ABD Donanması, General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) tarafından üretilen MQ-9A Block V Reaper İnsansız Hava Aracı‘nı (İHA) Kaliforniya açıklarında bulunan test merkezinde simüle edilmiş bir denizaltı hedefini tespit etmek için kullandı.

Kasım ayında Pasifik test merkezinde başlayan testlerde, MQ-9A Block V Reaper üzerinde taşıdığı denizaltıları tespit etmek için kullanılan sonobuoylar ( Sonarlı şamandıra) kullanıldı. İHA’dan atılan 10 sonobuoy’dan gelen veriler gerçek zamanlı olarak Arizona’daki Yuma Proving Ground’da bulunan Laguna Uçuş Operasyonları Tesisi’ndeki bir izleme istasyonuna ilettildi.

Reaper, üç saat boyunca MK-39 EMATT’yi (Harcanabilir Mobil ASW Eğitim Hedefi) izlemeyebilmek için bir BT, yedi DIFAR ve iki DICASS sonarlı şamandırasını başarıyla konuşlandırdı.

Testler araştırma ve geliştirme aşmasında olan MQ-9B SeaGuardian İHA’sı için Donanma Hava Sistemleri Komutanlığı ile birlikte gerçekleştiriliyor. Eğer proje başarılı olursa denizaltı avlama maliyetlerinde önemli ölçüde düşüş sağlanacak.

Şirket 2017 yılında başlayan çalışmalar sonucunda sonobuoyları izlemek ve kontrol etmek amacıyla bir Sonobuoy Yönetim ve Kontrol Sistemi (SMCS) ve sonobuoy dağıtıcı sistemi (SDS) geliştirdi. MQ-9B SeaGuardian dört adet sonobuoy dağıtıcı sistem taşıyabiliyor. Bölmelerde 40 ‘A’ boyutundan 80 ‘G’ boyutuna kadar sonobuoylar paketlenebiliyor.

İstihbarat, Gözlem Keşif (ISR) ve Denizaltı karşıtı savaş ASW konfigürasyonu sahip bir SeaGuardian yaklaşık 18 saat ve 1200 deniz millik menzilde görev yapabiliyor. General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) denizaltı karşıtı savaş özelliği olan MQ-9B SeaGuardian için iki yabancı müşteriden sipariş aldığını açıklamıştı.

TUSAŞ’IN AKSUNGUR İHA’SI DENİZALTI SAVAŞINDA KULLANILABİLİR

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından seri üretime geçen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) Denizaltı Karşıtı Savaş (ASW) konfigürasyonu özelliği ile kullanılması gündeme gelmişti.

Aksungur İHA’nın faydalı yük konfigürasyonundan sonobuoy podu ve manyetik anomali detektörü (MAD) yerleştirilerek denizaltı savaşında kullanılması planlanmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri Ağustos 2020 itibariyle, sentetik açıklıklı radar (SAR) / ters sentetik açıklıklı radar (ISAR) sensörleri ve elektro-optik / kızılötesi kameralar ile en az dört ANKA ve Bayraktar TB2 İHA’yı işletmektedir.Donanma İHA’ları öncelikle istihbarat, gözetleme, hedef tespiti ve keşif görevlerinde kullanıyor.

Uzmanlar Aksungur ile Türkiye’nin denizaltı savaş yetenekleri robotik açıya sahip olacak. Askeri planlama açısından bakıldığında, bazı denizaltı karşıtı savaş görevlerini insansız sistemlere devretmek, düşük operasyonel maliyetler nedeniyle daha ekonomik olacaktır.

NATO ülkesi olan Türkiye, Karadeniz veya Akdeniz’deki Rus denizaltı faaliyetlerini izlemek için insansız hava araçlarını kullanabilir. Son dönemde Yunanistan ile yaşadığımız gerginlikte 11 denizaltısı olan Yunan Donanması takip edilebilir.

Açık kaynaklara göre Akdeniz bölgesinde yaklaşık 20 ila 30 parça deniz unsurunun faliyet gösterdiği belirtilmektedir. Türk Donanması İHA’larını konuşlandırıldığı her yerde, düşmanın denizaltı platformlarına bir miktar sorun çıkaracaktır.

Kaynak: General Atomics Aeronautical Systems, Ajanslar, jamestown.org

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here