Rusya Savunma Bakanlığı Hazar Denizi’nde askeri tatbikata başladıklarını duyurdu.Tatbikata katılan savaş gemilerinde atış menzili yaklaşık 2.000 km’ye bulan ‘Kalibr’ seyir füzeleri bulunuyor.

TASS’ın haberine göre Abşeron Yarımadası’nın kuzeyinde icra edilen tatbikata 6 savaş gemisi, 7 uçak ve yaklaşık 400 asker katılıyor.

Tatbikata katılan Dağıstan ve Tataristan adlı hücumbotların , Ugliç ve Veliki Ustyug korvetlerinin tatbikat kapsamında çeşitli hedefleri top ve füze ile vuracağı açıklandı.

Tatbikatın ana hedefleri arasında “denizdeki ekonomik faaliyetlerin korunması ve savunulması” ile “yasa dışı silahlı grupların etkisiz hale getirilmesi” sayıldı.

Gemiler Kalibr seyir füzeleri taşıyor. Rus Donanması bünyesinde yer alan Kalibr füzelerinin maksimum atış menzili yaklaşık 2.000 km’ye ulaşıyor. Rusya, Kalibr-M seyir füzesinin 4 bin 500 kilometreden daha fazla menzile sahip yeni versiyonunu geliştiriyor.Yeni füzenin “konvensiyonel” veya “nükleer” başlığı taşıyabileceği, suüstü/sualtı unsurları tarafından ateşlenebileceği belirtildi.

Rusya donaması, 2015 yılında Suriye’deki hedefeleri uzun menzilli bu füzeler ile vurmuştu.Füzelerin Hazar filotillasında bulunan BUYAN-M sınıfı korvetlerden atıldığı açıklanmıştı.Dört savaş gemisinden IŞİD hedeflerine 26 füze fırlatıldı. Bin 500 kilometrelik yolu geçen füzeler 11 ayrı hedefi imha etmişti.Tatbikata katılan korvetlerden bazıları bu saldıraya katılmıştı.

Rusya’nın Karadeniz Filosu’na bağlı Amiral Grigoroviç fırkateyni 2018 Ağustos’da Karadeniz’de Kalibr tipi füzeleri ilk kez ateşlemişti.

HAZAR FİLOSUNUN MERKEZİ DAĞISTAN’A TAŞINMIŞTI

Moskova Hazar Filosunu ana üsssünü 2018 yılında Astrakhan’dan Dağıstan’ın Kaspiysk limanına taşımıştı.

Ana üssün değişmesiyle Hazar Filotillası’nın Karadeniz ve Azak denizine daha hızlı ve her mevsimde inme imkanı sağlanırken, Filotilla Hazar denizi ülkeleri hatta Ortadoğu’yu bile etkisi altına alabilecek.

Rusya Ukrayna, ABD ve NATO faliyetlerine karşı daha etkili müdahele etmek amacıyla, kanallar üzerinden Hazar Flotilla gemilerini Azak Denizi’ne taşıyarak, Ukrayna limanlarını ve deniz trafiğini müdahele edebilecek.

Bugün Hazar bölgesinin politik olarak istikrarlı olduğunu söyleyen Rusyalı uzmanlar, gelecekte Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi enerji üreten devletlerin, ABD ve batının ortak çıkarları sebebiyle anlaşmazlık yaşayabileceğini öne sürüyor. ABD’nin Kazakistan limanlarına erişim çabaları, İran’a karşı yaptırımlar, Hazar’a kıyıdaş devletlerin tehlikede olduğunu gösteriyor.

Moskova yeni üssün Hazar Denizin’deki filonun Azak Denizi’ne kaymasını kolaylaştıracağını böylece Ukrayna limanlarına gelen sivil kargo taşımacılığını baskı altına alacağını düşünüyor.

Kaynak: Ajanslar, TASS, DW,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here