Japonya’da yerel eğitim merkezinden ilk defa mezun olan beş F-35 pilotu operasyonel filoda  görevlerine başlayacak. Daha fazla F-35 alınması hakkında çıkan haberlere Japonya Savunma Bakanlığı yetkilileri, değerlendirme yapıldığı alımı konusunda nihai bir karar alınmadığını söyledi.

Japon Öz Hava Savunma gücü, Lockheed Martin F-35A Lightning II uçaklarının ihtiyacı olan daha fazla pilot ve yer bakım personeli yetiştirmek için eğitimlere devam ediyor.Pilotların eğitimi geçici bir üstte devam ediyor, yeni F-35’ler geldikten sonra filo Mart 2019’da Masiwa’ya transfer edilecek.

Japonya Öz Hava Gücü, envanterinde bulunan F-4EJ Kai Fantom II uçaklarını emekliye ayırıp F-35’ler ile değiştirmeyi planlıyor. Japonya 2012 yılında Lockheed Martin ile  42 adet F-35A tedariği için anlaşma imzalamıştı.

JAPONYA DAHA FAZLA F-35 İSİTİYOR

Nikkei Asian Review gazetesinde çıkan haberde, Japonya’nın gücünü arttıran Çin’e karşı 100 adet F-35 daha almaya hazırlandığı belirtildi.Haberde Japon hükümetinin, Aralık ortasında Ulusal Savunma Programını kabul ettikten sonra F-35 alımını onaylamasının beklendiği kaydedildi.

Nikkei gazetesi bu çerçevede Japon hükümetinin bakımı güçleşen F-15 uçaklarının yerine 100 adet F-35 uçak siparişi vermeye hazırlandığını bildirdi.

İsmi açıklanmayan savunma yetkililerine dayanarak yapılan haberde Japonya’nın ABD Deniz Piyadelerinin kullandığı dikine iniş ve kalkış yapabilen F-35B varyantıyla ilgilendiği belirtildi.

Japonya Savunma Bakanı Takeshi Iwaya düzenlediği basın toplantısında F-35B’nin değerlendirildiğini fakat nihai bir kararın alınmadığını söyledi.

Envanterde bulunan iki İzumo sınıfı helikopter gemilerinin F-35B’lere uygun olduğu raporu geldikten sonra savunma bakanlığının F-35B lerin alımını gündeme getirdiği belirtiliyor.

Japonya’da yayınlanan Mainichi gazetesine konuşan yetkililer, İzumo sınıfı helikopter gemilerinden hariç üçüncü bir uçak gemisinin inşaa edilemsinin planlandığını söyledi.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİDE F-35 UÇAĞI TEDARİK ETMEYİ PLANLIYOR

Türk Deniz kuvvetleri toplam 32 adet kısa mesafe havalanma, dikine iniş yapabilen F-35B uçağı tedarik etmeyi planlıyor.

Edinilen bilgiye göre Kuvvet geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığına bir yazı yazarak Helikopterli Çıkarma Gemisi TCG ANADOLU’nun ikizi TCG Trakya’nın inşaatının programa alınmasını talep etti. Kuvvet, yazıda ikinci geminin inşa zamanlamasının hem inşaat süresi hem program maliyeti açısından pek çok avantajının olacağını ifade etti.

Programın ikinci aşamasını TCG Trakya gemisinde konuşlanacak dikine inebilen uçak tedarikinde yaşanıyor. Buna göre kuvvet toplam talep ettiği F-35B uçak sayısını da revize ediyor.

Henüz resmen ABDden talep edilmese de Kuvvet uçak tedarikinde LHD başına 16 uçak planlıyor. Bu çerçevede Sedef tersanesinde inşaatı devam eden her  LHD sınıfı gemi için 16 toplam 32 adet uçak tedariki hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, hava kuvvetleri için 100 adet F-35A ve 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak.

Sedef Tersanesine İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia’nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.

Kaynak: Defence News, Ajanslar, C4 Defence, Türk Deniz Kuv.,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here