Güney Çin Denizi’nde ‘SONDAJ’ gerginliği

0
1415

Malezya enerji şirketi Petronas’ın Güney Çin denizinde doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapan sondaj gemileri ile Çin Sahil Güvenlik gemileri arasında gerilim yaşandı. Bunun üzerine ABD Donanması bölgede ‘varlık gösterme’ operasyonu düzenledi.

Petronas şirketi geçtiğimiz 2019 yılının sonlarında bu yana Çin’in ve Vietnamın hak iddia ettiği tartışmalı sularda arama faliyetleri yürütüyor. Nisan ayının ortalarında Çin bu bölgeye ‘Haiyang Dizhi 8’ araştırma gemisi, sahil güvenlik ve Çin milis gemileri gönderdi.

Reuters Haber Ajansı, geçtiğimiz salı günü Petronas şirketinin kiraladığı Panama bandıralı West Capella adlı sondaj gemisinin tartışmalı sularda planlı çalışmalarını tamamladığını bildirdi. Sondaj gemisinin hemen yakınlarında Çin’in ‘Haiyang Dizhi 8 araştırma gemisi ve Çin Tip 818 Zhaoduan sınıfı Sahil Güvenlik gemilerinin çalışmalara devam etmesi gerileme sebep oluyordu.

Çin’in bu tehditkar tutumuna karşı ABD Donanmasına bağlı USS Gabrielle Giffords (LCS-10), USS Montgomery (LCS-8) ​​ve USNS Cesar Chavez (T-AKE-14) gemileri Malezya şirketinin sondaj gemisinin yakınlarında ‘varlık gösterme’ operasyonu düzenledi.

Nisan ayı sonlarında Amfibi görev gücü USS America (LHA-6), USS Bunker Hill (CG-52) ve USS Barry (DDG-52) Güney Çin Denizi’nde görev yapmak için yola çıkmıştı. Görev gücüne Avustralya Kraliyet Donanmasından HMAS Parramatta (FFH-154) fırkateynide destek verecek.

Asya Denizcilik Şeffaflığı Girişimi tarafından Aralık 2019’da yayınlanan raporunda Çin’in ‘Haiyang Dizhi 8 araştırma gemisi ve Çin Sahil Güvenlik gemileri Vietnamın sondaj gemisi ‘Hakuryu 5’ ile benzer gerilim yaşandığını belirtmişti.

Raporda bazı uydu görüntülerindeki gemi konumlarından, Çin Sahil Güvenlik gemilerinin Vietnam sondaj gemisini engellemeye yönelik operasyonlar yaptığı görülüyor.

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.

Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

Kaynak: USNI News, Reuters, Amphib7flt.navy.mil,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here