Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı kapsamında “Denize Düşen Helikopterden/Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER)” projesi sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Meteksan Savunma arasında imzalandı.

SSB Sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, “Denize Düşen Helikopterden / Mecburi İniş Yapan Uçaktan Kaçma Kurtulma (DUNKER) Projesi sözleşmesi Başkanlığımız ile Meteksan Savunma arasında imzalandı.” ifadeleri kullanıldı.

Denize düşen helikopter veya suya mecburi iniş yapan uçaktan kurtulma eğitimleri, Silahlı Kuvvetlerde gerek sahilde gerekse yüzer unsurlarda konuşlanmış uçucu personel, bu araçlarla intikal eden askeri personel kadar, sahilden açıkta bulunan petrol tesisleri gibi mahallerde görev yapan sivil personel için de önemli bir yetenektir. 

Eğitimler, tesis edilmiş bir havuz içerisinde, helikopter benzetiminin kontrollü şekilde 180 dereceye kadar döndürülmesi, içindeki personelin bu durumdaki helikopterden çıkması olarak gerçekleştirilmektedir.

DUNKER Projesi kapsamında simülatör sistemini oluşturan vinç(ler), platformlar ve yan teçhizelerden oluşan simülasyon ekipmanı ile bunun tamamlayıcı bileşeni olan havuz, havuz tesisatı ve teknik oda ve mahallerden oluşan bina inşası da gerçekleştirilecektir.

Havuzda, fırtına/dalga simülasyonları, gündüz ve gece ayırımı yapılabilecek ve ışık şiddeti ayarlanabilecek şekilde aydınlatma/karartma imkânı, şiddeti ayarlanabilir bir yağmurlama sistemi gibi gerçekçi ortamı oluşturacak farklı unsurlar bulunacak, fırtınalı hava benzetiminin yapılabilmesi için, ışıklandırma, ses sistemi, rüzgar etkisi, dalga etkisi ve yağmur etkisi bir arada ve ayrı ayrı kullanılabilecektir.

Simülatör ile yapılacak eğitimeler şöyle:

-Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma: Bir Jenerik Kabin ve vinçten oluşan, Suya Düşen Helikopterden Kaçma/Kurtulma eğitiminin verileceği platform.

-Kurtarma Helikopteri: Kurtarma harekatı yapan helikopteri simüle eden bir platform, kazazedenin havuzdan platforma alınmasını sağlayacak vinçten oluşan, kurtarma eğitiminin verileceği benzetim.

– Paraşütle Suya İnme: Paraşütle atlamayı simüle edecek kule ve raylı sistemden oluşan, paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin verileceği platform. Personelin paraşütle suya inme ve hayatta kalma eğitimlerinin yapılabilmesi için paraşütle suya iniş benzetimi yapmak üzere bir kule, telli kayma sistemi ve paraşüt askı sistemi tesis edilecektir.

-Gemi Güvertesi: Gemiyi simüle edecek bir platform, ağ merdiven sistemi, halat, kapalı can salı ve atma mekanizmasından oluşan, gemiyi terk etme eğitimlerinin ve kazazedelerin gemi güvertesine alınması eğitimlerinin verileceği mahal.

DUNKER Projesi ile denizdeki platformlara hava yoluyla transfer edilecek personelin alması gereken eğitimler arasında olan OPITO standartlarına uygun eğitim yurtiçinde verilebilecek.

Uçaktan kurtulma eğitimleri Dünya’da 47 ayrı ülkede kurulmuş  205 adet tesiste verilmekte olup, yerli imkanlarla  tesis edilecek bu simülatör ile Türkiye de bu ülkeler arasına dâhil olacak.

Kaynak: SSB, METEKSAN, Ajanslar.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here