STM Savunma Teknolojileri ve Bahçeşehir Üniversitesi, deniz suyunun fiziksel özelliklerine ilişkin veri toplamak için kullanılan “CTD Prob” sistemlerini yüzde 100 yerli olarak üretecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın HAMLE programı kapsamında desteklenen proje, bu alandaki dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefliyor.
Türkiye’de ilk kez yerli ve milli imkanlarla geliştirilen CTD Prob sistemi, STM ve Bahçeşehir Üniversitesi iştiraki BAUMIND tarafından üretildi. Bu sistem, denizaltı sonar sistemlerine suyun sıcaklık ve ses hızını hesaplayan veriler sağlayarak operasyonel kabiliyetleri artıracak.
CTD Problar, Conductivity (İletkenlik): Deniz suyunun elektrik iletkenliğini ölçer, bu değer sudaki tuzluluğu belirlemek için kullanılır. Temperature (Sıcaklık): Deniz suyunun sıcaklığını ölçer, bu da suyun yoğunluğunu ve su altı yaşamı üzerindeki etkileri belirlemede önemlidir. Depth (Derinlik/Pressure – Basınç): Deniz seviyesinden itibaren basınç ölçümüyle derinlik belirlenir.
CTD Problar, bu üç parametreyi ölçerek, su altındaki ses hızını hesaplamak ve sonar sistemlerinin daha doğru ve güvenilir verilerle çalışmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Özellikle denizaltılar, savaş gemileri ve oşinografik araştırma platformları için kritik önem taşır. Bu veriler, deniz suyunun fiziksel özelliklerini anlamak ve su altı haritalarının oluşturulmasında kullanılır.
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, yerli ve milli teknolojilerin önemine vurgu yaptı. Güleryüz, “Türk savunma sanayii olarak, üniversitelerimiz ile ortak çalışmalar yürüterek, Türkiye’de üretimi olmayan sistemleri milli imkanlarla geliştirmeyi bir vazife olarak görüyoruz. Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte geliştirdiğimiz CTD Prob sistemi, denizaltı teknolojilerinde önemli bir kilometre taşıdır” ifadelerini kullandı.