Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Türk pilotlarına verilen F-35 eğitimi devam edecek. Türkiye’ye verilen 2 F-35 uçağını geri almayı planlamıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Pentagon sözcüsü Charles Summers, Luke Hava Üssü’nde Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin devam edeceğini belirtti.

Sözcüye Amerika’nın hava üssündeki iki savaş uçağını geri almak gibi bir planının olup olmadığı soruldu. Pentagon sözcüsü Charlie Summers “Böyle bir şey yapma planımız yok” diye konuştu.

Pompeo: “Bir yol bulacağımızdan eminim”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da NATO Dışişleri Bakanları ile birlikte yaptığı toplantıların ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye ve Amerika arasında yaşanan S-400 ve F-35 gerilimine değindi.

Pompeo, “Amerika ve Türkiye’nin birlikte daha yakın çalışabileceği büyük fırsatlar var. Dün Türk Dışişleri Bakanı ile iyi ve uzun bir görüşmem oldu. Bir yol bulacağımızdan eminim” diye konuştu.

“Rusya ile ilişkiler NATO’ya alternatif değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ABD ziyareti kapsamında düzenlediği basın toplantısında Rusya ile S-400 anlaşmasından geri adım atılmayacağını yineledi, anlaşmanın iptal edilemeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinin de NATO ya da AB ile ilişkilerinin alternatifi olmadığını vurguladı.

“Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması 50-75 uçağın üretimini etkiler”

Pentagon yetkilisi, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının 75 uçağın üretim hızını etkileyeceğini söyledi.

Washington ile Ankara arasında Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma planı yüzünden gerilimin tırmandığı bir dönemde, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının olası etkileri Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu’ndaki oturumda gündeme geldi.

Oturumda Kongre üyelerinin sorularını yanıtlayan ve F-35 projesinin başında yer alan Koramiral Mathias Winter, “Türkiye’nin projede yer almaması 2 yıllık bir zaman zarfında 50 ila 75 uçağı etkiler” diye konuştu.

Pentagon yetkilisi Türkiye’nin F-35 parçalarının yüzde 6 ve yüzde 7’sini ürettiğini söyledi.

Türkiye F-35 savaş uçaklarının yakıt haznesi, iniş takımları ve kokpit gösterge ekranını üretiyor. F-35’in karmaşık üretim süreci ve ABD’nin konuyla ilgili bakış açısıyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklar geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada Türkiye’nin F-35 projesi içindeki yerinin başka ülkelerce doldurulabileceğini söylemişti.

Koramiral Winter Türkiye’nin projeden çıkarılması durumunda “45-90 gün içeresinde bu parçaların tedariğinin yavaşlaması ya da üç üretim merkezine tedariğinin durması söz konusu olabilir” dedi.

F-35’in İtalya, Teksas ve Japonya’da üretim tesisi bulunuyor. Koramiral Winter “Şu anda tedarik zincirinde bir aksama olmadı” diye konuştu. Koramiral Winter, F-35 programı kapsamında bu yıl 131 savaş uçağının teslimatının yapılması planlanıyor.

Amerika bu hafta başında Türkiye’ye F-35 projesiyle bağlantılı teçhizat sevkiyatını durdurmuştu. Washington’ın bu hamlesi Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi satın alma planına yönelik ilk somut adım olmuştu.

Kaynak: VOA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here