Yemen’de bulunan İran yanlısı Husiler, Suudi Arabistan’ın güneyindeki Necran eyaletinin sınıra yakın bölgelerinde 350 kilometrekarelik bir alanın kontrolünü ele geçirdiklerini iddia etti.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, ‘Allah’tan Gelen Zafer’ adı verilen operasyonun ilk aşamasında Necran’da, içinde askeri kampların da bulunduğu 350 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdiklerini öne sürdü.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinden aralarında çocukların da bulunduğu 2 binden fazla askerin esir alındığını açıklayan Seri, silahlı insansız hava araçlarıyla 20’den fazla operasyon düzenlediklerini, bunlardan birinde de başkent Riyad’daki hassas askeri bir hedefe saldırı gerçekleştirdiklerini aktardı.

Husilerin kontrolünde olan El Mesire televizyonun yayınladığı görüntülerde, patlamalar sonucu yanan zırhlı araçlar görünüyor. Kameralara konuşan iki kişi de Suudi Arabistan vatandaşı olduklarını söyledi.

Suudi Arabistan’ın petrol tesislerin 14 Eylül’de gerçekleştirilen dron ve seyir füzesi saldırılarını Yemen’deki Husiler üstlenmişti. ABD yönetimi, Suudi Arabistan’ın iki petrol tesisine düzenlenen saldırılarla ilgili uydu görüntüleri yayımlayıp bunların gerisinde İran’ın olduğunu ileri sürmüştü.

HUSİLER KİMDİR?

Husilerin ismi, Hüseyin Bedir el Din el Husi’den geliyor. Şiiliğin Zeyyidiye koluna mensup olan Husiler, aynı zamanda Ensar Allah olarak da bilinen isyancı bir gruba üyeler. Zeyyidiler nüfusun üçte birini oluşturuyor. Grup, 1962’ye kadar neredeyse Bin yıl boyunca ülkenin kuzeyini yönetti.

El Husi, grubun 2004’teki ilk isyanını yönetti. Amaç merkezleri kabul edilen Saada’da daha fazla özerklik kazanma ve Zeyyidi geleneklerine ve inancına zarar verdiklerini düşündükleri Sünni İslamcılardan korunmaktı.

El Husi, 2004 yılında Yemen ordusu tarafından öldürüldükten sonra, ailesi kolları sıvayarak 2010 yılında hükümetle bir ateşkese varana kadar beş ayaklanmayı yönetti. 2011 yılında Husiler, Salih’e karşı protestolara katıldı ve oluşan boşluktan faydalanarak Saada ve komşusu Amran’da kontrol altında tuttukları alanı genişletti.

Husiler yeni lider Hadi’nin Şubat ayında duyurduğu ve Yemen’in altı bölgeye ayrılan bir federasyon olmasını öngören plana öncülük eden Ulusal Diyalog Konferansı’na katıldılar.

2014 Temmuz ayında Husiler Amran eyaletinde, ülkenin önde gelen Sünni İslamcı partisi Islah tarafından desteklenen aşiret ve milis gruplarını yenilgiye uğrattı. Husiler Yemenlilerin, aralarında Salih ve Ahmar ailelerinin bulunduğu eski rejimle bağı olanlar ve Islah partisi tarafından organize edilen geçiş hükümetine öfkeli olduğunu bu nedenle kendilerini desteklediklerini söylüyor.

Ülkenin kuzeyinde elde ettikleri zaferlerle cesaret kazanan Husilerin lideri Abdülmelik el Husi, Ağustos ayının ortalarında devlet başkanı Hadi’den ülkenin yoksullarına zarar veren ödenekleri kaldırmasını ve dejenere olmuş hükümetin yerine Yemen’in çeşitli hiziplerini, gruplarını daha iyi temsil eden bir hükümet gelmesini talep etti. Sünni ve Şiilerden oluşan binlerce Husi destekçisi,Sanaa’da hükümet binaları önünde oturma eylemleri başlattı ve şehri havaalanına giden ana yolu trafiğe kapattı.

2014 Eylül ayında Hadi, hükümeti dağıtmaya ve petrol fiyatlarını yüzde 30 kadar indirmeye razı oldu. Ama bu girişim Husiler tarafından yetersiz olduğu gerekçesi ile reddedildi. Bir hafta sonra güvenlik güçleri Sanaa’da Husileri destekeyenler üzerine ateş açıp birkaç kişiyi öldürdüğünde kriz derinleşti.

2014 Eylül ayı ortalarında, Husilerle askerler arasında şehir merkezinde şiddetli çatışmalar meydana geldi, çatışmalar sürerken isyancılar hükümet binalarını işgal etti ve 2004 ve 2010 yıllarında ülkenin kuzeyinde kendilerine karşı savaşmış olan ve ailesi Islah partisinde önemli rol oynayan General Ali Muhsin el Ahmar’a sadık olan bir askeri birimi işgal etti.

Kaynak: Ajanslar, SÖZCÜ,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here