İsrail şirketi Rafael, ABD Donanması kıyı muharebe gemileri (LCS) ve İnsansız Yüzey Gemileri’nde kullanılmak üzere Amerikalı ortaklarıyla birlikte uzun menzilli deniz tabanlı füze olan Sea Breaker’ı üretmeyi planlıyor.

Yeni füzenin muhtemelen her iki gemi tipinde ana silah sistemi olarak kullanılacağı belirtildi. Kıyı muharebe gemilerinde (LCS) şu an Norveç yapımı Deniz Saldırı Füzesi (Naval Strike MissileNSM) ile donatılmıştır. İnsansız Yüzey Gemilerinin devreye girmesiyle yeni füzenin, ABD Donanmasının daha dağıtılmış filo mimarisine uygulamasına imkan verecek.

Şu ana kadar ne Rafael firması ne de ABD ortakları henüz resmi bir teklif sunmuş değil. Fakat iki büyük ABD şirketinin ismi telaffuz ediliyor.Rafael’in Demir Kubbe ve David’s Sling hava savunma sistemlerindeki ortağı Raytheon veya Lockheed Martin şirket isimleri geçiyor.

Rafael Sea Breaker, yüksek değerli deniz ve kara hedeflerine karşı önemli saldırı performansı sağlayan, beşinci nesil uzun menzilli, otonom, hassas güdümlü bir füze sistemidir.Yaklaşık 300 km’ye kadar uzak mesafelerdeki hedefleri nokta atışı hassasiyetinde vurabiliyor.Üzerinde sabit veya hareketli deniz-kara hedeflerini vurmasına imkan veren gelişmiş bir IIR (Görüntüleme Kızılötesi) arayıcı bulunmaktadır.

İsrail savunma kaynakları, Sea Breaker’ın şu anda ABD Donanması tarafından kullanılan benzer silah sistemlerinden neredeyse her açıdan üstün olduğunu söyledi. Kaynaklardan biri, yeni füzede diğer teknolojilerle birlikte yapay zekanın (AI) kullanılmasının “fark yarattığını” belirtti. Kaynaklar fazla ayrıntı paylaşmadan, yapay zekanın kullanılmasıyla ‘sabit ve kaçan’ hedeflere karşı olağanüstü sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Yapay zeka kullanan füze Rafael teknolojisinin geliştirdiği Otomatik Hedef Alımı (ATA) ve Otomatik Hedef Tanıma’yı (ATR) gibi sistemlere sahip. Global Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) kullanan Sea Breaker, her türlü hava koşulunda tam operasyonel çalışmasına imkan vermektedir. Ayrıca elektronik karşı tedbir (ECM) sistemi ile elektronik taaruza daha dayanıklıdır.

Yüksek ses altı hızlarda uçan Sea Breaker, yol noktaları, azimut, çarpma açısı ve hedef noktası seçimi gibi önceden tanımlanmış saldırı planlarına dayanan, çok yönlü senkronize tam küre saldırı kabiliyetine sahiptir.Füzede tek bir darbeyle fırkateyn büyüklüğündeki bir gemiyi etkisiz hale getirmeye yetecek kadar harp başlığı bulunmaktadır.

Sea Breaker otonom hedefe giderken, operatörün hedefi değiştirmesini ve iptal etmesini sağlayan bir “man in the loop” sistemide mevcuttur. Füze hücumbotlardan korvet ve fırkateynlere kadar değişen boyutlarda deniz platformlarından fırlatılabilir.

Rafael firması Sea Breaker’ın kara versiyonu için SPYDER rampalarına dayanan, batarya mimarisi, müşteri gereksinimlerine göre komuta ve kontrol ünitesi (CCU) ve çeşitli sensörler üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kısacası Sea Breaker füzesi, bir gemiden düşman gemisini vurmak, bir gemiden kıyıdaki hedefleri vurmak veya karadan düşman gemisini vurmak için kullanılabilir.

İsrailli uzmanlar, Sea Breaker deniz füzesi olarak adlandırılsa da yeni füzenin gelecekte havadan fırlatılan bir silah haline gelmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

Kaynak: Rafael

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here