYNAK: A.A., DW, dpa / SSB, JD, AFP, AP, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here