Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yayınladığı basın bülteninde, Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Açıklamada, EUROSAM’ın geliştirdiği SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde ‘kavram tanımlama‘ çalışmasının devam ettiği belirtildi.

SSM bir basın bülteni yayımlayarak Türkiye’nin  Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi hakkında bilgi verdi.Paydaşlar arasında 30 Mayıs tarihinde bir toplantının düzenlendiğini belirten kurum, “SSM silahlı kuvvetlerimizin uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyaçlarını karşılama yönünde çalışmalarını çeşitli alternatifler üzerinden sürdürüyor.” ifadesine yer verdi

ASELSAN, ROKETSAN ve EUROSAM ortaklığında sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi payalaşan SSM, “SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde kavram tanımlama çalışması yürütülüyor.” dendi. 

Açıklamaya göre Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi(UMBHFSS) Projesi’nde SSM, milli geliştirme modelini destekleyecek ve aşamalı olarak gerçekleştirilecek bir program modelini kendi tasarlıyor ve  yürütüyor.

SSM ile proje ortakları arasında UMBHFSS Projesi Kavram Tanımlama Çalışması Sözleşmesi 5 Ocak 2018 tarihinde imzalandı. Buna göre proje ortakları daha önce EUROSAM’ın geliştirdiği SAMP-T hava savunma sisteminden daha gelişmiş bir sistem üzerinde birlikte kavram tanımlama çalışması yapmaya başladı.

Proje kapsamındaki çalışmalara 30 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da üst düzey katılımcılarla birlikte icra edilen bir toplantı ile devam edildi. Kavram Tanımlama Çalışması’nın 2019 yılı sonunda SSM’ye sunulması bekleniyor.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Mayıs 2019’da katıldığı televizyon programında, ” Hava savunma için EUROSAM ile görüşmelerimiz devam ediyor. Batılı sistemlere kapıyı kapatmış değiliz. Bu ilişkilerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, S-400 YANINDA SAMP-T HAVA SAVUNMA SİSTEMİNİDE İSİTİYOR

Türkiye’nin orta ve uzun menzilli hava savunma sisteminin ikinci ayağını EUROSAM projesi oluşturuyor. Bu projede Türk şirketleri, ortak üretim içinde yer alacak.

Türkiye, İtalya ve Fransa şirketleri Araştırma, geliştirme ve ortak üretimde; birlikte çalışacak. Böylece Türkiye, bu alandaki teknolojisini geliştirerek, bağımlılıktan kurtulurken ekonomik açıdan da avantaj elde edecek.

Türkiye’ye, EUROSAM müzakereleri sürecinde, “Siz hangi savunma sistemini kuracaksınız? Ortak üretim konusunda ne kadar ciddisiniz?” sorusu yöneltildi. Türkiye’nin yanıtı özetle, “Biz iki sisteme de sahip olmak istiyoruz. Bunları birbirinin alternatifi olarak görmüyoruz” oldu.

SAMP-T Hava Savunma Sistemi NATO’nun radar altyapısı ve sinyal istihbaratını kullanabiliyor. İtalyan ve Fransız ordusunun kullandığı SAMP-T sistemi , füze saldırısına karşı 35 kilometre savunma menziline sahip. Uçaklara karşı ise 100 kilometre mesafeden etkili olabiliyor. 2020’de üretilmesi planlanan füzelerin, bunun üzerinde bir menzile ve etki gücüne sahip olması bekleniyor.

Kaynak: SSM, C4 Defence, Milliyet,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here