Fransa ve İngiltere tarafından başlatılan Deniz Mayınlarına Karşı Tedbirler Projesi (MMCM) kapsamında İngiltere Savunma Bakanlığı Thales firmasına 184 milyon sterlin değerinde İnsansız Mayın Avlama sitemi siparişi verdi.

Yeni sistemler faliyete geçtiğinde Kraliyet Donanmasının deniz mayınlarını uzaktan algılama ve etkisiz hale getirme kabiliyetini arttıracak. Kraliyet Donanması, Hunt ve Sandown sınıfı mürettebatlı mayın avlama gemilerini İnsansız Mayın Avlama gemileri ile değiştirmek istiyor.

Sözleşme kapsamında üç set İnsansız Mayın Avlama sistemi alınacak. Her bir sette, taşınabilir bir operasyon merkezi, otonom yüzey gemisi, çekili sonar ve mayın nötrleştirme sistemi bulunacak.

Sistem kullanıcıları çok daha az risk girerek, gemileri ve hayati deniz yollarını tehdit eden mayınları kilometrecelerce uzaktan tespit ve imha edilebilecek.

İlk setin 2022 sonunda teslim edilmesi planlanıyor. Kraliyet Donanması sistemi hizmete almadan önce operasyonel değerlendirmeye tabi tutacak.

Fransa’nın mayın savaşındaki yeteneklerini yenilemeyi amaçlayan SLAM-F projesinin ilk adımı MMCM projesi olacak. SLAM-F projesi hem su altı hem de yüzey dronlarını içeren yeni bir konsepte dayanıyor.

SLAM-F projesinin ilk adımı kıyıdan veya özel bir gemiden çalıştırılabilen drone sistemleridir. Projenin kalbini oluşturan konu, OCCAR tarafından yönetilen İngiltere ve Fransa ortak projesi Deniz Mayınlarına Karşı Tedbirler Projesi’nin (MMCM) kapsamına girmektedir. SLAM-F’nin ikinci adımı İsansız Hava Araçları’nı (İHA) mayın avlamada kullanmaya (BGDM) dayanmaktadır. Diğer son adım ise yeni nesil su altında mayın temizleme görevi gören dalgıç sistemleridir.

Fransa MMCM projesi kapsamında 4 adet İnsansız Mayın Avlama sitemi sipariş vermeyi planlıyor. Fransız Savunma Bakanlığı ilk sistem siparişini 16 Kasım’da OCCAR aracılığı vermişti. İlk sistemin 2023 yılından itibaren operasyonel olması bekleniyor.

Deniz Mayınlarına Karşı Tedbirler Projesi (MMCM) İngiltere ve Fransa deniz kuvvetlerine son teknoloji mayın avlama ekipmanı sağlamak amacıyla başlatıldı. Proje yönetimi Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) tarafından gerçekleştirilecek.

OCCAR, Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı, Belçika, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık ülkeleri arasındaki silahlanma programlarını yöneten bir Avrupa hükümetler arası kuruluşudur.

Kaynak: ukdefencejournal, defense-aerospace, Navalnews,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here