NATO, Doğu ve Kuzey Afrika’daki ilk irtibat bürosu için, NATO üyesi bir ülke olmamasına rağmen Ürdün’ü seçti.
Karar, ittifakın 75. yıldönümü münasebetiyle Washington’da düzenlenen tarihi NATO zirvesi sırasında alındı.
Ürdün, İran ve İsrail arasında çatışma sırasında Tahran tarafından fırlatılan 300 füze ve insansız hava aracından oluşan saldırıya karşı ABD ve müttefiklerine yardım eden tek Orta Doğu ülkesiydi.
Kızıldeniz’den Gazze ve Lübnan’a kadar uzanan bölgede çatışmalar sürerken NATO, Orta Doğu bölgesindeki ilk irtibat bürosunu Ürdün’ün başkenti Amman’da kuracak.
NATO’nun Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, geçen yıl tartışıldıktan sonra bu yılki NATO zirvesine katılan müttefikler tarafından kabul edilen karar, “Ürdün ile İttifak arasındaki derin stratejik ortaklıkta önemli bir kilometre taşına işaret ediyor.”
NATO’nun bir Körfez ülkesini ya da ittifak üyesi Türkiye’yi seçmemesinin nedeni de Ürdün’ün Nisan ayında İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına karşı savunmada çok aktif bir rol oynamış olmasıdır.
NATO’nun Amman’daki ofisi aynı zamanda Konsey ile Ürdün’ü birbirine yakınlaştıran bir temsilcilik görevi de görecek.
NATO açıklamasında, “NATO ile Ürdün makamları arasında düzenli temaslar kurulmasını sağlayacak, böylece ulusal ve bölgesel bağlamın daha iyi anlaşılmasına ve stratejik analiz, sivil acil durum planlaması ve hazırlığı, kriz yönetimi, kamu diplomasisi, siber güvenlik ve iklim değişikliği gibi alanlarda konferanslar, kurslar ve eğitim programları da dahil olmak üzere ortaklık programlarının ve faaliyetlerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına katkıda bulunacaktır,” denildi.
NATO ve Ürdün, özellikle 1994 yılında kurulan bir NATO girişimi olan Akdeniz Diyaloğu (MD) aracılığıyla, yaklaşık otuz yıla uzanan güçlü ikili ilişkilere sahiptir.
Ürdün ordusu, halihazırda ittifak güçleriyle yakın işbirliği içinde çalışmaktadır ve başta Kosova, Afganistan ve Libya olmak üzere BM barışı koruma misyonlarında görev yapmak üzere yurtdışına birkaç yüz asker göndermiştir.
ABD de dahil olmak üzere birçok batılı ülkenin krallıkta askeri üsleri bulunmaktadır.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesine göre Washington, Ürdün’ün en büyük ikili yardım sağlayıcısıdır. USAID aracılığıyla Ürdün’e verilen paranın yanı sıra Washington, Dışişleri Bakanlığı Dış Askeri Finansman fonlarından da 425 milyon dolar sağlamıştır.