Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir bugün Savunma sektörü dergileri temsilcileri ile canlı yayında ilerleyen projeler hakkında bir söyleşiye gerçekleştirdi.

COVID-19 nedeniyle birçok farklı sektörde işlerin durma noktasına geldiğini ifade eden Demir, savunma ve havacılık sanayinde ise Ar-Ge ve üretim faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğinin altını çizerek, “Teslimatlarımız devam ediyor. KAPLAN STA, KARGU-2, Genel Maksat Helikopteri, KIRAÇ, HAVELSAN Denizaltı Komuta Kontrol Sistemi teslimatlarımız oldu. İHA üretimlerimiz devam ediyor.“ diye konuştu.  

Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde yerli motor geliştirme çalışmalarının başladığın belirten Demir, “ilk prototipler için biz F110 motoru kullanılsın dedik.F110 motorunun tedarikinde şu anda bir sorun yok ve şu anda 5-6 adet motorun (prototiplerde kullanılacak F110 motorları) tedariki yapılmış durumda.” dedi.

General Electric tarafından geliştirilen F110 Turbofan Motor Sistemleri, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan F-16 Fighting Falcon savaş uçakları tarafından da kullanılıyor. TEI’de çok önemli üretilen bir motor oluğunu vurgulayan İsmail Demir, “kullandığımız, bakımı ve onarımını her şeyini yaptığımız bir motor. Bundan başlamak daha emniyetli geldi bize.” şeklinde konuştu.

Demir, ülke adı vermeden yerli motor üretiminde işbirliği için olumlu gelişmelerin olduğunu milli motor geliştirme sürecinin devam ettiğini söyledi.

Milli Muharip Uçak’a (MMU) ilişkin bir alt yüklenici sözleşmesi imzaladıklarını belirten İsmail Demir, “Ufak tefek aksaklıklar var ama bunlar yurt dışı kaynaklı oldu. Bu etkiyi, minimumda tutuyoruz. Stratejik projelerimizde aksama olmaması için azami önem gösteriyoruz.” dedi.

F-35 projesi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Demir, savunma sanayi firmalarının, Türkiye’nin F-35 Programından çıkarılmasından nasıl etkileneceği ve bu etkiyi azaltmak için SSB olarak gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Biz F-35’in sadık bir ortağıyız. Türkiye’deki firmaların katkısı çok net olarak görüldüğünü bu yaklaşımın devam etmemesini öngörüyoruz. Üretime sadık kalmaya devam edeceğiz. Küstük oynamıyoruz, olmayacak.” ifadelerini kullandı.

Demir, F-35 projesinde, üretime katkıyı durdurmak için tarih, Mart 2020’ydi. Karşı tarafta o yaklaşım şu anda ortada yok. Firmalarımız üretime devam ediyor. Bu tarihler tekrar düşünülecektir ancak bunun da o kadar kolay olmadığı zaten görülüyor.

F-35 JSF F-135 Turbofan motorlarının Depo Seviyesi Bakım süreçlerinde Türkiye’nin rolü sorusuna Demir şöyle cevap verdi: “F-35’lerin F135 turbofan motorlarının nihai bakımı TEI’de yapılacaktı şu an bununla ilgili olarak F-35 projesinin bütün unsurları askıya alındı. TEI’deki çalışmalar da donduruldu.”

Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında F-16 modernizasyon programlarının devam ettiği ve sürdürüleceği açıklayan Demir, F-16 Fighting Falcon uçaklarına AESA radar entegrasyonunun da masada olduğunu belirtti.

Farklı Blok uçaklara modernizasyon uygulanacağı, F-4E 2020 Terminator uçaklarının modernizasyonu için spesifik bir talep bulunmadığı ancak yapısal ve aviyonik iyileştirmelerin gündemde olduğunu söyledi.

İHA kapsamında farklı boyutlarda çalışmaların olduğunu söyleyen Demir, “Mini İHA, mikro IHA,sürü İHA, gemi konuşlu İHA gibi çok farklı alanlar da geniş spektrum da çalışmalar yürütüyoruz.  Belirli Elektronik görevler üstlenen, Elektronik Harp yaparken başka IHA’nın başka görevler üstlendiği hava harekâtı konseptinin uygulandığı çalışmalar masa üzerinde devam ediyor” dedi.

Alçak Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze sistemi HİSAR-O hakkında bilgi veren Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, HİSAR-O’nun belirli bileşenleriyle sahada olduğunu söyledi.

