Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, (ISRO) EOS-1 Dünya gözlem uydusunu ve dokuz küçük uydu yükünü Sriharikota adasındaki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden yörüngeye başarıyla fırlattı.

Hava muhalefeti sebebiyle kısa bir gecikmenin ardından Polar Uydu Fırlatma Aracı-C49 (PSLV-C49), Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden Cumartesi günü yerel saat ile 4: 42’de fırlatıldı.

EOS-1 Dünya gözlem uydusu fırlatmadan 15 dakika sonra 575 kilometrelik dairesel yörüngeye başarıyla yerleştirildi. Sentetik açıklıklı radara sahip olan uydu tüm hava koşullarında gündüz ve gece gözlem yapabiliyor. Uydu ormancılık, tarım ve afet yönetimindeki uygulamalar için tasarlandı.

Yörüngeye yerleştirilen dokuz küçük uydu yükünün dördü ticari keşif verileri sağlayan Lüksemburg merkezli Kleos Space firmasına, diğer yükler ise Amerikan şirketi Spire ve Litvanyalı R2 teknoloji firmasına ait.

Uzaydan hava durumu, gemi izleme ve uçak izleme bilgileri sağlayan Spire firması daha öncedende uyduları Polar Uydu Fırlatma Aracını (PSLV) kullanarak yörüngeye yerleştirmişti.

Kleos firmasının keşif görev uyduları, deniz radyo frekansı yayınlarını tespit etmek ve konumlandırmak için tasarlanmıştı. Firma küresel olayların izlenmesini sağlayacak bir takımyıldız oluşturmak için 20 kadar uydu kümesini yörüngeye oturtmayı planlıyor. Şirketin ilgi alanları Hürmüz Boğazı, Güney Çin Denizi ve Doğu ve Batı Afrika kıyıları.

Fırlatma 2019’un sonunda planlanmıştı fakat COVID-19 sebebiyle fırlatma tarihi 2020’ye sarktı.

Kaynak: Space News,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here