MİLGEM Projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin Denize İniş Töreni ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü Gemi İlk Kaynak Törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milli Dikey Atım Sistemimiz, TCG İstanbul ile ilk kez kullanıma girecek” dedi.

İstanbul Tersane Komutanlığı’nda gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kuvvet komutanları ve Pakistanlı yetkililer katıldı.

Son yıllarda yaşanan olayların, savunma alanında güçlü, bağımsız ve teknolojik bakımdan yeterli olmayan milletlerin geleceklerine güvenle bakabilmelerinin mümkün olmadığını gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türkiye, hem milli güvenliğini garanti etmek hem de dostlarının haklarını savunabilmek için caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak mecburiyetindedir. Biz yakın tarihimizde silah, mühimmat ve askeri teçhizat açısından dışa bağımlılığın acısını da çok çekmiş bir ülkeyiz. ” ifadelerini kullandı.

Tören konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, STM ana yükleneciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığında inşası süren, Havelsan ve Aselsan’ın ana iş ortakları olarak yer aldığı projede, tedarikçilerin büyük çoğunluğu yerli firmalardan oluştuğunu söyledi.

Deniz projelerinde geçmişte ithal edilen bir çok kritik teknolojinin yerli ve milli imkanlar ile geliştirdiklerini belirten Demir, ” yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, ilk gemisavar füzesi Atmaca, Mili dikey atım sistemi MİTLAS, çeşitli radar sistemleri ve elektronik sensörler, kızıl ötesi arama takip sistemi, lazer ikaz sistemi, sonar sistemi Torpido Geliştirme Aldatma Sistemi, Elektronik Harp Sistemi ve savaş yönetim sistemleri gibi sistemler bu kapsamda geliştirilmiş ve bir kısmınında ihracı gerçekleştirilmiştir ” ifadelerini kullandı.

İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, MİLGEM korvetlerinin devam olarak başlatılan projede, Ada Sınıfı korvetlerimizin tasarımı, Deniz Kuvvetleri’nce edinilen tecrübe ve bilgi birimiyle, savunma sanayimizin alt yapısından büyük ölçüde istifade edildiğini söyledi.

İSTİF sınıfı olarak adalandırılan dört gemilik filotillanın ilk geminin sözleşmesi 29 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Yetkin, “Boyu 113,2 metre, deplasmanı 3 bin tondur.Bugüne kadar 62 bin gün adam işçilik harcanmış, 110 ton saç işlenmiş, 5 bin 500 metre boru donatımı yapılmış, 1454 adet ana ekipman gemiye alınmalarına başlanmıştır.” dedi.

Yetkin, sözleşmesi bir sene önce yürürlüğe girmesine ve Pandemi sürecine rağmen, MSB tarafıdan alınan tedbirler sayesinde gemi inşaa süreci gecikmeksizin devam ettirildiğini ve bugün deniz inmeye hazır hale getirildiğini kaydetti.

ADA sınıfı korvetlerimizden farklı olarak değişen harekat ihtiyaçları ve gelişen teknolojiye uygun olarak daha önce yurt dışından tedarik edilen sistemlerin önemli bir kısmı ülkemizde geliştirilip bu gemimize entegre edildiğini belirten Yetkin sözlerine şöyle devam etti: “Bunlar arasında ilk defa daha uzun menzile sahip olacak satıhtan havaya dikey atım sistemleri, satıhtan satıha ATMACA güdüm mermisi, üç boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı, kızıl ötesi arama rakip elektronik taaruz sistemleri, nokta savunma silah sistemleri ve torpido kovan sistemleri en önemlilerindendir.

İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, Bu kabiliyetlere ilave olarak daha verimli çevreci ana tahrik sistemleri sayesinde 5.700 deniz siyasına sahip olacağını, bir başak ifade ile gemimiz iktisadi süratle İstanbul’dan Yemen’e yakıt ve iaşe ikmali yapmaksızın seyir yapabileceğini belirtti.

MİLGEM Projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni törenle suya indirildi.

TCG İstanbul Fırkateyni Mayıs 2022’de liman kabul testleri, 2023 Ocak’ta seyir kabul testleri tamamlandıktan sonra 2023 Eylül’ünde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanmaktadır.Diğer üç geminin ise 2027 yılına kadar hizmete girmesi beklenmektedir.

PAKİSTAN MILGEM KORVETİ TEMMUZ’DA SUYA İNDİRİLECEK

Pakistan MİLGEM Korvet Projesi hakkında bili veren Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, projenin eş zamanla olarak yürütüldüğünü söyledi.

Proje kapsamında edindiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi dost ve kardeş Karaçi askeri tersanesiyle paylaşmakta olduklarını belirten Yetkin, “bugün itibariye birinci geminin 37 bloğunun 6 adeti kızak üstüne alınmış 18 bloğun imalatına devam edilmektedir.Geminin Temmuz ayından suya indirilmesi planlanmaktadır. Mutakiben ikinci gemi faliyetleri Karaçi Askeri Tersanesinde başlanmış ve ilk bloğu 25 Ekim 2020 tarihinde kızak üstüne konulmuştur. Projenin üçüncü gemisinin ilk kaynağı bugün yapılacaktır.Dördüncü son geminin inşasına yine Karaçi Askeri Tersanesinde Haziran ayında başlanması tüm programın Şubat 2025’de tamamlaması planlanmaktadır. “ ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here