Tıbbi tahliye (MEDEVAC) rolü için yapılandırılan Airbus A330 Çok Amaçlı Tanker Taşımacılığı (MRTT) uçağının ilki Hollanda’daki Eindhoven hava üssünde NATO’nun Çok Uluslu Çok Rollü Tanker Taşıma Birimi’ne (MMU) teslim edildiği açıklandı.

NATO’nun Çok Uluslu Tanker Taşıma Birimi (MMU) NATO üyeleri Belçika, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Norveç’ten oluşuyor. Bugüne kadar dokuz MRTT uçağından üçü MMU’ya teslim edildi, geri kalan uçakların 2024’e kadar teslim edilmesi planlanıyor.

Uçaklar Ortak Silahlanma İşbirliği Teşkilatı’nın (OCCAR) desteğiyle NATO Destek ve Tedarik Dairesi (NSPA) tarafından yönetilen, Çok Uluslu Çok Rollü Tanker Taşıma Filosu (MMF) sözleşmesiyle tedarik edilecek.Uçaklar ile katılımcı ülkelere havadan yakıt ikmali, stratejik yolcu, kargo taşımacılığı ve MEDEVAC imkanları sunulacak.

Uçakların 5 tanesi ana operasyon üssü Eindhoven hava üssünde diğer üç uçak ise Köln-Wahn hava üssündeki ileri operasyon üssünden çalışacak.Bu üste bulunan uçaklardan biri kalıcı MEDEVAC kabiliyeti ile 2021 sonuna kadar beklemede kalacak.

Tıbbi tahliye (MEDEVAC) rolü uçaklar uzak mesafelerden ciddi şekilde yaralanan kişilerin tıbbi tahliyesinde kullanılıyor. Uçaklarda, en modern standartlarda donatılmış altı yoğun bakım ünitesinin yanında 16 hasta daha sedyeyle taşınabiliyor.

Çin’de Koronavirüs (COVID-19) salgının yayılmasının ardından bir çok ülke virüsün etkili olduğu bölgeden vatandaşlarını hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan nakliye uçaklarıyla tahliye etmişti. Hastaların güvenli bir şekilde tahliyesinde uçaklarda ATI (Hava Transit İzolatörleri) sistemi kullanılıyor.

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A-400M nakliye uçağıda Korona virüsü salgını nedeniyle Çin’in Vuhan kentinde bulunan Türk ve dost ülke vatandaşlarını Ankara’ya intikalinde kullanılmıştı. Tahliyede Koronavirüsü pozitif olan yolcu yoktu.

Geçen yıl İtalya’da COVID-19) salgını yaşandığı dönemde sağlık sisteminin yetersiz kalması üzerine Alman Hava Kuvvetleri’ne bağlı nakliye uçakları hastaları Almanya’daki hastenelere taşımıştı.

Dünyada birkaç hava kuvvetleri biyolojik çevreleme uçuşları gerçekleştirebiliyor. İtalyan Hava Kuvvetleri ile birlikte ABD Hava Kuvvetleri ve İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri bu görevi yerine getirebilecek kapasiteye sahip.

Kaynak: OCCAR, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here