NATO üyelerinin, Ukrayna’nın Rusya’nın derinliklerindeki üslere saldırmasına izin verme fikrine sıcak bakması, Putin’i tedirgin etti. Putin, “Avrupa’da bu ciddi sonuçlar ortaya çıkarır” uyarısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Salı günü Almanya’da yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun, Vladimir Putin’in Ukrayna işgalinin ön hatlarının çok ötesinde füze fırlatma noktası olarak kullanılan Rus askeri üslerini vurmak için Fransa’nın sağladığı seyir füzelerini kullanmasında bir sakınca görmediğini söyledi.
Macron, itiraz etmeyen Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanında dururken, “Füzelerin ateşlendiği askeri bölgeleri, Ukrayna’nın saldırıya uğradığı askeri bölgeleri etkisiz hale getirmelerine izin vermeliyiz” dedi.
Scholz, Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın “saldırıya uğradığını ve kendisini savunmasına izin verilmesi gerektiğini” söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bu fikri kamuoyu önünde sık sık dile getiriyor. Stoltenberg, geçen hafta The Economist’e verdiği demeçte, “Özellikle şu anda, çatışmaların çoğu sınıra yakın Kharkiv’de devam ederken, Ukrayna’nın bu silahları Rus topraklarındaki meşru askeri hedeflere karşı kullanma olasılığını reddetmek, kendilerini savunmalarını çok zorlaştırır” dedi.
Putin, Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın nükleer silahlarına atıfta bulunarak şu yanıtı verdi: “Avrupa’da bu ciddi sonuçlar ortaya çıkarsa, stratejik silahlar alanındaki eşitliğimizi göz önünde bulundurarak ABD nasıl davranacak? Söylemesi zor; küresel bir çatışma mı istiyorlar?” diye konuştu.
Moskova’dan Vergi Reformu: Yirmi Yılın Ardından İlk Artış
Bu arada Moskova’da yetkililer, ülkenin sabit oranlı vergisini yirmi yılı aşkın bir süredir ilk kez yükseltmenin eşiğinde. Financial Times’dan Anastasia Stognei’nin Salı günkü haberine göre, “Şimdiye kadar, birkaç istisna dışında herkes için yüzde 13’tü. Şimdi Maliye Bakanlığı bunun yüzde 13 ila 22 arasında olmasını öneriyor” dedi. Wall Street Journal’ın haberine göre, “önümüzdeki yıldan itibaren yürürlüğe girecek olan değişikliklerin 2.6 trilyon ruble ya da yaklaşık 29 milyar dolar ek gelir getirmesi bekleniyor.”
Bu değişikliklerin nedeni olarak Journal’a konuşan İsveçli bir bankacılık uzmanı, “Askeri-sanayi kompleksine yapılan aşırı harcamalar göz önüne alındığında, hükümet yalnızca kaynak ihracatına bel bağlayamaz” dedi.
Rusya şu anda GSYH’sinin yaklaşık %6’sını ya da %7’sini savunmaya harcıyor ki bu, bu yılki tüm bütçesinin yaklaşık üçte birine ya da yaklaşık 109 milyar dolara tekabül ediyor. (Bir perspektif sunması açısından, ABD bütçesinin yaklaşık %13’ünü savunmaya harcıyor). Rusya için ise orduya ayrılan bu %33’lük oran, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından hemen önceki 1980’lerden bu yana görülmemiş bir oran.
Journal’ın haberine göre, Rusya’nın “federal bütçe açığı bu yılın ilk dört ayında 16.6 milyar dolara yükseldi ve neredeyse hükümetin tüm yıl için açık tahminine ulaştı.” Bununla bağlantılı olarak, Nisan ayında yaklaşık %8 olan inatçı yüksek enflasyon, merkez bankasının hedefinin yaklaşık iki katı.