Merkezi California’da olan SpaceX’in geliştirdiği Dragon uzay aracı, Falcon 9 roketiyle bugün yerel saatle 15.22’de (TSİ 22.22) Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatıldı.

SpaceX’in DRAGON uzay aracı fırlatmadan 19 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bir dizi manevra ile 31 Mayıs Pazar yerel saat ile 10:30’da (TSİ 17.30) kenetlenecek. Astronotların, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bir ila dört ay kalmaları bekleniyor.

Dragon uzay aracı yerel saat ile 3:35 itibariyle yörüngeye girdi.DRAGON uzay aracını uzay yörüngesine götüren FALCON-9 roketi Dünya’ya geri dönerek okyanustaki ‘dron’ (insansız) platforma indi.

Başlangıçta 27 Mayıs Çarşamba günü için planlanan uçuş, uygunsuz hava koşulları nedeniyle son 17 dakika kala ertelenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın da fırlatmayı yerinden izlemek üzere Kennedy Uzay Merkezi’ne geldi. Fırlatılma anını Kennedy Space Center’dan izleyen Başkan Donald Trump, “Bu olağanüstü! Bu güç, bu teknoloji!” şeklinde konuştu.

Trump ayrıca bu uçuşun bir başlangıç olduğunu, ileride nihai olarak dünyadan Mars’a da uçuş gerçekleştirileceğini söyledi.

SpaceX’in uzaya göndereceği Astronotlar Doug Hurley ve Bob Behnken atış rampasına gelmeden önce aileleri ile vedalaştı.
……………………………………

SpaceX firması DRAGON kapsülüne ‘Astronot Taksi’ ünvanını verdi. Astronotlar fırlatma platformuna TELSA’nın ürettiği Model X aracı ile geldi.

Astronotlar fırlatma platformuna TELSA’nın ürettiği Model X aracı ile geldi.
…………………………………..

Bu uzay görevi, Nasa’nın uzay araçlarını emekli ettiği 2011’den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermiyordu. Bu açıdan, bugünkü sefer bir ilk niteliği taşıyor.

Bu misyonu ‘ilkler tarihine’ geçiren bir diğer neden de, Nasa’nın astronotlarını uzaya göndermek için ilk defa özel bir şirketle çalışıyor olması.

Dört metre çapında ve 8 metre yüksekliğindeki DRAGON kapsülünün iç dizaynı TESLA’nın ürettiği araçlardan esinlenerek tasarlanmış. Kapsül 7 kişilik mürettabatı taşıyacak kapasitede, alt tarafında 37 metreküplük bir bagaj bulunuyor.İlk insanlı uçuşunda sadece iki kişiye götürecek olan kapsül, daha sonraki görevlerde daha fazla insanı uzaya götürecek.

Astronotların üzerindeki giysiler de özel olarak Space X firması tarafından tasarlandı. Space X kurucusu Elon Musk bir televizyon programında , “hem havalı hem işe yarar bir tasarım nasıl yapabiliriz diye düşündük, buradaki amaç insalar bu uzay kıyafetini gördüğünde, Bir gün bende böyle bir şey giymek istiyorum desinler” ifadelerini kullanmıştı.

Amerika, uzay mekiği programının sona erdiği 2011 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermek için Rusya’ya ait Soyuz uzay araçlarını kullanıyor, ancak astronot başına gidiş-dönüş olmak üzere Rusya’ya 85 milyon dolar ödeme yapıyordu.

Ticari uzay pazarını canlandırma amacıyla yola çıkan NASA, SpaceX’le 2,6 milyar dolar, Boeing’leyse 4 buçuk milyar dolarlık ihalelere imza atmıştı.

Bugüne kadar üç ülkeye ait 8 araç insaları uzaya taşıdı.ABD’nin Mercury, Gemini, Apollo ve Space Shuttle, Rusya’nın Vostok, Voskhod, Soyuz ve Çin’in Shenzou araçları. Listeye bugünkü başarılı fırlatma ile SpaceX’in Dragon uzay aracı 9.kapsül oldu.

Kaynak: SapceX, NASA,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here