İsrail, Filistinlilerin yaşadığı iki bölgeden en büyüğü olan Batı Şeria’da gece saatlerinde askeri bir operasyon başlattı.
Yüzlerce asker, işgal altındaki topraklardaki şehirlere girerek Filistinli militanları hedef aldı. Bu operasyon, Gazze’deki savaşla birlikte aylardır süren baskınların ardından yaşanan önemli bir gerilime yol açtı.
Operasyon, Cenin, Tulkarm ve Tubas’ta insansız hava araçlarıyla başladı. Ardından helikopterlerle taşınan piyadeler, tanklar ve buldozerlerle karadan saldırılar düzenlendi.
İsrailli üst düzey bir yetkili, bu baskınları Hamas’a karşı yürütülen savaşta ikinci bir cephe olarak nitelendirdi.
Perşembe günü Tulkarm’de bir camiye düzenlenen saldırıda beş Filistinli hayatını kaybederken, Cenin de İsrail saldırılarının bir diğer hedefi oldu.
İsrail güçleri Çarşamba günü, 2000’li yılların başındaki İkinci İntifada’dan bu yana Batı Şeria’nın kuzeyine düzenlediği en büyük saldırıda en az 11 Filistinliyi öldürdü.
Filistin haber ajansı Wafa, birkaç gün sürmesi beklenen Batı Şeria saldırısında şu ana kadar ölü sayısının 17 olduğunu, ancak bu sayının artmasının beklendiğini belirtti.
Bu operasyon, İsrail’in 2005’te sona eren İkinci İntifada’dan bu yana Batı Şeria’da gerçekleştirdiği en büyük operasyon olarak kaydedilirken, 7 Ekim saldırılarından bu yana düzenlenen ilk operasyon değil.
Bu arada, Gazze’ye yönelik saldırılar da devam ediyor. Perşembe günü şafak vakti Gazze Şehri’nin batısındaki Al-Amal Oteli yakınlarındaki bir binaya düzenlenen saldırıda sekiz kişi dahil olmak üzere dokuz Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail güçlerinin Al-Shati mülteci kampındaki bir evi bombalaması sonucu bir Filistinli daha öldü, diğerleri ise yaralandı.
Bölgenin sağlık yetkilileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik askeri saldırılarında en az 40.602 Filistinlinin öldüğünü ve 93.855 Filistinlinin yaralandığını belirtti.
Gazze’de Çocuk Felci Aşılaması İçin Ateşkes Bekleniyor: 25 Yıl Sonra İlk Vaka Görüldü
Gazze Şeridi’nde süren çatışmalar, bölgedeki 640.000 çocuğun katılacağı çocuk felci aşılama kampanyasının başlamasını tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 23 Ağustos’ta bir bebeğin tip 2 poliovirüs nedeniyle felç olduğunu doğrulamasının ardından, 25 yıldır ilk kez bölgede çocuk felci vakası görüldü. Birleşmiş Milletler, aşılama kampanyasını başlatabilmek için geçici bir ateşkes bekliyor.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’nın iletişim direktörü Juliette Touma, BM’nin insani ateşkes çağrısında bulunduğunu ve aşılama kampanyasının 1 Eylül’de başlamasını umduğunu belirtti. Ancak, çatışmaların yoğunluğu ve bölgedeki kötüleşen insani koşullar, bu kampanyanın gerçekleşmesini belirsiz hale getiriyor.
Öte yandan, Güney Gazze’deki Khan Younis kentinde yaşayan Umm Eliane Baker, 19 aylık kızının yetersiz beslenme nedeniyle çocuk felcine karşı savunmasız kalmasından korkuyor. Kızının aşılanmasını umuyor, ancak güvenli bir şekilde hareket edebilmek için ateşkese ihtiyaç duyduğunu belirtti.