Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde ‘Odak Teknoloji Ağları’ (OTAĞ) kuruluyor. Kompozit ve Eklemeli İmalat kritik teknoloji alanlarındaki OTAĞ’lara bir yenisi daha eklendi, Grafen ve İki Boyutlu Malzeme Odak Teknoloji Ağı (OTAĞ) Tanıtımı SSB’de gerçekleştirildi.

SSB çağrısı doğrultusunda sanayi, üniversite ve araştırma kuruluşlarının bir araya geldiği tanıtım toplantısına; 50 üniversite, 15 firma ve çeşitli araştırma merkezlerinden konusunda uzman 200’ün üzerinde seçkin akademisyen, personel ve araştırmacı katıldı.

Çalıştayda, Elektronik/Optoelektronik, Kompozitler, Koruyucu Kaplamalar, Boyalar ve “Enerji” tanıtımları odak çalışma grupları vasıtasıyla ele alınacak.

Emniyet ve güvenlik güçlerimizin harekât kabiliyetlerini destekleyen kritik
teknolojilerin kazanılması, dışa bağımlılığın azaltılarak sistemlerin yerlilik oranlarını artırılması ve savunma sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesi amaçları çerçevesinde SSB nezdinde önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek projelerde ‘grafen’ ve iki boyutlu malzemelerin önemli bir yer alacağı değerlendiriliyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı, 2019-2023 Stratejik Planı çerçevesinde teknoloji kazanımı çalışmalarını bütüncül bir yaklaşımla planlanıyor, takip ediyor ve destekliyor. Güvenlik güçlerimize sürpriz etkisi oluşturacak kabiliyetleri haiz kılacak geleceğin teknolojilerine yatırım yapmak da SSB’nin stratejik hedefleri arasında ön sıralarda geliyor.

Bu amaçla, ODAK Teknoloji Ağları (OTAĞ) oluşturularak teknoloji bazlı Ar-Ge Yol Haritaları yapılıyor. Bu yol haritalarıyla, güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu teknolojilerde yurt dışı bağımlılığın azaltılması ve ülkemizin sektördeki rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Yol haritaları; TSK, güvenlik güçlerimiz, sanayi, üniversite, araştırma kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelinerek hazırlanıyor.

GRAFEN NEDİR ?

Grafen tek atom inceliğinde olduğundan dolayı iki boyutlu kabul edilen, kovalent bağ ile bağlı karbon atomlarının altılı balpeteği örgüsünde kusursuzca dizilmesiyle oluşturduğu üstün özelliklere sahip bir nanomateryal olarak tanınmaktadır.

Grafenin kullanım alanı hızla yaygınlaşırken savunma çevreleri de bu gelişmeleri yakından izlemeye ve araştırmalara destek vermeye başlamıştır. Nitekim AB’nin “Savunma Bakanlığı” niteliğindeki Avrupa Savunma Ajansı (EDA), “Grafenin Savunmaya Etkisi” başlıklı bir araştırmayı 2017’de başlatmıştır. EDA bu proje çerçevesinde Mayıs 2018’de yaptığı teknik toplantıda grafenin sekiz savunma bağlantılı uygulama alanı belirlemiştir.

Savunma bağlantılı uygulama alanları şöyle :

1-Elektronik/ optoelektronik malzemeler ve cihazlar,
2-Esnek sistemler,
3-Enerji cihazları,
4-Çok fonksiyonlu malzemeler,
5-Kamuflaj ve iz yönetimi,
6-Filmler ve filtreler,
7-Biyomedikal,
8- Sensörler.

Grafen, FET (Field Effect Transistor) uygulamaları, sensörler, saydam elektrotlar, fotodedektörler, güneş panelleri, enerji depolama aygıtları, polimer kompozitleri ve nano kompozitler, hidrojen depolama, yakıt hücreleri, absorbent, katalizör destek malzemesi, ısı transfer malzemesi, kapasitörler, havacılık, otomotiv, enerji  ve bataryalar gibi geniş uygulama alanlarında yer alabilmektedir.

Kaynak: SSB, https://thinktech.stm.com.tr/uploads/raporlar/pdf/3012201912238665_stm_grafen_teknolojisi_ve_savunma.pdf

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here