Hizbullah, Nasrallah’ın İsrail Saldırısında Öldüğünü Doğruladı

0
51

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Cuma akşamı Beyrut’un güney banliyösüne düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybettiği açıklandı. 64 yaşındaki Nasrallah, yaklaşık 30 yıldır Hizbullah’a liderlik ediyordu.

İran Devrim Muhafızları, Lübnan’daki operasyonlardan sorumlu Kudüs Gücü Komutan Yardımcısı Abbas Nilforushan’ın da saldırıda öldüğünü duyurdu.

Hizbullah destekçileri, sokaklara çıkarak Nasrallah’ın ölümüne duydukları derin üzüntüyü dile getirdiler. Çeşitli mahallelerde silah sesleri yankılandı ve siyah bayraklar göndere çekildi.

Lübnan ordusu, Nasrallah destekçileri ile karşıtları arasındaki olası çatışmaları önlemek için devriye gezerken, bazı bölgelerde çatışmalar yaşandı. Hizbullah’tan yapılan açıklamada, Nasrallah’ın “liderliği, bilgeliği ve Filistin’e verdiği destek” övüldü. Parti, “düşmanla mücadeleye devam edeceğini, Gazze ve Filistin’i desteklemeye, Lübnan’ı savunmaya devam edeceklerini” vurguladı.

Cumartesi günü İsrail ordusu, insansız hava araçları ve savaş uçaklarıyla Hizbullah hedeflerini vurmaya devam etti. Taybeh ve Deir Siriane’deki sivil savunma merkezleri ile İslam Sağlık Örgütü klinikleri saldırıya uğradı, 11 kişi öldü, 19 kişi yaralandı. İsrail ordusu, saldırıların Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karaki ve diğer liderleri hedef aldığını belirtti.

Nasrallah’ın destekçileri sosyal medyada birlik çağrısında bulundu ve ölümünün bir dönüm noktası olabileceği spekülasyonları yapıldı. İsrail Hava Kuvvetleri, Nasrallah’ı hedef alan operasyonunda F-15 uçaklarıyla yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Bu saldırılarda toplamda 80.000 kilogramın üzerinde mühimmat kullanıldığı bildirildi. Özellikle, bu mühimmatların büyük kısmının “bunker buster” türü bombalar olduğu belirtildi.”Bunker buster,” yeraltındaki sığınakları, komuta merkezlerini veya güçlendirilmiş yapıları yok etmek amacıyla tasarlanmış özel bir bomba türüdür.

İsrail ordusu, 140’tan fazla Hizbullah hedefini vurduğunu açıkladı. Bekaa Vadisi’ndeki ve Lübnan Dağı’ndaki kasabalar da bu saldırılardan etkilendi. Beyrut’ta tahliye edilenler, camiler ve kiliseler gibi sığınaklarda korunma sağladı. İsrailliler, Şebaa’daki kasaba halkına tahliye talimatı verdi.

Sağlık Bakanlığı, Beyrut’un güneyindeki hastanelerin dolup taşması nedeniyle hastaların başka hastanelere nakledildiğini belirtti.

Hizbullah, İsrail’e yönelik askeri saldırılarına devam etti. Kabri, Sa’ar, Rosh Pina ve diğer birçok yerleşim yerleri hedef alındı. İsrail’in kuzey bölgelerinde sirenler çaldı. İsrail’in Kanal 12’ye göre, Lübnan’dan İsrail’in Celile bölgesine 16 roket atıldı.

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Nasrallah’ın öldürülmesini “dünyayı daha güvenli hale getiren” bir gelişme olarak nitelendirdi. Hagari, Hizbullah’ın kalan liderlerinin de hedef alınacağını belirtti. İsrail, Beyrut’un güney banliyölerinde düzenlediği saldırılarla en az altı binayı yerle bir etti.

Hasan Nasrallah’ın Hayatı ve Hizbullah Liderliğine Yükselişi

Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960’ta Güney Lübnan’ın Bassouriyeh köyünde bir sebze satıcısının oğlu olarak dünyaya geldi. İşçi sınıfından gelen Nasrallah, genç yaşlarda dini eğitimine başladı ve Irak’ın Necef kentindeki Havza Semineri’nde ilahiyat eğitimi aldı. Burada, daha sonra Hizbullah’ın genel sekreteri olacak olan Abbas el-Musawi ile tanıştı ve onun rehberliğinde Şii topluluğunda etkili bir figür haline geldi.

1975’te Lübnan’da iç savaş patlak verdiğinde, Nasrallah, Musa el-Sadr’ın kurduğu Emel Hareketi’ne katıldı. Ancak İsrail’in 1978’de Güney Lübnan’ı işgali ve Musa el-Sadr’ın ortadan kaybolması sonrasında, Nasrallah radikal görüşler edindi. 1984 yılında, Nebih Berri’nin politikalarına karşı çıkarak, Hizbullah’ı kurdu.

Hizbullah, 1980’li yıllardan itibaren İsrail’e karşı çeşitli saldırılar düzenleyerek dikkat çekti. Bu saldırılar arasında 1983’te Beyrut’ta Amerikan askeri üssüne yapılan intihar saldırısı ve 1994’te Buenos Aires’teki Yahudi toplum merkezine düzenlenen bombalı saldırılar yer alıyor. 1992’de Abbas el-Musavi’nin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Nasrallah, Hizbullah’ın lideri oldu.

Nasrallah liderliğindeki Hizbullah, özellikle 2000 yılında İsrail’in Güney Lübnan’dan çekilmesinde büyük rol oynadı. Bu olay, Nasrallah’ı Lübnan’da kahramanlaştırdı. 2006 yılında İsrail ile yaşanan savaş sırasında da Nasrallah, karizmatik liderliğiyle Hizbullah’ın popülaritesini artırdı.

Nasrallah’ın siyasi müttefiklerinden biri, Lübnan’ın eski cumhurbaşkanlarından Michel Aoun’dur. Hizbullah, Aoun’u 2016’da cumhurbaşkanlığına taşıdı ve bu dönemde Lübnan’daki siyasi nüfuzunu artırdı. Ancak 2024 yılında, İsrail tarafından düzenlenen bir saldırı sonucu Nasrallah hayatını kaybetti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here