Japonya Savunma Bakanlığı Grumman E-2D Advanced Hawkeye Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AEW & C) uçağı satın almaya karar verdiklerini açıkladı.

Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya 12 Ekim’de yaptığı açıklamada, Japonya Öz Hava Savunma Kuvvetleri’nde (JASDF) bulunan E-2C Hawkeye havadan erken uyarısı uçaklarının önümüzdeki 10 yıl içinde emekli olacağından daha kabiliyetli E-2D uçakları ile değiştirmek istediklerini söyledi.

Iwaya, Uçakların satın alımı bu yılın sonunda yayınlanacak Japonya Ulusal Savunma Programı Kılavuzlarına (NDPG) ve Orta Vadeli Savunma Planına (MTDP) dahil edileceğini belirtti.

Japonya Öz Hava Savunma Kuvvetleri (JASDF) envanterinde bulunan E-2C Hawkeye

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) ‘nın 10 Eylül’ de yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Japonya’nın sipariş ettiği dokuz adet E-2D AHE ve ek talebi onayladığı belirtmişti.Satışın 3,135 milyar ABD Doları değerinde olduğu, uçak ve sistemlerin yanı sıra eğitim, destek ve diğer hizmetleri de kapsadığı bildirildi.

Ayrıca anlaşma kapsamında 28 adet T56-A-427A motoru ve 12 adet çok fonksiyonlu bilgi dağıtım sistemi / ortak taktik radyo sistem terminali, 10 adet APY-9 radarı, 11 adet AN / AYK-27 entegre navigasyon kontrol ve gösterge sistemi, 30 adet LN-251 gömülü küresel konumlandırma sistemi, 12 AN / ALQ-217 elektronik destek önleme paketinin satın alınması planlanıyor.

Gelişmiş Havadan Erken İhbar ve Kontrol (AEW & C) uçaklarının satın alınması japonya topraklarının savunmasında önemli bir rol oynayacaktır. Grumman E-2D AHE filosu, Japonya’nın Pasifik bölgesinde hava ve deniz faaliyetleri konusunda durumsal farkındalık sağlayacaktır.

İlk parti uçakların 2020 sonundan önce Japonya Öz Hava Savunma Kuvvetleri’ne (JASDF) teslim edileceği belirtildi.

E-2 HAWKEYE UÇAKLARI İLK DEFA İSRAİL LÜBNAN İÇ SAVAŞINDA KENDİNDEN SÖZ ETTİRDİ

Havadan erken uyarı (AEW & C) uçakları amacı adı üzerinde Havadan Erken İhbar Ve Kontrol yapmaktır.Uçaklar üzerindeki uzun menzilli radar sayesinde düşman hava unsurlarını tespit edebilmekte ve harekât merkezi görevi yaparak hava/kara/deniz olaylarını an be an takip ve koordine edebilmektedir.

1982 Lübnan iç savaşı sırasında Suriye ile İsrail arasında 2. Dünya Savaşından sonra yaşanan en büyük hava muharebesinde bu uçaklar kendini göstermiştir. İsraillilerin ‘Galile Barış Operasyonu’  (Mole Cricket 19)  adı verdiği, Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde konuşlu Suriye’nin SAM füze bataryalarını vurmak isteyen İsrail, 90 adet F-15 ve F-16 uçağı, Suriye ise 100 adet Mig-21 ve Mig-23 uçaklarıyla it dalaşına girmiştir. Yaklaşık 3 saat süren hava savaşında İsrail hiç uçak kaybetmezken, Suriye 80 adet uçağını kaybetmiştir.Aynı zamanda Suriye’ye ait 25 adet SAM bataryası da imha edilmiştir.

Bu hava muharebesinin baş aktörü ne İsrail’li savaş pilotları ne de İsrail’in kullandığı savaş uçakları veya onların mühimmatları değildir. Bu olayın kahramanı dönemin kuvvet çarpanı E-2 Hawkeye Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağıdır. Bu uçak sayesinde İsrail Suriye MIG’lerini çok daha uzaklardan tespit etmiş, F-16 ve F-15 uçaklarını buna göre sevk ve idare etmiş, bu sayede İsrail jetleri Suriye jetlerine çok büyük üstünlük sağlamıştır.


HAVADEN ERKEN İHBAR VE KONTROL UÇAĞININ TÜRKİYE TECRÜBESİ

Hava savaşlarında etkisi bu derece önemliyken Hava-Kara harekâtlarında da durum pek farklı değildir. Bunun en güzel örneklerden biri de ülkemiz tarafından icra edilen terörle mücadele harekâtlarından  Zeytin Dalı Harekatıdır. Geçtiğimiz senelerde toplam 75 adet savaş uçağı, 2 adet tanker uçak ve 1 adet Havadan Erken İhbar ve Kontrol uçağı olmak üzere toplam 78 hava unsuru ile icra edilen bir harekâtta 400’den fazla hedef vurulmuş, terör örgütüne çok büyük zayiat verdirilmiştir. İşte operasyonun bu kadar başarılı olmasında ki sebep de 75 muharip uçağın havadan sevk ve idare edilmesi sayesinde çok koordineli bir harekat becerisi sağlanması ve çok büyük bir uyumla (herhangi hiçbir karışıklığa mahal vermeden) görevin icra edilmesidir.

 


 

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here