Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen 14. IDEX Uluslararası Savunma Fuarında, Rusya, Çin, Ukrayna firmalarının savunma ve silah sistemleri dikkat çekiyor. ROSTEC firması CEO’su Sergei Chemezov, ” bu yıl sonunda Türkiye’ye gelişmiş S-400 satışını tamalayacağız..” dedi.

Rusya’nın önde gelen firmalarından ROSTEC başta olmak üzere 50 yakın Rus firması IDEX 2019 fuarına katılıyor.

ROSTEC firması CEO’su Sergei Chemezov Türkiye’ye S-400 satışı hakkındaki soruya, ” Rusya bu yıl sonunda Türkiye’ye gelişmiş S-400 sistemlerinin teslimatını tamamlayacak…” diye cevap verdi.

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı verdiğinden bu yana sürekli olarak ‘Ya Batı ya Doğu’ ve ‘Ya S-400 ya Patriot’ gibi seçenekler arasında tercih yapmaya zorlanıyor.

Geçen IDEX fuarında Rus Savunma şirketleri büyük bir gösteri yapmıştı. Bin 400 metre kare alanda Su-35, MiG-29 savaş uçakları, tanklar, zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri ve küçük silahlar sergilenmişti.

Bu yılki fuarda hemen hemen herkesin aşina olan Rus silah platformları sergilenirken, yeni olarak Rosoboronexport-Rostec firmasının PANTSİR-ME Hava Savunma Sisteminin deniz versiyonu fuarda sergileniyor. 300 ton ve üzeri deplasmana sahip su üstü araçlarına takılabilen sistem 20 km menzil ve 15 km irtifaya sahip.

Rusya, Ortadoğulu müşterilerini hedef alarak küçük ölçekli silahları IDEX 2019 fuarında sergiliyor. Rus silah endüstrisinin geliştirdiği ‘Kalaşnikof AK-200′ serisi saldırı tüfekleri ilk günden müşterilerin ilgi odağı oldu. AK-200, Rus ordusu için tasarlanan yeni AK-12 saldırı tüfeğinin ihracat versiyonudur.

Ayrıca Kalaşnikof basın dairesi, geliştirilip başarıyla test edilen yeni İHA konusunda basın mensuplarını bilgilendirdi.

Yeni ürünün ilk kez bir savunma fuarında görücüye çıktığı belirtilen açıklamada, “Bu İHA testleri başarıyla geçti ve kullanılmaya hazır durumda…” dendi.

Kalaşnikov’un fuardaki standında yapılan sunuma göre kamikaze İHA, 80 ila 130 kilometre arasında hız geliştirebiliyor, yaklaşık 3 kilogram faydalı yük taşıyabiliyor ve 30 dakikaya kadar havada kalabiliyor.

IDEX Fuarında Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri’ (BEA) arasında 40 milyon dolarlık Kornet-E tanksavar füze sistemleri alımı için kontrat imzalandı.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan BAE Silahlı Kuvvetleri’nden General Mohammed El Hasani, ” Rus KB Priborostroeniya şirketi ile Kornet-E sistemlerinin satışı ile ilgili 146.92 milyon BAE Dirhemi tutarında anlaşma yapıldı” ifadelerini kullandı.

Kornet-E tanksavar güdümlü füze sistemleri, dinamik koruma sistemlerine sahip tank ve zırhlı muharebe araçlarını imha etmek ve tahkimatları yıkmak için geliştirildi. Alçaktan uçan hedefleri de imha etme kabiliyetinde olan bu sistemin maksimum atış menzili 5.5 kilometre.

BU YILKİ IDEX FUARINA ÇİN’DE KATILDI

İlk defa IDEX fuarına katılan Çin, yeni savunma sanayi ürünlerini müşterilerine sergiliyor. Çinli deniz sistemleri üreticisi CSSC firması (The China State Shipbuilding Corporation), ABD’nin Bağımsızlık sınıfı LCS-Kıyı Muharebe Gemisinin benzeri ‘trimaran’ gövdeye sahip yeni gemisini tanıttı.

Tasarım aşamasında olan gemi yaklaşık 3 bin ton deplasmanda, 136 metre uzunluğunda ve 110 mürettebat barındırabilecek. Dört dizel su jeti bulunan gemi, maksimum 30 Knot deniz hızına ulaşabilecek.Geminin Hava Savunma, Denizaltı Harbi (ASW), Su üstü harbi ve deniz devriyesi rollerinde görev yapacak.

Çin’in teknoloji firması ‘Poly Technologies’, IDEX 2019 fuarında mobil lazer silah sisteminin en son sürümünüde sergiledi. ‘Silent Hunter’ adı verilen yeni silah sisteminin, 30 – 100 kilovat arasındaki maksimum güç ile 4 kilometre menzile sahip olduğu belirtiliyor. Özellikle alçaktan uçan İHA’lara karşı bu silah etkin olarak kullanabiliyor. Lazer silahı 800 metreden beş 2 mm levhayı veya 1000 metreden tek 5 mm levhayı delebiliyor.

Geleneksel hava savunma sistemleri ile karşılaştırdığımızda, çok yüksek müdahele oranı ve çoklu hedeflere angaje olabiliyor. Altı saniye de yeni hedefe kayarak ateş edebiliyor. Maliyeti atış başına 1 dolar olan sistem, mühimmat kullanmadığından mühimmatın taşınması ve depolanmasına gerek duymuyor.

‘Silent Hunter’ sistemi Çin’in Hangzhou şehrinde Eylül 2016 gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde, hava savunma için kullanıldığı iddia ediliyor.

‘Silent Hunter’ mobil lazer sistemi

UKRAYNA’NIN GEMİSAVAR FÜZESİ NEPTUN İLGİ ODAĞI OLDU

IDEX fuarını katılan Ukrayna Savunma şirketi Spetstehnoexport’un iki ürünü fuarda dikkat çekti. Yüksek hassasiyetli çoklu roket sistemi VİLKHA’yı ve Gemi savar füze sistemi NEPTUN.

VİLKHA sınıfının önde gelen sistemi 300 mm kalibrelik füzeleri fırlatabiliyor. Üzerinde bulunan 12 adet füzeyi 45 sn gibi bir sürede 120 kilometre uzaklıktaki hedefe gönderebiliyor. Hata payı 30 metre olan füzenin ağırlığı 800 kilogram.Füze sistemi KrAZ-7634 şasisi üzerinde taşınıyor.

VİLKHA çoklu roket sistemi

NEPTUN gemi savar kıyı füzesi 280 km mesafedeki 5 bin ton deplasmanda olan yüzey gemileri ve yardımcı gemilere karşı kullanılıyor.Bir batarya 3 kişi tarafından kontrol edilirken, dört adet füze KrAZ 6 × 6 veya 8 x 8 kamyonlarda taşınabiliyor. Füzenin ağırlığı 670 kg , 145 kg savaş başlığı bulunuyor. Kiev merkezli LUCH tasarım tarafından geliştirilen füze, kıyısal alanlarda stratejik hedefeler ve karasuların korunması amaçlanıyor.

NEPTUN gemisavar füzesi

ESTONYA TANKSAVAR İNSANSIZ KARA ARACINI TANITTI

Estonya merkezli Milrem Robotics firması THEMIS olarak adlandırılan ilk tanksavar İnsansız Kara Aracını IDEX 2019 fuarında sergiledi. Araç üzerindeki kameralar ile otonom olarak da çalışabiliyor.

THEMIS

Kaynak: IDEX, Sputnik, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here