Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) 70. yılının kutlanacağı zirve, yarın İngiltere’nin başkenti Londra yakınlarındaki Watford şehrinde başlıyor.

2 gün sürecek zirve, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un The Economist’e yaptığı “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” açıklaması ve sonrasındaki tartışmanın gölgesinde yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macron’a, “Asıl sen beynini kontrol ettir” yanıtını vermiş, Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Fransa liderini “ifadelerinin sert olduğunu” söyleyerek eleştirmişti.

Zirvede önemli başlıklardan biri de olacak, ABD Başkanı Donald Trump’ın, üyelerin ittifak bütçesine katkılarını artırması yönündeki çağrısı olacak.

Türkiye’nin Baltık devletleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı’na onay vermediğinin ortaya çıkması da ittifak içinde yeni bir gerilim kaynağı.

Ankara, bu kararı, YPG’nin tehdit olarak tanımlandığı Türkiye Savunma Planı belgesinin yayımlanmasına, ABD’nin de aralarında olduğu 8 müttefikin izin vermemesi üzerine almıştı.

ATİNA, TÜRKİYE-LİBYA ANLAŞMASINI NATO’YA TAŞIYACAK

Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat konusunda duyduğu rahatsızlığı Londra’da düzenlenecek NATO zirvesinde gündeme getirecek.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis 3-4 Aralık 2019 tarihlerinde düzenlenecek NATO zirvesinde Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında varılan “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”dan duyulan rahatsızlığı dile getirerek, NATO’dan bu konuda destek isteyeceklerini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savunuyor.

Türkiye ise, Girit’in karasuları dışında kıta sahanlığı bulunmadığını savunurken, Atina’ya göre bu bakış açısı da uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj 27 Kasım Çarşamba günü Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya gelerek mutabakatı imzalamışlardı.

TÜRKİYE İLE NATO ARASINDA YPG GERGİNLİĞİ

Türkiye’nin YPG/PYD’nin terör örgütü ilan edilmesi şartını koşarak Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (NATO) artan Rusya tehdidine karşı Baltık ülkelerinin ve Polonya’nın korunmasına ilişkin hazırladığı savunma planlarını veto ettiği yönündeki haberlerin yankısı sürüyor.

Reuters haber ajansının batılı kaynaklara dayandırarak yayınladığı haberde, Türkiye’nin Baltık ülkelerinin savunma planlarını engellediği iddia edilmişti.

Türkiye’nin yeni savunma planında YPG/PYD’nin terör örgütü olarak yer alma olanağı olmadığını söyleyen diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin ABD ve Rusya ile imzaladığı anlaşmalarda bile YPG’nin ‘terörist’ olarak tanınmadığını hatırlatarak, NATO’nun Türkiye’nin talebini kabul etmeyeceği öngörüsünde bulundular.

YPG/PYD’nin ittifakın sınırlarını tehdit eden bir terör unsuru olarak NATO tarafından kabul edilerek resmi belgelere girmesi konusunda, IŞİD ile mücadelede YPG ile işbirliği yapan başta ABD olmak üzere bir grup müttefik ülke açısından ciddi çekinceler olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Kaynak: Ajanslar, DW, BBC,

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here