NASA tarafından geliştirilen ve 30 Temmuz 2020’de Mars gezegenine gönderilen gezici araç Perseverance (Azim) yedi aylık yolculuğunun ardından Mars’a başarıyla indi.

Şimdiye kadar bir başka gezegene gönderilen en gelişmiş uzay biyolojisi laboratuvarı olan Perseverance’ın Mars yüzeyinde taş ve kayalarla kaplı geniş bir havza olan Jezero Krateri’ne öz güdümlü bir iniş gerçekleştidi.

Jezero Krateri, Mars yüzeyine milyarlarca yıl önce kazınmış olan eski bir nehir deltasının kenarında yer alıyor. Kraterde bir zamanlar California ve Nevada eyaletlerinin arasında bulunan yaklaşık 500 kilometrekarelik Tahoe Gölü kadar büyük bir göl olduğu düşünülüyor.

California eyaletinin Los Angeles kenti yakınındaki Pasadena’da bulunan ve California Teknoloji Enstitüsü (Caltech) tarafından işletilen NASA Jet İtişi Laboratuvarı’ndan (Jet Propulsion Lab) mühendisler, TSİ 23.55’te Mars’a iniş yapan Perseverance’tan ilk görüntüyü ve inişin başarıyla gerçekleştiği haberini, inişten kısa süre sonra aldı. Bu veriler, Mars yörüngesinde bulunan birkaç uydudan biri aracılığıyla Dünya’ya aktarılacak.

Mars gezegeninin atmosferine saatte 19.200 kilometre hızla giriş yapan Perseverance; alçalma sürecini yavaşlatmak, Mars yüzeyindeki farklı tehlike ve engellerden korunmak ve altı tekerleğinin üzerine dik olarak yumuşak iniş yapmak için son derece karmaşık bir dizi manevrayı öz güdümlü olarak gerçekleştirdi.

Başarılı bir iniş gerçekleştirmek için Perseverance’ın sesten daha yüksek hızla ilerlerken paraşütünü açması, enerjisini ateşlenen roketlerden alan ve Mars atmosferine giriş kapsülünden ayrılacak şekilde tasarlanan “gökyüzü vincini” çalıştırması, güvenli bir iniş noktasına uçması, gezici aracın vinçten Mars yüzeyine bağlarla indirilmesi, en sonunda da vincin yeterince uzak bir noktaya uçarak yüzeye sert iniş yapması gerekiyordu.

NASA mühendisleri, tüm bu sürece “yedi dakikalık dehşet” adını vermişti.

Kaynak: NASA, VOA,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here