Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Rus işgalinin başlangıcında en güçlü silahlarının ‘’Neptun” füzesi olmadığını, Ukrayna Donanması’nın en güçlü silahının deniz mayınları olduğunu söyledi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Oleksiy Neizhpapa, Ukrayna filosunun Rus işgalcilerini püskürtmedeki muharebe faaliyetleri hakkında Ukrayna basınına bir röportaj verdi.

Neizhpapa, 24 Şubat 2022 itibariyle Ukrayna Donanması’nın en güçlü silahının deniz mayınları olduğunu ve bu silahların düşmanın olası bir deniz çıkarmasını engellemek için kullanıldığını söyledi. Ayrıca durumsal farkındalık sisteminden hedefleme bilgisi alabilen kıyı topçu bataryalarını da etkili olduğunu belirtti. 

Deniz Havacılığının emrinde bulunan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı sistemlerine de dikkat çeken Tuğamiral Oleksiy Neizhpapa, bu araçların savaşın ilk günlerinde özellikle Kherson bölgesinde Rus kuvvetlerine karşı yoğun olarak kullanıldığını sözlerine ekledi. 

“Neptun” gemisavar füze platformu

Deniz Kuvvetleri komutanının röportajında işgalin başladığı Şubat ayında düşman gemilerine ateş etmek için kullanılabilecek “Neptun” gemisavar füze platformlarına sahip olmadığı anlamı çıkıyor. Ukrayna filosunun Mart-Nisan 2022’de savaşa hazır Neptun sistemleri aldığı sonucuna varıyoruz. Neptun R-360 füzeleri küçük miktarlarda alındı, bu nedenle bu füzeler stratejik önemi büyük hedefler için tutuldu. Bu hedeflerden biride Rus Donanmasının Karadeniz filosu bayrak gemisi “Moskova’nın” batırılması olduğu belirtildi.

Neizhpapa, Ukrayna Deniz Piyadeleri araç eksikliğini telafi ederek, düşmana karşı kendi beceri ve cesaretleriyle savaşta kanıtladığını söyledi. Oleksiy Neizhpapa, ” savaştaki örneklerine baktığımızda askeri tarihte özel sayfaları hak ediyor. “ ifadelerini kullandı. 

Deniz Kuvvetleri komutanı, Ukrayna Donanması’nın dalış gemisi “Pochaiv”in en yeni Rus fırkateyni “Amiral Makarov”u savaştan geri çekilmeye zorlamayı başardığını söyledi. 

Ukrayna Donanması’nın dalış gemisi “Pochaiv”

Rus fırkateyni, dalış gemisi “Pochaiv ateş açtı ancak saatte maksimum 12 knot (22 km/s’nin üzerinde) hızla gidebilen 40 metrelik tekneye asla vurmadılar. Bunun nedeni, “Pochaiv” ekibinin çok ustaca manevra yapması ve düşmanla savaşmasıdır.

Pochaiv’da fırkateyne göre çok zayıf silahlar bulunmasına rağmen Ukrayna gemisi mürettebatı kurnazca davrandı ve Rus “Makarov” u doğrudan Donanmanın kıyı topçuları menziline soktu. Rus fırkateyni “Amiral Makarov daha fazla ileri gidemeyerek Kırım’a Sivastopol’a utanç verici bir şekilde kaçmak zorunda kaldı.

Kaynak: Defense Express

Ukrayna, bir S-300 Hava Savunma Sistemini daha vurdu

Ukrayna “Güney” Operasyonel Komutanlığı dört fırlatıcı ve bir radarın bulunduğu bir S-300 Hava Savunma Sisteminin imha edildiğini duyurdu.

Rusya S-300 Hava Savunma Sistemlerini kara hedeflerini vurmak için kullanmaya başlamıştı. Ukrayna kuvvetleri Temmuz ayında Mykolaiv’i şehrini hedef alan S-300 sistemini vurduklarını açıklamıştı.

Son dönmede Ukrayna Kuvvetleri radar noktalarını vurduğu haberleri çok sık gündeme gelmeye başladı. Ağustos ayının başlarında S-300V bataryalarında kullanılan 9S19 Imbir radar sistemini imha etmişti. Bu sistem fırlatıcılarla birlikte balistik füzeleri tespit edebiliyor.

Ukrayna medyası radar sistemlerinin kaybını, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ABD tarafından verilen AGM-88 HARM anti-radar füzesine bağlıyor. ABD Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl’ın Ukrayna silahlı kuvvetlerine belirtilmemiş sayıda anti-radyasyon füzelerinin teslim edildiğini açıklamıştı. Pentagon, AGM-88 Yüksek Hızlı Anti-Radyasyon Füzelerini Ukrayna Hava Kuvvetleri’ne devrettiğini resmen onaylamış oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan önce fotoğraflanan Ukrayna MiG-29UB uçağı

ABD savunma yetkilisinin The War zone İnternet sitesine yaptığı açıklamada, Ukraynalıların bu füzeleri Amerikan yardımıyla “MiG uçaklarına” entegre ettiklerini söyledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri envanterinde MiG-29 Fulcrum savaş uçakları bulunuyor.

ABD ordusunun Ukraynalılara tam olarak hangi AGM-88 varyantlarını sağladığı, bu füzelerin MiG-29’a entegrasyonunu nasıl sağlandığı ve silahların bu uçaklardan hangi modlarda kullanılabileceği belirsizliğini koruyor.