Son gerçekleştirilen harekat ile HİSAR-O’ya yönelik bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Demir, “HİSAR-A’nın paketindeki bazı unsurları HİSAR-O’ya taşıyıp, HİSAR-A’nın sayısını kısıtlı tutmak gibi bir politika değişikliğine gidiyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Eurosam ile yürütülen uzun menzilli hava savunma füze sistemi tanımlama çalışmaları gibi ile ilgili Bilgi veren İsmail Demir, Bu tanımlama çalışması tamamlandı. Tanımlama çalışması, pratik olarak sonuçlandı.

Demir, EUROSAM ile tanımlama çalışmaları için imzalar atılmıştı. Bu iş birliği, Eurosam’ın ürettiği SAMP/T tabanlı ama SAMP/T olmayacak bizim ihtiyaçlarımıza yönelik daha kapsamlı bir tanımlama çalışmasını kapsadığını belirtti.

Bu arada MANPADS gibi omuzdan havaya atılan yerli sistemlerin üretildiği bir süreç başladığını söyleyen Demir, “bunlarında teslimatlarını yakında görebileceğiz.” dedi.

ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın motor sorununada canlı yayında gündeme geldi.ALTAY’ın motoruyla ilgili olarak bir ülkeyle çalışmaların çok iyi bir noktaya geldiğini belirten Demir, “İmzalar atıldı diyebiliriz. Orada yapılacak iş birliğiyle, bu da belli bir süreç alacak tabi ama motor için bir “B” hatta “B”den sonra “C” planımızın olduğunu söylemek mümkün.” dedi.

Demir, çeşitli güç gruplarından motorların yavaş yavaş çıkmaya başladığını sözlerine ekledi. 

Savunma sektörü dergileriyle yapılan ortak canlı yayında “T-129 ATAK helikopterlerinin teslimatlarının neden ertelendiği” sorusuna Demir, “İtalya’daki durumdan ötürü (COVID-19) ATAK’ın teslimatları etkilendi. Ama bu Türkiye değil, yine yurtdışı kaynaklı bir aksaklık.” diye cevap verdi.

Hali hazırda devam eden deniz platformları hakkındaki soruları cevaplaya Demir, deniz projelerinde artık otonom sistemlere yönelmenin zamanın geldiğini belirtti.

İ-Sınıfı firkateynler için tasarım hazır, inşaya geçmeye hazır olduklarını belirten SSB başkanı Demir, “Süreci başlattığımızda 4 taneyi gündeme getirmiştik. Diğer üç adeti içinde hem özel sektör hem de Deniz Kuvvetleri tersaneleri gündemde. Tabi sürecin hızlı yürümesi açısından gerekli resmi ortaya çıkardık. Projeye yeşil ışık yakıldığında, kaynak ayrıldığında hemen ihaleye çıkıp, ihaleyi tamamlayıp, sürece başlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.

ATMACA’da dahil olmak üzere bu seyir füzesi ailesinin hepsini, çeşitli menzillerde tamamlayacağız. GEZGİN’ler daha uzun mesafede etkili ve yüksek harp başlıklı olacak. Tabi burada kritik eşik motor. ATMACA ve SOM ile ilgili motor çalışmamız çok iyi yere geldi. Onların büyükleri de gündeme yavaş yavaş gelecek. 

Demir, ATMACA’nın karadan-deniz hedeflerine etkili olacak versiyonu da geliştirileceklerini sözlerine ekledi.

İ-Sınıfı Firkateynlere konacak silahların mümkün olduğunca yerli olması ana hedefimiz diyen Demir, “Belki ilk gemiye sadece GÖKDENİZ ve ATMACA’yı koyarız ama daha sonraki üç gemi için veya TF-2000 için Roketsan’ın entegrasyonunu yapacağı milli dikey atım sistemi ve yerli hava savunma sistemi olmasını tercih ederiz” şeklinde konuştu. 

ANADOLU gemimizde işler çok iyi ilerliyor, takvim işliyor. Üzerine sistemler entegre edilmesi çalışmaları devam ediyor.” diyen demir, “TRAKYA konusunda henüz bir talep gündeme gelmedi ama yapılabilecek durumda, tersanelerimiz hazır istenmesi durumunda başlanabilir“ dedi.

Söyleşi, Defence Turkey Baş Editörü Cem Akalın, MSI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ümit Bayraktar ve C4 Defence Genel Yayın Yönetmeni Özgür Ekşi`nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kaynak: SSB YouTube

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here