TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte gerçekleştirilen atış testi faaliyetlerinde hedef uçağı tam isabetle vurdu.
GÖKDOĞAN füzesi, Türk Hava Kuvvetleri’nde kullanılan AIM-120 AMRAAM füzesinin muadili olarak tasarlanmıştır. Orta menzilli hava-hava füze sınıfında yer alan GÖKDOĞAN, 65-80 km arasında, yani 100 km’nin altında düz uçuş menziline sahip bir füzedir.
Bu füze, görüş ötesi angajman füzesi olarak tanımlanır ve pilotun gözle göremediği ancak radar ekranında tespit ettiği hedefe, radar kilidi ile füze gönderme yeteneğine sahiptir.
GÖKDOĞAN füzesi, birden fazla hedefe kilitlenebilme yeteneği ve ‘at-unut’ (atıldıktan sonra kilitlenebilme) özelliği ile dikkat çekmektedir. Elektronik saldırılara karşı dayanıklı olan füze, veri bağı ile hedef bilgilerini güncelleyebilir ve gelişmiş karşı tedbirlerle karıştırma kaynaklarına da güdümlenebilir.
Genelde 100 km ve üzeri menzilli füzeler LRAAM olarak sınıflandırılmakta olup, bu füzeler daha çok AWACS, kargo uçakları ve tanker uçakları gibi manevra kabiliyeti düşük, stratejik ancak muharebe sahasının çok dışında uçan uçakları vurmak için geliştirilmiştir.
ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDEMİR Hava Savunma Sistemi, TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerini kara tabanlı platformdan fırlatma kabiliyetine sahip olması planlanıyor. GÖKDEMİR Füze Fırlatma Aracı, 8 ila 12 adet arasında füze ateşleme kapasitesine sahip olacak.
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen GÖKTUĞ F-16 PO-III Entegrasyonu ve Düşük Ölçekli İlk Üretim Tedariki Projesi’nin Sözleşme İmza Töreni, 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2023’te gerçekleştirildi.
GÖKTUĞ Geliştirme Projesi, F-16 uçakları PO-I konfigürasyonuna entegre edilmek üzere geliştirilen GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN füzelerinin, PO-III konfigürasyonuna entegre edilerek Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın hava-hava füzesi ihtiyacını karşılamayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında, Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin F-16 uçakları PO-III konfigürasyonuna entegre edilmesi ve toplamda 25 adet Bozdoğan, 25 adet Gökdoğan füzesi ile 14 adet lançerin tedarik edilmesi planlanıyor. İlk teslimatın 2025 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Özgür Projesi ile Milli Görev ve Uçuş Kontrol Bilgisayarı yerli imkanlarla geliştirildiğinde, Türkiye’nin ürettiği SOM, HGK, GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN ve GEZGİN gibi milli mühimmatlar, F-16 uçaklarından atılabilir hale gelecektir.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “2021 Değerlendirme ve 2022 Hedefler Toplantısı”nda, Hava-Hava Füzesi (Göktuğ) Projesi kapsamında BOZDOĞAN görüş içi füzeler ve GÖKDOĞAN görüş ötesi füzelerin 2022 yılı içerisinde ilk teslimatlarının yapılacağını belirtmişti.