Stormer HVM hava savunma sistemi bir günde 5 İHA, 1 SU-25 düşürdü

İngiltere’nin Ukrayna Ordusuna verdiği  Stormer HVM kısa menzilli hava savunma sistemi bir günde beş İHA ve bir Su-25 saldırı uçağını düşürdü. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Müşterek Kuvvetler Görev Gücü’nün basın servisinden geçtiğimiz günlerde yapılan açıkalamada, Doğu Ukrayna’da dört Rus Orlan-10 insansız hava aracı ve bir Su-25 saldırı uçağının düşürüldüğü açıklandı. 

Açıklamaya eşlik eden gönderide, İngiltere’nin Temmuz 2022’de Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine sağladığı altı hava savunma sisteminden biri olan Stormer HVM kısa menzilli uçaksavar füze sistemi gösterildi. 

Ukrayna medyası, dört düşman İHA’sının ve Su-25’in Stormer yüksek hızlı füzeler yardımıyla imha edildiğini yazdı. İngiliz hava savunma sisteminin ilk çıkışı o kadar başarılı oldu ki, Ukraynalı füze operatörleri başarıyı tekrarlamaya karar verdi.  Aynı gün içinde beşinci Rus Orlan-10’u da düşürdüler. 

Stormer HVM hava savunma sistemi, FV101 Scorpion hafif tankının şasisine monte edilen StarStreak taşınabilir uçaksavar füzesinin “kendinden tahrikli bir versiyonudur”. Bir Stormer HVM fırlatıcıda 8 füze ile 7 km yükseklikte 7 km menzildeki hava hedeflerini yok edebiliyor. Ayrıca platformada 12 ek  StarStreak füzesi bulunuyor. 

StarStreak füzeleri yüksek patlayıcı savaş başlığı yerine üç ayrı alt mühimmat kullanıyor. 

Zırhlı birliklerin maruz kaldığı, saldırı helikopterleri ve alçaktan uçan uçak tehdidine karşı geliştirilen füzeler, iki aşamalı katı yakıtlı roket motoruna sahiptir ve ses hızının üç katından daha hızlı hareket eder (Mach 3.5). Lazer sistemine sahip optik olarak stabilize edilmiş görüş kullanarak hedefi izleyen operatör tarafından hedefe yönlendirilir.

Araç, tavana monte panoramik silah görüşü ve hedef tanıma sistemi ile 18 km menzildeki uçakları ve 8 km menzildeki helikopterleri tespit edebilir. Stormer hava savunma sistemi hızlı angajman yeteneğine sahiptir. Hedefin tespit edilmesinin ardından füze 5 saniyeden az sürede fırlatılabilir. 

Hava savunma sisteminde komutan, operatör ve sürücü olmak üzere 3 kişilik mürettebat bulunmaktadır. 

İngiltere Savunma Bakanlığı kaynakları, Batıda hava saldırı tehdidinin kalkması sebebiyle, 2009 yılından bu yana kullandıkları Stormer Hava Savunma sistemlerini hizmet dışı bırakıldığını açıklamıştı. En son bu yıl Rus işgaline karşı Ukrayna’ya toplam 6 adet Stormer HVM hava savunma sistemi teslim edildi.

Rusya S-300 sistemlerini cephe hatlarına yakın bölgelere kaydırıyor

Rusya, Ukrayna savaşında kullanılan S-300  hava savunmada sistemlerini cephe hatlarına daha yakın bölgelere kaydırdığı bildirildi. 

Ukrayna medyasının Mariupol belediye başkanı Petro Andriushchenko’nun bir danışmanının Telegram gönderisine dayandırdığı haberde,  Mariupol’da askeri teçhizatın hareketini kaydediyoruz. ’V’ işaretli S-300 sistemleri yüklü dört çekici Donetsk yönüne doğru gittiği görüldü. Hava savunma sistemlerinin cephe hatlarına daha da yakınlaştırıldığı görülüyor.” İfadeleri kullanıldı. 

Haberde, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Rus hava savunmasını sistemli bir şekilde imha ediyor. Ağustos ayının başında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri dört S-300 hava savunma sistemini ve balistik füzeleri tespit etmek için kullanılan nadir görülen bir 9C19 Imbir radarını (S-300B hava savunma sisteminin bir parçası) imha ettiği belirtildi. 

Ayrıca ABD tarafından gönderilen havadan karaya atılabilen AGM-88 HARM (anti-radyasyon füzelerinin) Ukrayna’daki Rus hava savunma mevzilerini imha etmek için kullanıldığıda vurgulandı. 

ABD’den Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketi

ABD, Ukrayna’ya 1 milyar dolarlık silah ve mühimmat yardımı yapacağını açıkladı. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından duyurulan kararla ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başladığı 24 Şubat’tan bu yana Kiev’e en büyük askeri yardım paketini açıklamış oldu.

Ukrayna’ya gönderilecek yeni silahlar arasında çeşitli roketler ve son dönemde savaşta Rus ordusuna yönelik saldırılarda kullanılan güdümlü füzeler de bulunuyor.

Söz konusu silahlar, Pentagon’un mevcut stoklarından Ukrayna’ya aktarılacak.

ABD ayrıca Ukrayna’ya 4,5 milyar dolar ekonomik yardım yapacağını da açıkladı.

Dünya Bankası aracılığıyla Kiev’e gönderilecek yardım, hükümetin gerekli hizmetleri verebilmesinde ve acil insani yardım malzemelerini tedarikinde kullanılacak.

Dünya Bankası’nın tahminine göre, Ukrayna’da nüfusun çoğu Rusya’nın işgali sonrası başlayan savaş nedeniyle önümüzdeki yılın sonuna kadar yoksulluk sınırının altında yaşayacak.

ABD daha önce Ukrayna’ya yaklaşık 9 milyar dolar askeri ve ekonomik yardım yapmıştı.

Kaynak: BBC

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here