Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU’nun inşa faaliyetlerini incelmek amacıyla SEDEF tersanesini ziyarette bulundu. Demir, “İnşallah 2020’nin sonunda bu gemiyi Deniz Kuvvetlerimize vermiş olacağız.” dedi.

Ziyareti hakkında sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İsmail Demir, ” Ülkemizin tek kalemdeki en büyük savunma sanayii ürünü olacak TC ANADOLU’nun inşası sürüyor. Takvimden bir yıl erken olarak 2020 sonunda Deniz Kuvvetlerine teslim edeceğimiz bu gemiyle Türkiye, hem tasarım hem sistem üretiminde dünyada daha iddialı bir konuma gelecek.” ifadelerini kullandı.

Tersaneyle konuştuğumuzda planlanan süreden yaklaşık bir yıl daha önce geminin teslim edilmesiyle ilgili tedbirlerin alındığını belirten İsmail Demir, “İnşallah 2020’nin sonunda bu gemiyi Deniz Kuvvetlerimize vermiş olacağız. Tersaneyle konuşmalarımızda bu çalışmaların gidişatından memnun olduklarını gördük.” dedi.

Demir, “çeşitli ürünlerin yerlileştirilmesi, yerli ürünler ve projeler kullanılmasıyla ilgili” yerinde tespitler yaptıklarını da ifade etti.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin en büyük deniz platformu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu 4 Mayıs’da suya indirilmişti.

Tam yüklü deplasmanda 27,439 ton ağırlığında, 231 metre boyunda olan TCG Anadolu, Bir Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda bulundurduğu çıkarma araçları ile Amfibi operasyonlarına katılabilecek.

TCG Anadolu, dört adet Mekanize Çıkarma Aracı, iki adet kamuoyunda “hovercraft” olarak bilinen Hava Yastıklı Çıkarma Aracı, iki adet Personel Çıkarma Aracının yanı sıra uçak, helikopter ve insansız hava araçları da taşıyacak.

TCG Anadolu, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak. Geminin en önmeli özelliklerinden biride Afetlerde, deprem gibi felaketlerde, insani yardım operasyonlarında hastane gemisine dönüşüyor olabilmesi.

Sedef Tersanesine İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia’nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı, (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp, yerine F-35B tedarik etmeyi planlıyor.

Kaynak: SSB, Ajanslar,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here