Avrupa merkezli füze sistemi geliştiricisi ve üreticisi MBDA şirketi, Kraliyet Donanması’nın altı Tip 45 muhripinin hava ve füze savunma yeteneklerini önemli ölçüde geliştirecek, CAMM hava savunma füzeleri ve Sea Viper komuta ve kontrol (C2) sistemini kapsayan bir dizi sözleşme imzaladı.

Anlaşma kapsamında yeni geliştirilen Sea Viper komuta ve kontrol (C2) sistemi ile eşleştirilmiş CAMM (Ortak Hava Savunması Modüler Füze) sistemi Kraliyet Donanması’nın altı Tip 45 muhriplerine entegre edilecek. Aster 30 Hava Savunma füzelerini tamamlayacak olan yeni füzeler, Kraliyet Donanmasının hava savunma kabiliyetini güçlendirecek.Füze, Mach 3 süpersonik hızla uçma kapasitesine sahip ve 25 km’den fazla menzildeki hedefleri vurabiliyor. CAMM fırlatma kabında kalacak şekilde tasarlandığından hizmet ömrü boyunca bakım gerektirmez.

Yeni füzelerin entegrasyonu ile Tip 45 muhriplerinin hava savunma füzelerinin sayısında %50’lik bir artış sağlayacak, Kurulum aşamasında 24 ek hücre daha eklenecek ve Sea Viper komuta ve kontrol (C2) sistemide modernize edilecek.Tip 45 muhriplerinde mevcut 48 Sylver hücresi orta ömür modernizasyonu ile uzun menzilli Aster 30 füzesi ile muhriplerde ömür boyu kullanılacak.

Kraliyet Donanması Tip 45 Hava Savunma muhripi

MBDA’nın Ortak Hava Savunması Modüler Füzesi (CAMM) kara, hava ve deniz alanlarında konuşlandırılmak üzere MBDA tarafından tasarlanmış ve üretilmiş gelişmiş bir hava savunma füzesidir. CAMM uçaklara, gemi karşıtı seyir füzelerine ve diğer son derece karmaşık tehditlere karşı koruma sağlama yeteneğine sahiptir.

CAMM füzesi Kraliyet Donanması envanterinde bulunan Tip 23 fırkateynlerinde Sea Ceptor silah sistemi ile faal olarak kullanılmaktadır.CAMM ailesi füzeler gelecekte Tip 26 ve Tip 31 fırkateynlerinde kullanılması planlanmaktadır.

CAMM hava savunma füzesi, aynı zamanda İngiliz Ordusunun kara tabanlı hava savunma yeteneklerini de geliştirecek ve eskiyen Rapier silah sisteminin yerini alması bekleniyor. Ayrıca CAMM’de kullanılan teknoloji, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin ASRAAM füzesinin yerini alacak bir füzenin geliştirilmesinde kullanılması düşünülüyor.

Kaynak: MBDA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here