Savunma Sanayi Başkanlığı ( SSB) ile ASELSAN arasında Hava Platformunda Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesisözleşmesinin imzalandığı bildirildi.

ASELSAN tarafından yapılan açıklamada, ” HAVA SOJ sistemi TUSAŞ’ın katkılarıyla 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine girecek.” ifadelerine yer verildi.

Uçağın iç sistemleri ASELSAN tarafından geliştirilecek. 900 milyon TL + 430 milyon dolarlık projede, uçağa gerçekleştirilecek modifikasyonlar ise TUSAŞ tarafından yapılacak. Uçak olarak ilk testler Challenger 605 tipi iş jetinde gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında; Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olan 4 (dört) adet HAVA SOJ Sistemi tedarik edilecektir. Düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/teşhis edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekâtta dost unsurlara karşı kullanılamaması amacıyla karıştırılması ve aldatılması hedeflenmektedir.

Hava SOJ Sistemlerine entegre edilecek görev sistemleri yurtiçi imkanlarla üretilecektir. Proje kapsamında teslimatlar 2023-2027 yılları arasında gerçekleştirilecektir.

Proje takvimi, Faz-1 olarak adlandırılan, uçakların tedarik süreci ile başlayacak. Proje’nin 2’nci fazında ise tedarik edilen uçaklar, görev sistemlerine uygun şekilde; önce modifiye, daha sonra sertifiye edilecek. Projenin 3’üncü ve son fazında ise uçaklarda kullanılacak alt sistemlerin entegrasyonu ve yer testleri gerçekleştirilecek.

Türk Hava Kuvvetleri HAVA SOJ projesi ile düşman hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirecek, bir taaruz anında Hava Kuvvetleri harekatını etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak.

HAVA SOJ  alt sisteminde, Radar Elektronik destek, Elektronik taaruz alt sistemleri, haberleşme elektronik destek, elektronik taaruz alt sistemleri, kendini koruma alt sistemleri bulanacak.

Picture1-C-ASELSAN

Proje ile geniş frekans bandında etkinlik, yüksek çıkış gücü, radar ve haberleşme yayınlarının hassas yön ve konum tespiti, Aktif Faz Dizili Elektronik Tarama Teknolojisi, frekans atlamalı DSSS sinyallere veri linklerine karşı etkinlik, yüksek irtifada uzun süre havada kalma kabiliyeti, Yer Destek Merkezi ile koordineli gerçek zamanlı görev icrası, radar ve füze tehditlerini algılama ve karşı tedbir atım yeteneklerine sahip olması hedeflenmekte.

HAVA SOJ sistemi, KORAL ismiyle bilinen ve Hv.K.K.lığına 2016 yılında teslim edilen Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek/Elektronik Taarruz (KARA SOJ) sisteminden daha üstün teknolojik özelliklere sahip olacak. Bu sistem ayrıca, pek çok farklı elektronik harp kabiliyetini, tek bir hava aracı üzerinde toplayacak.

Kaynak: ASELSAN, SSB, Ajanslar,

img_1446-3

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here