Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafında yürütülen MELTEM-3 Projesinde ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.

SSB’nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda.“Başkanlığımız tarafından yürütülen MELTEM-3 Projesi’nde ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı, düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Hizmete giren ilk P-72 Deniz Karakol Uçağı, Mavi Vatanın kontrolü ve korunması için önemli bir kuvvet çarpanı olacak. ” ifadeleri yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Meltem-3 Projesi kapsamında, ilk P-72 Deniz Karakol Uçağımız, 11 Aralık 2020 tarihinde teslim alınarak, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmiştir.” ifadeleri yer aldı.

Proje kapsamında geriye kalan 5 adet uçak 2021 yılı içerisinde teslim alınacağını belirten Bakanlık, “Bu proje kapsamındaki uçaklarımız daha fazla havada kalabilmektedir ve daha gelişmiş tespit, sevk idare ve silah sistemlerine sahip bulunmaktadır.” dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin su üstü harbi (SUH/ASUW) ve denizaltı harbinde (DSH/ASW) kullanılmak üzere başalattığı MELTEM projesi 21 Aralık 2005’te imzalandı ve 20 Nisan 2006’da yürürlüğe girdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile Ana Yüklenici Alenia Aermacchi/Leonardo arasında yürütülen müzakereler sonucunda platform sayısı altısı DKU/DSH ve ikisi irtibat/genel maksat konfigürasyonunda toplam sekiz uçak olarak revize edilmiştir.Buna yönelik anlaşma SSM ile Alenia Aermacchi arasında Mayıs 2013’de imzalandı.

TAI ve TUSAŞ tesislerinde altı adet ATR-72/600 D/K uçağından ilkinin sertifikasyon ve kabul testlerinin tamamlanmasının ardından Şubat 2017’de teslim edilmesi ve teslimatların 2018’de tamamlanması planlanmıştı. Ancak sertifikasyon testlerinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu teslimat ancak 2020’de gerçekleşti.

ATR-72/600 DSH/SUH Uçakları kanat tasarımları nedeniyle kanat altı harici yük istasyonu bulunmamaktadır. Uçakalarda Link-16-11 Taktik Data Linki ve Mk54 Hafif Torpido kabiliyetine de sahip, Mk46 Mod 5 ve Mk54 Hafif Torpidolarının ATR-72/600 TDKU’lara entegrasyonu için gerekli mühendislik desteği Raytheon Firması tarafından sağlandı.

Deniz Karakol Görev Ekipman Paketinde, AMASCOS 300 Havadan Deniz Durum Kontrol Sistemi; SAR/ISAR/SPOT-SAR/STRIP-SAR/MMTI kabiliyetli 400 W gücünde 190nm menzile sahip Ocean Master 400 Radarı, 35nm menzile kadar su üstü temasları gündüz ve gece şartlarında tanımlama imkanı sunan AselFLIR 200T FLIR Sistemi, TMS-2000 Aktif/Pasif Aktif/Pasif Sonoboy İşleme Sistemi, (sono şamandıraları için, aynı anda 16 sono şamandırasını dinleyebilmekte), TCAS II Hava Trafik Çarpışmadan Kaçınma Sistemi, DR-3000 ESM/EDT(RWR olarak da görev yapmakta), 4.5m anten uzunluğuna ve yaklaşık 50 kg ağırlığında bir antene sahip AN/ASQ-508[V] Manyetik Düzensizlik Detektörü (Magnetic Anomaly Detector/MAD)Link-11/Link-16 Data LinkLN-100G INS/GPS, ARS-700 Havadan Kurtarma Sistemi, APX-113 IFF Sorgulayıcı/Cevaplayıcı ile AN/AAR-60MILDS MWS ve AN/ALE-47 CMDS Lançerini içeren Aselsan ASES-235H Öz Savunma Sistemi’nden oluşmaktadır.

İlk Deniz Karakol Uçağının teslimatını takiben 2021 yılı içinde, ilave 2 adet Deniz Karakol Uçağı ile 1 adet Deniz Genel Maksat Uçağımızın daha Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.

Proje kapsamında Türk Savunma Sanayinin yoğun katılımı da sağlandı. TUSAŞ tarafından detay parça üretimi, uçak modifikasyonu, malzeme tedariki, yer ve uçuş testleri desteği ve Entegre Lojistik Destek aktiviteleri gerçekleştirildi.

Kaynak: SSB, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here